Σάββατο 28.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Προσοχή!!! Στα Τρίκαλα λόγω καύσωνα “βρέχει” νεοσσούς – Προστατέψτε τους!

26.06.2021

Ολο και περισσότεροι συμπολίτες βλέπουν τις τελευταίες ημέρες λόγω του καύσωνα οι νεοσσοί ή λίγο μεγαλύτερα πουλιά που αναγκάζονται να βγούνε από την φωλιά τους για λίγο νερό… κι επειδή δεν έχουν μάθει ακόμη να πετούν πέφτουν στο δρόμο.

Παράδειγμα το μικρό κιρκινέζι που με χαρά δέχεται το νερό που του δίνει ο Γιάννης Μπατίκας στο πεζοδρόμιο της Ασκληπιού.

Κι επειδή ο δήμαρχος Τρικκαίων δεν πιστεύει πως υπάρχει άγρια ζωή στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, ας τον διαψεύσουμε με την αγάπη για τα άκακα αυτά μικρά πτηνά!

Πάντως ο ορνιθολόγος Δημήτρης Βαβύλης που έχει αρκετή γνώση σε αυτά, μας προειδοποιεί:

«Προσοχή! «Βρέχει» νεοσσούς!

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού είναι εδώ και όπως κάθε χρόνο αυτήν η υπερβολική ζέστη θα ωθήσει τους νεοσσούς των Κιρκινεζιών που φωλιάζουν στα κτήρια της πόλης των Τρικάλων να εγκαταλείψουν την φωλιά τους πρόωρα χωρίς να είναι έτοιμα να πετάξουν, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στον δρόμο. Επίσης, νεοσσοί άλλων ειδών όπως πχ οι Κουκουβάγιες πέφτουν και αυτοί από την φωλιά αυτό το διάστημα. Προσοχή όμως! Στην πρόθεση μας να βοηθήσουμε δεν πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερο κακό. Έτσι μπορεί κάποιος πολίτης έχοντας καλή πρόθεση να προσπαθήσει να μεγαλώσει έναν νεοσσό, ίσως σκεπτόμενος ότι θέλει να τον «κρατήσει» μετά. Αρχικά το μεγάλωμα ενός νεοσσού χωρίς κατάλληλη εμπειρία και οδηγίες μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή. Κατά δεύτερον η κατοχή ενός άγριου ζώου σε συνθήκες αιχμαλωσίας είναι και παράνομη και ανήθικη! Τα άγρια ζώα ανήκουν στην φύση και όχι στα κλουβιά και τα σπίτια. Κάθε προσπάθεια που κάνει ο καθένας μας για την περίθαλψη ενός άγριου ζώου πρέπει να έχει ως μοναδικό στόχο την ταχύτερη απελευθέρωσή του πίσω στην φύση. Για αυτόν τον λόγο αν βρείτε έναν νεοσσό επικοινωνήστε με κάποιο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων ή κάποια αρμόδια αρχή ώστε να σας δώσουν κατάλληλες οδηγίες!

Υ.Γ. Αν και για χρόνια, εθελοντικά μεσολαβούσα ώστε να φτάσουν σε ένα Κέντρο Περίθαλψης οι δεκάδες νεοσσοί Κιρκινεζιών που «επέφταν» στα Τρίκαλα, για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος, δεν αναλαμβάνω πλέον».