Τετάρτη 27.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βγήκαν για τα καλά τα “μαχαίρια” Μιχαλάκη – Παπαστεργίου

10.04.2018

Στα άκρα οδηγούνται πλέον οι σχέσεις μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη και του δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου με αφορμή την υποψηφιότητα του Χρήστου Αναστασίου για την προεδρία της ΝΟΔΕ. Τα «μαχαίρια» όπως πρώτος είχε γράψει στην έντυπη έκδοσή του στις 2 Απριλίου ο «Ενεργός Πολίτης» δεν πρόκειται να ξαναμπούν στις θήκες και μόνο μια οπισθοχώρηση με απόσυρση της υποψηφιότητας του πρώην αντιδημάρχου μπορεί να εξομαλύνει την κατάσταση.

Βέβαια κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν διαφαίνεται στον ορίζονται, αλλά αντίθετα η πόλωση γίνεται όλο και πιο μεγάλη, με τα γραφεία των υποψηφίων και των… εν δυνάμει υποψηφίων βουλευτών να μπαίνουν στην κόντρα.

Που το πάει ο δήμαρχος;

Η στήριξη του δημάρχου στο πρόσωπο του Χρήστου Αναστασίου φαίνεται να του φέρνει προβλήματα και μέσα στον ίδιο του τον συνδυασμό… αφού μέλος της ομάδας του έλεγε: «Δεν μπορεί εμένα να με βάλει απέναντι στον Μιχάλη (Μπαγιώτη), που είναι φίλος μου». Βέβαια αυτή είναι μόνο η μια πλευρά της υπόθεσης, αφού η στήριξη του Χρ. Αναστασίου που έχει αναφορά στο γραφείο Θαν. Λιούτα, βάζει απέναντι από τον δήμαρχο και τους υποψηφίους βουλευτές που σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία της ΝΟΔΕ, ισχυροποιείται η θέση του συγκεκριμένου υποψηφίου.

Στην αντιπεριφέρεια

Πυρ και μανία είναι στην αντιπεριφέρεια με την στάση του δημάρχου που όπως λένε στήριξαν με μια σειρά έργων όλα αυτά τα χρόνια, για να φανεί πως κάτι γίνεται στον μεγαλύτερο δήμο του νομού.

Τι θα γίνει όμως αν αυτή η κόντρα οδηγήσει τον αντιπεριφερειάρχη να θελήσει να διεκδικήσει τον δήμο Τρικκαίων; Ενα ερώτημα που έχει πέσει στο τραπέζι… και που πλέον κάποιοι το θεωρούν κάτι παραπάνω από πιθανό…

Τι είχαμε γράψει

Το ρεπορτάζ του «Ε.Π.» στις 2 του μήνα έγραφε:

“Αν οι εσωκομματικές εκλογές στην Ν.Δ. είχαν ανακοινωθεί την Πρωταπριλιά, όλα τα στελέχη και μέλη του κόμματος θα πίστευαν πως πρόκειται για ένα Πρωταπριλιάτικο αστείο, αφού κανείς δεν θα άνοιγε μια τέτοια διαδικασία ένα χρόνο… πριν τις εθνικές εκλογές και πόσο μάλιστα όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά… εδώ και τώρα πρόωρες εκλογές.

Εσωκομματικές εκλογές που είναι βέβαιο πως θα βγάλουν τραυματισμένο το κόμμα, τουλάχιστον στο νομό Τρικάλων, μιας και τα όργανα άρχισαν πριν δύο βδομάδες πως υποψήφιος κόντρα στην σημερινό πρόεδρο της ΝΟΔΕ Μιχάλη Μπαγιώτη (ομάδα Μιχαλάκη), θα είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και άνθρωπος του δημάρχου, Μιχάλης Λάππας.

Βέβαια όσοι διείδαν τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια υποψηφιότητα έτρεξαν να μαζέψουν άρον – άρον τον Μιχ. Λάππα που τελικά και λόγω του ασυμβίβαστου φαίνεται να παραχωρεί την… θέση του στον… Χρήστο Αναστασίου που όχι απλά ανήκει στην ομάδα Παπαστεργίου, αλλά κατοικοεδρεύει στο γραφείο του Σάκη Λιούτα και φαίνεται να «λογοδοτεί» στον πρώην υπουργό Ν. Λέγκα που δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για το τι θα πράξει στις ερχόμενες εκλογές…

Το σίγουρο είναι πως οι ομάδες της Ν.Δ. φανερά πλέον βγάζουν τα μαχαίρια και αν δεν υπάρξει ψυχραιμία… τόσο οι εθνικές εκλογές, όσο και οι εκλογές για την Τ.Α. θα τους βρούνε σε πολλά στρατόπεδα χωρισμένους…

Συνέλευση την ημέραν… της «επαναστάσεως»…

Το Σάββατο 21 Απριλίου «επέλεξε ως ημερομηνία η ΝΟΔΕ να πραγματοποιήσει τη Νομαρχιακή Συνέλευση, προκαλώντας ποικίλα σχόλια τόσο μεταξύ των στελεχών και μελών τους κόμματος, όσο και στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση τονίζεται:

«Νομαρχιακή συνέλευση θα πραγματοποιήσει η ΝΟΔΕ Τρικάλων , το Σάββατο 21 Απριλίου, με κεντρική ομιλήτρια την Σοφία Ζαχαράκη, αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ.

Η Νομαρχιακή συνέλευση γίνεται με θέμα τις εσωκομματικές εκλογές του Μάη.

Ο χώρος και η ώρα της Νομαρχιακής συνέλευσης θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες».

Η εγκύκλιος των εκλογών

Εκδόθηκε από τη Γραμματεία Οργανωτικού της ΝΔ η βασική εγκύκλιος για τις εσωκομματικές εκλογές. Όπως αναφέρεται οι εσωκομματικές εκλογές

για την ανάδειξη των νέων αιρετών διοικήσεων των κομματικών οργάνων της Πανελλαδικής Οργάνωσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 13 Μαΐου και συγκεκριμένα θα διεξαχθεί διαδικασία εκλογής:

– Προέδρων των Νομαρχιακών Οργανώσεων (Ν.Ο.).

– Μελών των Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών (ΝΟ.Δ.Ε.)

– Προέδρων των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ.Τ.Ο.).

– Μελών των Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών (ΔΗΜ.Τ.Ε.).

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν βάσει του νέου κανονισμού που ψηφίσθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και μεταξύ άλλων προβλέπει εκλογή προέδρων ΝΟΔΕ απο τη βάση.

Την Τρίτη 10/4/2018 λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης χορήγησης ή ανανέωσης κάρτας μέλους, για εξόφληση συνδρομής με αντικαταβολή, ως προϋπόθεση δικαιώματος εκλέγειν.

Την Τετάρτη, 25/4/2018 ανοίγει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων που κλείνει δύο μέρες μετά, την Παρασκευή, 27/4/2018.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 13 Μαΐου 2018, από τις 10:00 έως τις 19:00. Στις εκλογικές διαδικασίες, στις οποίες αναφέρεται η Εγκύκλιος αυτή, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης που μπορεί να θέσει ο ψηφοφόρος στο ψηφοδέλτιο καθορίζεται ως εξής:

1.1. Για την εκλογή του Προέδρου της Ν.Ο., μόνον ένα (1) σταυρό προτίμησης.

1.2. Για την εκλογή των μελών των ΝΟ.Δ.Ε., έως και τρεις (3) σταυρούς προτίμησης.

1.3. Για την εκλογή του Προέδρου της ΔΗΜ.Τ.Ο., μόνον ένα (1) σταυρό προτίμησης.

1.4. Για την εκλογή των μελών των ΔΗΜ.Τ.Ε., έως και τρεις (3) σταυρούς προτίμησης.

Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενες/ ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τον αριθμό λογαριασμού για την κατάθεση των ως ανωτέρω αναφερόμενων ποσών, ανάλογα με την περίπτωση, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών,  με το να καταφεύγουν στην ιστοσελίδα της παράταξης www.nd.gr.

α) ποσό 100  € για υποβολή υποψηφιότητας για το αξίωμα του Προέδρου της Ν.Ο.,

β) ποσό 50  € για υποβολή υποψηφιότητας για το αξίωμα του Προέδρου της ΔΗΜ.Τ.Ο.

γ) ποσό 30 € για υποβολή υποψηφιότητας για το αξίωμα του μέλους της ΝΟ.Δ.Ε., και

δ) ποσό 20 € για υποβολή υποψηφιότητας για το αξίωμα του μέλους της ΔΗΜ.Τ.Ε. .

Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι

  1. Κατά τις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές, δικαίωμα εκλέγειν για την εκλογή του Προέδρου της Ν.Ο., των μελών της ΝΟ.Δ.Ε., του Προέδρου της ΔΗΜ.Τ.Ο. και των μελών της ΔΗΜ.Τ.Ε., έχουν με βάση το Καταστατικό του Κόμματος και τον Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης, τα μέλη του Κόμματος που έχουν καταβάλει την καθορισμένη ετήσια οικονομική συνδρομή για το έτος 2018, ύψους δώδεκα ευρώ (12,00 €). Όσοι δεν έχουν καταβάλει την οικονομική συνδρομή του έτους 2018, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ή ανανέωση κάρτας μέλους,

α) έως τις 10.04.2018, εφόσον εξοφλήσουν το ποσό της οικονομικής συνδρομής με αντικαταβολή ή

β) έως τις 04.05.2018, εφόσον εξοφλήσουν το ποσό της οικονομικής συνδρομής ηλεκτρονικά.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν είναι η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης, που θα συνταχθεί με ευθύνη της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Κόμματος, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 4 της Εγκυκλίου αυτής.

  1. Τα ανωτέρω ισχύουν και για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, υπό την προϋπόθεση ότι η συνδρομή έχει εξοφληθεί κατά την ημέρα υποβολής της υποψηφιότητας και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του επόμενου άρθρου της Εγκυκλίου αυτής με τίτλο «Κωλύματα εκλογιμότητας».

Κωλύματα Εκλογιμότητας

  1. Κατά τις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές κώλυμα εκλογιμότητας για το αξίωμα του Προέδρου της Ν.Ο. και της ΔΗΜ.Τ.Ο., έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων:

1.1. τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,

1.2. τα μονοπρόσωπα όργανα των Ο.Τ.Α α’ και β’ βαθμού, καθώς και μέλη του

Κόμματος που κατέχουν θέσεις ή αξιώματα με εκτελεστικές αρμοδιότητες σε

αυτοδιοικητικούς φορείς α΄ και β΄ βαθμού,

1.3. οι εν ενεργεία αιρετοί εκπρόσωποι της Ο.Ν.ΝΕ.Δ.,

1.4. οι αποσπασμένοι και μετακλητοί υπάλληλοι πολιτικών γραφείων,

1.5. οι υπάλληλοι των κεντρικών γραφείων του Κόμματος,

1.6. οι Γραμματείς, οι αναπληρωτές Γραμματείς ή άλλα στελέχη του Κόμματος, που έχουν οριστεί στα καθήκοντά τους με απόφαση του Προέδρου.

  1. Κατά τις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές κώλυμα εκλογιμότητας για όλα τα

αξιώματα, έχουν:

2.1. τα πρόσωπα που αναφέρονται στην § 4 του άρθρου 1 της Εγκυκλίου αυτής.

2.2. πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας οιαδήποτε ποινή, η οποία βρίσκεται σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της υποψηφιότητας.

  1. Δεν επιτρέπεται επίσης, η ταυτόχρονη υποβολή υποψηφιότητας από το ίδιο

πρόσωπο για περισσότερα του ενός, αξιώματα.