Τετάρτη 28.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αη Βασίλη… Χαμογελάστε παρακαλώ!!!

31.12.2019

Σε ένα μικρό σπιτάκι… ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων… όλα κι όλα τέσσερα έως πέντε άτομα… αλλά που όμως χαρίζουν τη μαγεία όλου του κόσμου στα μικρά παιδιά και μάλιστα την…. αποτυπώνουν για τη δούνε αύριο… μεθαύριο και ίσως και μετά από πολλά -πολλά χρόνια, όταν ο Αγιος Βασίλης θα αποτελεί μια πραγματικότητα μόνο των παιδικών χρόνων… Το Ξωτικό που υποδέχεται τους επισκέπτες… φυσικά ο Αγιος Βασίλης αλλά και οι δύο φωτογράφοι του Μύλου, η Σοφία Παπαστεργίου με την Σωτηρία Μπαξεβάνου… που σκαρφίζονται κάθε τέχνασμα, όχι απλά να πάρουν το γέλιο από το στόμα των παιδιών… αλλά και να τα κάνουν να συμμετέχουν.

Ποιο είναι το πιο αστείο περιστατικό που θυμάστε;

Κάθε μέρα συμβαίνουν τόσα που πολλές φορές κλαίμε απ’ τα γέλια, την πρωτιά την κρατάει ένα παιδάκι πριν 3 χρόνια που για να μην ποζάρει με τον Άγιο Βασίλη στην οικογενειακή φωτογραφία ξάπλωσε στο πάτωμα και παρόλες τις απεγνωσμένες προσπάθειες που γινόταν κι από εμάς και την υπόλοιπη οικογένεια του, αυτό όχι μόνο δεν σηκώθηκε αλλά σερνόταν ώσπου έφτασε κάτω από την πολυθρόνα του Άγιου και κρύφτηκε μέχρι που φαινότανε μόνο δύο πατουσάκια. Τελικά οι γονείς αγόρασαν όλες τις φωτογραφίες με το παιδάκι τους ξαπλωμένο στο πάτωμα μπρούμητα με γέλια και ενθουσιασμό για να του τις δείχνουν όταν μεγαλώσει.

Το πιο όμορφο χαμόγελο παιδιού που φωτογραφίσατε;

Δεν έχουμε ξεχωρίσει κάποιο, όλα τα «χαμογελάκια» όπως εμείς τα λέμε έχουν ενδιαφέρον. Αυτά που αγαπάμε πολύ και προτρέπουμε να χαμογελάσουν αυθόρμητα είναι στα παιδάκια που τους λείπουν τα δοντάκια τους και ντρέπονται να χαμογελάσουν, με λύπη όμως έχουμε διαπιστώσει ότι πολλές φορές φταίνε οι γονείς τους που δεν τους παροτρύνουν να το κάνουν.

Υπάρχουν παιδιά που κλαίνε;

Ναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των παιδιών που έρχονται κλαίνε, για πολλούς και διάφορους λόγους, εμείς πλέον σχεδόν καταλαβαίνουμε ποιο θα κλάψει, προσπαθούμε να κάνουμε μια συνεννόηση με τους γονείς που δεν έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βλέπετε τα συναισθήματα να αποτυπώνονται στα μάτια των παιδιών;

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις τι αισθάνονται, ακόμα κι αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που έρχονται μπροστά μας είναι αρκετά να καταλάβουμε αν αισθάνονται ενθουσιασμό και χαρά ή φόβο και ντροπή για τον «γίγαντα φίλο τους με τα πολλά γένια».

Πόσα χρόνια κάνετε αυτή τη δουλειά;

Η Σόφη είναι στο σπιτάκι του Αγίου Βασίλη σχεδόν όσα και ο Άγιος Βασίλης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Σόφη και η Ρούλα μαζί, φροντίζουμε να υπάρχει μια καλή ροή τόσο στη φωτογράφηση των παιδιών όσο και για την ομαλή κίνηση που πρέπει να υπάρχει γενικά μέσα στο σπίτι του Άγιου.

Διαφέρει η μια χρονιά από την άλλη;

Κάθε χρονιά είναι απίστευτα διαφορετική με την άλλη, πολλοί παράγοντες κάνουν αυτή τη διαφορά οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια του Μύλου, το πόσο θα δέσει όλο το προσωπικό που πρέπει να συνεργαστεί μέσα στο σπιτάκι, την επισκεψιμότητα και τη διάθεση του κόσμου και πολλά πολλά άλλα.

Υπάρχουν γονείς που μαλώνουν τα παιδιά γιατί δεν φωτογραφίζονται με τον Αη Βασίλη;

Υπάρχουν από όλα, οι περισσότεροι γονείς θέλουν μια αναμνηστική φωτογραφία, περιμένουν αρκετή ώρα με υπομονή στην ουρά που σχηματίζεται έξω από το σπίτι του Αγίου Βασίλη, λόγω της μεγάλης προσέλευσης που έχει, πολλές φορές εξαντλημένοι από την βόλτα τους στο Μύλο, άλλες φορές με κακό καιρό κρύο ακόμα και βροχή, κάποιες οικογένειες το έχουν κάνει πλέον θεσμό και έχουν φωτογραφίες από όλες τις χρονιές, ευτυχώς το ποσοστό που επιμένει έντονα να φωτογραφηθούν με το ζόρι τα παιδιά τους είναι μικρό,  οι περισσότεροι είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν μια προσπάθεια παραπάνω και να τα ξεγελάσουμε με κάποιο τρόπο ώστε να τα καταφέρουμε.

Υπήρξαν  δυσκολίες στη συνεργασία σας με κάποιον από τους… Αη Βασίληδες.

Μα… Άγιος Βασίλης είναι ένας!!! Μας αγαπάει και τον αγαπάμε πολύ, το ξέρουμε και το ξέρει… παρότι μας βλέπει στους εφιάλτες του μέχρι τον Αύγουστο να του φωνάζουμε ουυυ… ουυυυ… και να χτυπάμε επίμονα το καμπανάκι μας μέσα στο αυτί του!!! Χο!!! Χο!!! Χο!!!