Δευτέρα 02.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρέμβαση Καρδούλα για τα ΜΜΕ των Τρικάλων

27.08.2018

Είναι όλοι οι Δημοσιογράφοι των ΜΜΕ Τρικάλων Μέλη της ΕΣΗΕΘΣΕΕ ή της ΕΝΕΔ και από ποιον Φορέα Ελέγχονται;

Μπαίνοντας κανείς στην ιστοσελίδα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας (ΕΣΗΕΘΣΕΕ), στην κατηγορία «Η Ένωση  >  Μέλη», μπορεί να διαπιστώσει ότι μόνο 37 δημοσιογράφοι των ΜΜΕ Τρικάλων είναι μέλη της ΕΣΗΕΘΣΕΕ, οι οποίοι απεικονίζονται με τη φωτογραφία και το ονοματεπώνυμό τους (http://www.pressunion.gr/).

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων – μελών της Ε.Σ.Η.Ε.Α., οι παραβάσεις των υποχρεώσεων των δημοσιογράφων – μελών ελέγχονται από δύο Πειθαρχικά Συμβούλια.

Διαπιστώνει όμως κάποιος ότι πάρα πολλοί δημοσιογράφοι σε τοπικά ΜΜΕ των Τρικάλων δεν είναι μέλη της ΕΣΗΕΘΣΕΕ, ούτε μέλη της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ) και προκύπτει ευλόγως το ερώτημα, υπάρχει κώδικας δεοντολογίας για τους συγκεκριμένους και από ποιόν φορέα ελέγχονται;

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να παρατηρούνται φαινόμενα του σύγχρονου κιτρινισμού του τύπου, ο οποίος μπορεί πολύ εύκολα βοηθούμενος και από την αμεσότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να υποχρεώνει το κοινό και τα μέσα να ασχοληθούν με τη θεματολογία που ο ίδιος ορίζει. Είτε γιατί το θέμα κατακλύζει τα πάντα, είτε γιατί υπαγορεύει την ανάγκη διάψευσης ή απάντησης, είτε απλώς γιατί το θέμα πουλάει (κάνει πολλά ‘‘κλικ’’ στην ορολογία του διαδικτύου).

Η δημοσιογραφία της ζούγκλας έχει εισχωρήσει σήμερα σε ανησυχητικό βαθμό ακόμα και στην πόλη μας, επιχειρώντας να εμπεδώσει τη λογική της διαπόμπευσης και της κατάργησης οποιασδήποτε έννοιας ιδιωτικότητας και σεβασμού των προσωπικών δεδομένων.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι οι δημοσιογραφούντες επιβήτορες της ηθικής και οι φερέλπιδες μνηστήρες ενός ομιχλώδους κυκλώματος παραπολιτικής νομενκλατούρας, οι οποίοι πρεσβεύουν και υπηρετούν τον κίτρινο τύπο, τη λασπολογία κατά το δοκούν, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την… τσέπη τους και την απαξίωση της δημοσιογραφίας, να σπιλώνουν υπολήψεις και να φθείρουν συνειδήσεις.

Η εικόνα την οποία αυτοί μεταφέρουν είναι η εικόνα μιας διεφθαρμένης κοινωνίας στο σύνολό της. Η συλλογική ενοχοποίηση απαγορεύει στο θυμό και την οργή να εκφραστούν με στόχο τους πραγματικούς υπεύθυνους. Μόνο το δικό τους ΜΜΕ και οι άνθρωποί τους δεν εμφανίζονται ποτέ να εμπλέκονται σε σκάνδαλα, ύποπτες δραστηριότητες, φοροδιαφυγή κ.ά.

Συμπεραίνοντας, θα πρέπει να ισχύσει κάποτε και γι’ αυτούς κώδικας δεοντολογίας, οι δε πολίτες των Τρικάλων να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των μέσων ενημέρωσής τους και να προτιμούν πιστοποιημένα από την ΕΣΗΕΘΣΕΕ και την ΕΝΕΔ μέσα.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Σχης ε.α. – MSc Τηλεπισκόπισης UK