Πέμπτη 01.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Όχι στην μεταφορά του ΟΑΕΔ λένε οι υπάλληλοι

04.06.2018

Τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ Τρικάλων, συνάντησε η πρόταση μεταφοράς τους σε άλλο κτίριο εντός της πόλης.

Μάλιστα η απόφαση αυτή παρουσιαζόταν από την Κεντρική Διοίκηση, Ποιο συγκριμένα, η απόφαση ήταν η μεταφορά των υπηρεσιών από το μισθωμένο οίκημα όπου λειτουργεί σήμερα στο “Δέλτα” Καλαμπάκας -και εκτός πόλης- στο κτίριο που ανήκε στην Εργατική Εστία -επί της οδού 5ου Συντάγματος- και μετά την κατάργησή της περιήλθε στα περιουσιακά στοιχεία του ΟΑΕΔ, στεγάζοντας σήμερα στο κτίριο μόνο τον Βρεφονηπιακό Σταθμό του Οργανισμού.

Μάλιστα τότε παρουσιαζόταν πως «Το ιδιόκτητο κτίριο, οι περισσότεροι χώροι του οποίου έχουν εγκαταλειφθεί πλέον της επταετίας, πληροί στο έπακρο τις στεγαστικές ανάγκες των Υπηρεσιών του Οργανισμού, οι οποίες και θα φιλοξενηθούν σε περίπου 500 τετραγωνικά μέτρα. Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ θα εξοικονομήσει σε ετήσια βάση -με τα σημερινά δεδομένα- πάνω από 27.000 ευρώ».

Μόνο που φαίνεται να λογάριασαν χωρίς τον… ξενοδόχο, μιας και οι υπάλληλοι εκφράζουν μια σειρά από ενστάσεις για το κτίριο… και όχι άδικα. Μάλιστα ο διευθυντής του ΟΑΕΔ κ. Βασίλειος Τσίπας δήλωνε στον «Ε.Π.» Πως το ενοίκιο είναι μόλις 2.000 ευρώ το μήνα, ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες που νοικιάζουν κτίρια.

Οι ενστάσεις

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους το παραπάνω κτίριο:

  1. Κρίθηκε ακατάλληλο τον Μάρτιο 2016 από κλιμάκιο μηχανικών των Τμημάτων Στέγασης & Τεχνικών Υπηρεσιών.
  2. Είναι παντελώς ακατάλληλο για Δημόσια Υπηρεσία επιπέδου ΚΠΑ2 με μεγάλη προσέλευση κοινού διότι το κτίριο οικοδομήθηκε το 1983 με άλλες προδιαγραφές, δηλ. να στεγάσει τις ανάγκες Κέντρου Εργαζομένου Κοριτσιού. Σύμφωνα με τη νοοτροπία της τότε εποχής δεν έπρεπε να υπάρχει οπτική επαφή του νεαρού ανδρικού πληθυσμού με τα εκπαιδευόμενα κορίτσια και αντίστροφα, γι’ αυτό όλες οι αίθουσες έχουν πρόσοψη προς τον ακάλυπτο χώρο με μικρά παράθυρα, ενώ προς την κύρια όψη της εισόδου και τον δρόμο «βλέπουν» μόνο οι τουαλέτες και το πλατύσκαλο με χαρακτηριστικά μικρά παράθυρα που παραπέμπουν σε πολεμίστρες.
  3. Το κτίριο είναι πάρα πολύ μικρό. Αποτελείται από δύο (2) ορόφους.

α) Ο πρώτος αποτελείται από τρεις (3) αίθουσες εμβαδού 14,1 – 14,1 και 76,8 τ.μ. και ένα χώλ 32,6 τ.μ. Σύνολο: 137,6 τ.μ.

β) Ο δεύτερος αποτελείται από επτά (7) αίθουσες συνολικού εμβαδού 230,69 τ.μ. τουαλέτες και ένα διάδρομο 15,5 μέτρα μήκος και 2 μέτρα πλάτος.

Ωφέλιμο συνολικό εμβαδόν κτιρίου περίπου 368 τ.μ.

Για να γίνει σύγκριση με το ήδη υπάρχον κτίριο, αυτό στεγάζεται σε ισόγειο χώρο 410 τ.μ. (με σχετική άνεση για τους 27 Υπαλλήλους) ενω διαθέτει υπόγειο αποθηκευτικό χώρο 460 τ.μ., δηλ. σύνολο 870 τ.μ.

  1.  Δεν υπάρχει ανελκυστήρας. Η ιδιόμορφη αρχιτεκτονική του κτιρίου και κυρίως η έλλειψη υπογείου δεν επιτρέπει – κατά τους μηχανικούς – την κατασκευή ανελκυστήρα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά χωρίς να επηρεασθεί η στατικότητα και φωτεινότητα του κτιρίου. Σημειωτέον ότι για Υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό και ΑΜΕΑ (καρότσι) προβλέπονται συγκεκριμένης χωρητικότητας δύο (2) ανελκυστήρες.
  2. Δεν υπάρχει αποθηκευτικός χώρος για να στεγασθεί το ογκώδες αρχείο του ΟΑΕΔ, τ. ΟΕΚ και τ. ΟΕΕ που σήμερα στεγάζεται σε χώρο 460 τ.μ.

Η νέα πρόταση

Πληροφορίες θέλουν να έχει πέσει μέσω του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σιμορέλη μια νέα πρόταση, την μεταφορά του ΟΑΕΔ στα γραφεία του ΟΑΕΕ πρώην ΤΕΒΕ, αφού αυτός θα μεταφερθεί πιθανόν στο κτίριο του ΙΚΑ. Η νέα αυτή πρόταση φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους υπαλλήλους.