Κυριακή 19.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκτεθειμένος ο Φάμελλος για την Μεσοχώρα – Αντιδράσεις

17.07.2017

«Περιμένετε στο ακουστικό σας» είναι η απάντηση σε όσους επιχειρούν να μάθουν πότε ακριβώς θα υπογραφούν οι περιβαλλοντικοί όροι για το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας, υπογραφές τις οποίες ο υπουργός είχε πει πως θα «πέσουν» εδώ και τρεις εβδομάδες. Παρότι οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το θέμα να λύνεται άμεσα, κανείς όμως δεν μπορεί να το πιστέψει αφού πρόκειται για ένα έργο που επί δεκαετίες οι πολιτικοί το… τάζουν.

Οι πληροφορίες του «Ε.Π.» θέλουν οι επαφές που εκκρεμούσαν με την ΔΕΗ να έχουν γίνει και να έχει βρεθεί η λύση, όμως η καθυστέρηση κάνει τους τοπικούς παράγοντες να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού η ανάγκη παρουσίασης έργου στο νομό είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Την καθυστήριση της κυβέρνησης στηλιτεύει σήμερα με ανακοίνωση της και η Δημοκρατική Συμπαράταξη που κάνει λόγο για απώλεια 75 εκατ. ευρω:

«Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση έγκρισης της Περιβαλλοντικής Μελέτης για το φράγμα της Μεσοχώρας, ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον, Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης και ο βουλευτής Λάρισας Κ. Μπαργιώτας, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Σχεδόν 2,5 χρόνια τώρα δεν γίνεται απολύτως τίποτα σχετικά με το ζήτημα του Υδροηλεκτρικού Έργου της Μεσοχώρας. Τρεις διαδοχικοί Υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κρατούν στα συρτάρια τους τη Μελέτη ενός έργου στο οποίο έχουν επενδυθεί 500.000.000€. Μια Μελέτη που εκπονήθηκε, ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε το Νοέμβριο 2014. Από εμάς. Το φράγμα θα παράγει πάνω από το 10% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας από υδροηλεκτρικά έργα. Ένα κορυφαίο φιλοπεριβαλλοντικό έργο. Ένα έργο που η καθυστέρηση λειτουργίας του στερεί από τη ΔΕΗ και την εθνική οικονομία έσοδα 25 εκατ. € κάθε χρόνο. Αφού η κυβέρνηση έχασε το 2015 και το 2016, τώρα χάνει και το 2017. Η εθνική οικονομία από την ανικανότητά τους έχασε ήδη 75 εκατ. €.

Η ειρωνεία του θέματος είναι ότι αφού πέρασαν από τις αυταπάτες και τις ανοησίες ότι θα γκρεμίσουν το φράγμα (2015-2016), τώρα βρίσκονται στο επόμενο στάδιο, το στάδιο των κραυγαλέων ψεμάτων. Ο αρμόδιος Υπουργός υποσχέθηκε σε δημόσια δήλωσή του στα Τρίκαλα ότι θα υπογράψει την Περιβαλλοντική Μελέτη στο τέλος Ιουνίου. Ήδη, βαδίζουμε προς το τέλος Ιουλίου και η υπόσχεση παραμένει ανεκπλήρωτη. Η «δέσμευση» Υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει γίνει πια το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Αν δεν έχουν σκοπό να ανακαλύψουν νέα φαντάσματα, όπως το δάσος στο Ελληνικό, αν δεν έχουν σκοπό να κατεδαφίσουν το φράγμα, όπως συνεχίζουν να διεκδικούν κομματικά τους στελέχη, ας γίνουν στοιχειωδώς χρήσιμοι.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης για το φράγμα Μεσοχώρας». 

Διαμαρτυρία

Στο μεταξύ την περασμένη Τετάρτη 12/7 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΝ, μετά από κάλεσμα του Δικτύου «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» στο οποίο ανταποκρίθηκαν μια σειρά φορείς και συλλογικότητες της Αττικής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Το μήνυμα που στάλθηκε ήταν πεντακάθαρο:

«Αδειοδότηση σημαίνει καταστροφή του Αχελώου και αφανισμό της Μεσοχώρας», «Θα γκρεμιστεί το φράγμα, θα τρέξει το νερό, στα χέρια σας θα μείνει το υδροηλεκτρικό».

Οι φυσικοί αποδέκτες του μηνύματος δεν ήταν εκεί ή δεν ήθελαν να το ακούσουν «από πρώτο χέρι».

Μας είχε διαμηνυθεί ότι ο κ. Φάμελλος απουσίαζε στο εξωτερικό. Η είσοδος του υπουργείου είχε κλειδωθεί.

Ζητήθηκε συνάντηση με το διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του (ήταν εκεί), ο οποίος την αρνήθηκε και μας παρέπεμψε σε προγραμματισμένο ραντεβού.

Την ίδια στιγμή, το αίτημά μας να μας κοινοποιηθεί το σχέδιο της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΗΕ δε φαίνεται -για την ώρα- να βρίσκει ανταπόκριση.

Με τη λογική του υπουργείου, η περιφέρεια Θεσσαλίας και ο δήμος Πύλης δικαιούνται να το γνωρίζουν, οι Μεσοχωρίτες και οι αλληλέγγυοι όχι.

Δείγματα (νέας) δημοκρατίας …

Ανεξάρτητα από αυτό, παραμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα, μπροστά στο ενδεχόμενο να ανακοινωθεί η υπογραφή της ΑΕΠΟ και προετοιμάζουμε τις επόμενες παρεμβάσεις μας.

Το επόμενο ραντεβού μας αφορά στις καλοκαιρινές δραστηριότητες στη Μεσοχώρα -με αιχμή το Δεκαπενταύγουστο (κάμπιγκ, συζητήσεις, συνέλευση, πορεία κλπ.)-

και σε αυτές που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο».