Παρασκευή 14.08.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δικό τους μπλόκο στην Καλαμπάκας στήνουν οι Τρικαλινοί αγρότες

31.01.2017

Το… δικό τους ξεχωριστό μπλόκο στον κόμβο Τρικάλων – Καλαμπάκας, θα στήσουν την Πέμπτη οι αγρότες των Τρικάλων που δεν συμπαρατάχθηκαν με το μπλόκο της Νίκαιας.

Οι Τρικαλινοί αγρότες του… «Ανεξάρτητου Μπλόκου», έχουν αρχίσει ήδη να παρατάσσουν στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ και απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους αγρότες του νομού.

Σύμφωνα με τον Παύλο Σπυρόπουλο :

«Ο αγώνας ξεκινάει… Τα τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους.

Ο αγροτικός κόσμος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ενώ θα έπρεπε να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης για να βγει η χώρα από την κρίση. Δυστυχώς οι υπεύθυνοι του τόπου μας με τις πολιτικές τους οδηγούν τους αγρότες σε αφανισμό. Τα προβλήματα του είναι μεγάλα και η επίλυση των παρακάτω ζητημάτων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη:

  1. Το υπερβολικό κόστος παραγωγής, π.χ. αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των σπόρων, των φυτοφαρμάκων και του ρεύματος.
  2. Η υψηλή φορολόγηση που έχει να κάνει με όλους τους συντελεστές (εισόδημα, επιδοτήσεις, Φ.Π.Α.) έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα με αποτέλεσμα να μην αξίζει ο αγρότης να καλλιεργήσει τα κτήματά του.
  3. Οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών τα τελευταία χρόνια έχουν τριπλασιαστεί με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους.
  4. Ο ΕΛΓΑ , παρόλο που εισπράττει άμεσα τα χρήματα από τον αγρότη πριν αυτός πουλήσει τα αγροτικά του προϊόντα δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στις ζημιές των αγροτών από τα καιρικά φαινόμενα. Για παράδειγμα, η βαμβακοκαλλιέργεια το 2016 χτυπήθηκε από τις επίμονες βροχοπτώσεις που εμφανίστηκαν στην περιοχή μας από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα να είναι πολύ μειωμένη η παραγωγή. Οι αγρότες αφήσανε μάρτυρες για εκτίμηση των ζημιών τους και δυστυχώς έχουν περάσει έξι μήνες και οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ δεν ήρθαν ακόμα.
  5. Το μητρώο των αγροτών – να ξεκαθαρίσει επιτέλους ποιοί είναι αγρότες και ποιοί όχι.
  6. Το μητρώο εμπόρων – να ξέρει ο παραγωγός σε ποιές υγιείς επιχειρήσεις να πουλήσει το προϊόν του. Έχει γεμίσει η αγορά ακάλυπτες επιταγές.
  7. Οι αθρόες ελληνοποιήσεις ζωικών προϊόντων έχουν καταστήσει τους κτηνοτρόφους μη ανταγωνιστικούς με αποτέλεσμα οι τιμές στο κρέας και στο γάλα να είναι πολύ χαμηλές.

Για να μπορέσει ο αγροτικός κόσμος να επιλύσει τα παραπάνω πραγματικά προβλήματα που βιώνει καθημερινά πρέπει να αγωνιστεί και να διεκδικήσει με δημοκρατικό και αγωνιστικό τρόπο την επίλυση των προβλημάτων γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει τα χωράφια του».