Τετάρτη 21.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κλειστά σήμερα λόγω απεργίας μικροβιολογικά και ακτινοδιαγνωστικά ιατρεία

26.05.2022

Σε τριήμερη απεργία προχωρούν από σήμερα Πέμπτη μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο τα μικροβιολογικά και ακτινοδιαγωνστικά ιατρεία, ζητώντας την κατάργηση της ρύθμισης του claw back, καθώς «κουρεύονται» τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν από εξετάσεις που κάνουν σε ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ.

«Ενωμένοι και συνεπείς αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του claw back, την ελάφρυνση των συσσωρευμένων αναγκαστικών υποχρεώσεων και την καθιέρωση αξιοπρεπών αμοιβών και αποζημιώσεων», επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, υιοθετώντας την απόφαση που ελήφθη πανελληνίως για στήριξη της απεργίας. Ο ΙΣΜ ζητά την αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να αποπληρώνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους ιατρούς.

Ο ιατρικός κόσμος θέτει θέμα επιβίωσης των ιατρείων, εργαστηρίων και των πολυιατρείων, τα οποία στηρίζουν τη δημόσια υγεία και επισημαίνει ότι κάθε εξέταση που εκτελείται πρέπει να αποζημιώνεται.

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητάνε τον περιορισμό του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και για το 2023 παράλληλη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου claw back (στα επίπεδα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών).

Επίσης απαιτούν το «κούρεμα» των τεχνητών χρεών που λένε ότι τούς φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021.

[fbcomments]