Παρασκευή 03.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στο νοσοκομείο Τρικάλων το 2ο Βρογχολογικό Εργαστήριο στη Θεσσαλία

27.06.2017

Η Δημόσια Υγεία και οι παροχές της στους Έλληνες πολίτες αποτελούν καθημερινά σημείο αντιπαράθεσης, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι στο χώρο, ασθενείς και συγγενείς έχουν κάτι καλό ή κακό να πουν. Το σίγουρο πάντως είναι πως τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον σε επίπεδο Νοσοκομείου Τρικάλων υπάρχει αισθητή αναβάθμιση με μια σειρά νέων κλινικών που στηριζόμενες στην υποδομή που ήδη υπήρχε, καταφέρνουν να παρέχουν υπηρεσίες τριτοβάθμιας, σε πολλές περιπτώσεις, περίθαλψης. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει το παλιό και νέο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μια από αυτές τις κλινικές είναι η Πνευμονολογική που διαθέτει το δεύτερο δημόσιο στη Θεσσαλία (το άλλο είναι στο Πανεπιστημιακό) Βρογχολογικό Εργαστήριο, υπεύθυνη γιατρός του οποίου είναι η κ. Σοφία Γιδά, Πνευμονολόγος- Φυματιολόγος Επικουρική Επιμελήτρια Πνευμονολογικής Κλινικής,  που φαίνεται να έχει κάνει σκοπό της ζωής της, την σωστή λειτουργία του. Το σημαντικότερο που θα πρέπει να τονίσουμε σε εποχή κρίσης είναι ότι η παροχή μίας τόσο εξειδικευμένης υπηρεσίας υγείας, όπως η βρογχοσκόπηση είναι δωρεάν..

 Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό 

Κ. Γιδά, στο νοσοκομείο λειτουργεί Βρογχολογικό Εργαστήριο, του οποίου είστε η υπεύθυνη γιατρός. Καταρχήν τι σημαίνει Βρογχολογικό Εργαστήριο και τι προσφέρει αυτό;

 1. Το Βρογχολογικό Εργαστήριο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κλινικά εργαστήρια της Πνευμονολογίας, στο οποίο πραγματοποιείται η βρογχοσκόπηση. Η βρογχοσκόπηση είναι η εξέταση με την οποία ελέγχουμε τους μεγάλους αεραγωγούς (τραχεία και βρόγχοι), οι οποίοι είναι και οι κύριες οδοί που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονες. Πρόκειται για μια ασφαλή εξέταση που προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες στον ασθενή με αναπνευστική νόσο. Στην Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων πραγματοποιείται βρογχοσκόπηση με εύκαμπτο βρογχοσκόπιο, με διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Οι ενδείξεις της διαγνωστικής βρογχοσκόπησης είναι:

 • η διάγνωση, η ιστολογική ταυτοποίηση και η σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα
 • η εκτίμηση των διάχυτων διάμεσων πνευμονοπαθειών
 • η αιμόπτυση
 • ο επίμονος βήχας
 • η ταυτοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με παθολογική απεικόνιση του θώρακα
 • η διάγνωση της πνευμονίας σχετιζόμενης με τον αναπνευστήρα σε ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η βρογχοσκόπηση πραγματοποιείται όχι μόνο για διαγνωστικούς, αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως:

 • η αφαίρεση ξένων σωμάτων που αποφράσσουν την τραχεία και τους κύριους βρόγχους
 • η αντιμετώπιση της μαζικής αιμορραγίας
 • η θεραπευτική έκπλυση αναρρόφηση
 • η διάνοιξη απόφραξης αεραγωγών από καλοήθεις ή κακοήθεις εξεργασίες
 • η αντιμετώπιση συριγγίων των αεραγωγών

Πότε άρχισε τη λειτουργία του και σε ποια βάση (εδώ μπορείς να πεις και για τα πρότυπα με το οποίο το στήσατε)

 1. Η λειτουργία του Βρογχολογικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου 2016. Στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την  οργάνωση και την έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου, τρεις μόλις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της Πνευμονολογικής Κλινικής, πρέπει να αναφέρω την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη  που έλαβα από τη  Διοίκηση του Νοσοκομείου και το Δρ. Παρθένη Δημήτριο, το Συντονιστή Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής κύριο Κοκκίνη Φοίβο Παναγιώτη, το Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής κύριο Κελεπούρη Στέφανο, τη Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, τη Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας κυρία Παραφόρου Θεονίκη καθώς και το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Το Εργαστήριο λειτουργεί στον πρώτο όροφο του Νοσοκομείου. Οι βρογχοσκοπήσεις πραγματοποιούνται σε τακτική βάση κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, αλλά το Βρογχολογικό Εργαστήριο είναι ικανό να ανταπεξέλθει και σε  επείγοντα περιστατικά, με τη διενέργεια βρογχοσκοπήσεων και σε επείγουσα βάση.

Πόσο κόσμο έχετε εξυπηρετήσει από την αρχή της λειτουργίας του, είναι αρκετό μόνο ένα βρογχοσκοπικό μηχάνημα;

 1. Από την αρχή της λειτουργίας του Βρογχολογικού Εργαστηρίου, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη εξήντα βρογχοσκοπήσεις. Στην παρούσα φάση,  οι ανάγκες του Εργαστηρίου καλύπτονται από ένα βρογχοσκόπιο, όμως η Διοίκηση  του Νοσοκομείου έχει υποσχεθεί πως μία από τις βασικές της προτεραιότητες, είναι η προμήθεια και δεύτερου ενδοσκοπικού οργάνου.

Υπάρχουν ανάλογα στη Θεσσαλία;

 1. Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία υπάρχουν δύο Δημόσια Νοσοκομεία, τα οποία διαθέτουν Βρογχολογικά Εργαστήρια και πραγματοποιούν βρογχοσκοπήσεις. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, η Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική και στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, η νεοσύστατη Πνευμονολογική Κλινική. Σταδιακά με την ανάπτυξη του Εργαστηρίου μας, προσέρχονται ασθενείς, όχι μόνο από τις περιοχές του νομού Τρικάλων, αλλά και από την Καρδίτσα, το Βόλο, ακόμα και από περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όπως τα Γρεβενά.

Η στελέχωση του τμήματος ποια είναι; Αρκεί για την απρόσκοπτη λειτουργία του;

 1. Το Εργαστήριο μας διαθέτει στο δυναμικό του και δύο εκπαιδευμένες στις βρογχοσκοπήσεις νοσηλεύτριες, που ανήκουν στο Χειρουργικό Τομέα, την κυρία Παρμακλή Βάσω και την κυρία Πλιάχα Νίκη. Θα ήθελα να υπογραμμίσω το βασικό  ρόλο των συνεργατών μου στην ομαλή λειτουργία του Εργαστηρίου, καθώς και στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους ασθενείς που προσέρχονται στο Εργαστήριο μας.

Τι κοστίζει σε κάποιον ασθενή να κάνει έναν βρογχοσκοπικό έλεγχο και ποια είναι η διαδικασία;

 1. Η διαδικασία που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει για να υποβληθεί σε βρογχοσκόπηση, είναι πολύ απλή. Κατόπιν εκτίμησης του ασθενούς στο πρωινό Τακτικό Εξωτερικό Πνευμονολογικό Ιατρείο ή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ο ασθενής λαμβάνει οδηγίες και την ίδια μέρα της εξέτασης ή και σε ορισμένες περιπτώσεις την προηγούμενη εισάγεται στην Πνευμονολογική Κλινική και πραγματοποιείται η βρογχοσκόπηση. Ο ασθενής δεν επιβαρύνεται με κανένα επιπλέον κόστος και λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα της πραγματοποίησης της εξέτασης, μετά από λίγες ώρες.

Ποια άλλα τμήματα λειτουργούν στην Πνευμονολογική Κλινική

 1. Εκτός από το Βρογχολογικό Εργαστήριο, στην Πνευμονολογική Κλινική λειτουργεί το Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο, το Εργαστήριο Ελέγχου της Λειτουργικότητας των Πνευμόνων, το Αντιφυματικό Ιατρείο, το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, το Εργαστήριο Μελέτης των Διαταραχών του Ύπνου και σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική με Συντονιστή Διευθυντή τον κύριο Πλατογιάννη Δημήτριο, το Διακλινικό Ιατρείο Πνευμονικής Υπέρτασης.