Σάββατο 19.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ
saboulidis

Ομιλία Ελευθέριου Σαββουλίδη στον Ελεήμονα Σαμαρείτη

09.03.2020 /

“Επιφυλακή του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς” ήταν το ενδιαφέρον θέμα που παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαρτίου στην αίθουσα της Ορθοδόξου Χριστιανικής Αδελφότητος του Ελεήμονος Σαμαρείτου ο Θεολόγος κ. Ελευθέριος Σαββουλίδης.

Όπως ανέφερε ο ομιλητής: “Ο άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, αυτός ο άγιος της Ρωσικής Εκκλησία, έδινε μεγάλος βάρος στη πνευματική επιφυλακή του χριστιανού. Επειδή είναι άγνωστη η ώρα που ο Κύριος θα καλέσει κάποιον κοντά Του, πρέπει να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να δώσει λογαριασμό.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην πέσει σε πειρασμό. Καθημερινά απαιτείται εξέταση της συνείδησης και στη καθαρότητα των λογισμών.

Ο άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, αναφερόταν συχνά στη ρήση του αγίου Παύλου: «Γρηγορείτε, στήκετε εν τη πίστει, ανδρίζεσθε, κραταιούσθε» (Α’ Προς Κορινθίους 16:13), δηλαδή, προσέχετε, σαν άγρυπνοι φρουροί, μένετε σταθεροί και όρθιοι στην πίστη, αγωνίζεσθε σαν άνδρες γενναίοι, λάβετε δύναμη και θάρρος.

Καλούσε τους πιστούς να είναι προσεκτικοί, να είναι σε επιφυλακή για την ψυχή τους, να στρέφουνε τους λογισμούς μακριά από εκείνα που γρήγορα παρέρχονται, και να τους προσηλώνουν σε εκείνα που είναι αιώνια. Με αυτόν τον τρόπο θα βρουν την χαρά που ποθεί η ψυχή, και για την οποία διψά η καρδιά”.