Δευτέρα 01.06.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ημέρα Εθνικής Μμήμης η Μικρασιατική καταστροφή

19.09.2016 /

Με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στην πλατεία  Προσφυγικού Συνοικισμού, ολοκληρώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Αρχικά, τελέστηκε δοξολογία στον  Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του  Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομου, ενώ για το  ιστορικό της επετείου  μίλησε ο πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων, κ. Κοσμά;  Αποστολίδης.

“Η Μικρασιατική καταστροφή είναι η μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεώτερου ελληνισμού. Τη μεγάλη αυτή συμφορά συνθέτουν, εκτός των άλλων, η κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου, η πυρπόληση από τους Τούρκους της Σμύρνης, όπου είχαν συρρεύσει πολλοί Έλληνες από τις γειτονικές περιοχές και οι σφαγές, λεηλασίες και άλλες φρικαλεότητες εις βάρος των Ελλήνων και των Αρμενίων χριστιανών, στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις” ανέφερε, μεταξύ των άλλων ο κ. Αποστολίδης.

Όπως είπε “ η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος υπήρξε μια από τις τραγικότερες συμφορές της ιστορίας της φυλής μας. Η βουλή  των Ελλήνων καθιέρωσε με το ν. 2645 στις 13/10/1998 να εορτάζεται η 14η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ως ημέρα Εθνικής Μνήμης.  Η προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης αυτή της γενοκτονίας αποτελεί για όλους μας χρέος τιμής. Δεν πρέπει να παραδώσουμε στη λήθη του χρόνου τον αφανισμό του μικρασιατικού ελληνισμού”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στην πλατεία  Προσφυγικού Συνοικισμού, παρουσία τοπικών και πολιτικών φορέων.