Κυριακή 05.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ημέρα μνήμης και στα Τρίκαλα για το ολοκαύτωμα των Εβραίων

22.01.2023

Ημέρα μνήμης η σημερινή στα Τρίκαλα για το Ολοκαύτωμα και τους 139 Τρικαλινούς Εβραίους, θύματα ενός εγκληματικού παραλογισμού.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Εβραϊκή Συναγωγή και στο μνημείο που έχει γίνει εκεί από τον δήμο Τρικκαίων.

Ως γνωστόν, η  27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από την Ε.Ε ως ημέρα αφιερωμένη  στην μνήμη  των Εβραίων Μαρτύρων και ηρώων που εξοντώθηκαν από τους Γερμανούς Ναζί κατά το Ολοκαύτωμα.

Η μέρα έχει αναγνωριστεί  και στην Ελλάδα, με ομόφωνη απόφαση από την Βουλή το 2004. Έκτοτε η Ελληνική Βουλή, η ελληνική πολιτεία και οι Ισραηλιτικές Κοινότητες τιμούν το ολοκαύτωμα με εκδηλώσεις όπως ομιλίες σε σχολεία, θεατρικές παραστάσεις, καταθέσεις στεφάνων στα ήρωα των θυμάτων του ολοκαυτώματος.

Η Ισραηλιτική κοινότητα Τρικάλων συμμετέχει κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις αυτές, όπου μέλη της κάνουν διαλέξεις σε σχολεία των Τρικάλων.

“Δεν θα ξεχάσουμε την 24 Μαρτίου 1944, αποφράδα ημέρα,  όταν οι Ναζί έκλεισαν με μπλόκο την Εβραϊκή συνοικία των Τρικάλων. Με βίαιο και απάνθρωπο τρόπο εξανάγκασαν να επιβιβασθούν σε φορτηγά Γερμανικά καμιόνια 142 Εβραίους της πόλης. Μεταξύ αυτών υπήρχαν υπερήλικες γέροι, άρρωστοι, νεογέννητα παιδιά, μητέρες, μικρά παιδιά, ανήμποροι.

Μετά από φρικιαστικά βασανιστήρια στα στρατόπεδα του θανάτου, βρήκαν τον θάνατο 6000000 Εβραίοι της Ευρώπης και μεταξύ αυτών 139 Εβραίοι των Τρικάλων. Από αυτούς, ελάχιστοι κατόρθωσαν να επιστρέψουν ζωντανοί. Η μανία των Ναζί εφαρμόστηκε και σε άλλους  κατεχόμενος λαούς , συμπεριλαμβανομένων των  Ρομά, ομοφυλόφιλους, ιδεολογικούς αντιπάλους , πατριώτες αντιστασιακούς.

Η Ελλάδα έχει να επιδείξει ένα μεγάλο αριθμό από κατακόμβες και καταστροφές σε όλη την επικράτεια. Χωριά και πόλεις όπως τα Καλάβρυτα ,το Δίστομο ,η Καισαριανή , έχουν να διηγηθούν και να δείξουν τα μνημεία από το πέρασμα  του επίδοξου παγκόσμιου κατακτητή Αδόλφου Χίτλερ και των στενών συνεργατών του”.

[fbcomments]