Πέμπτη 02.04.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με καφέ και σουβλάκι η… ανάπτυξη στα Τρίκαλα – Εκατοντάδες τα “λουκέτα”

09.05.2018

Από τις 258 συνολικά επιχειρήσεις που άνοιξαν οι 153 είναι παροχής υπηρεσιών!!!

Του Χρήστου Κοντού

Δουλειές του ποδαριού που την μια ημέρα ανοίγουν και την άλλη κλείνουν φαίνεται πως είναι η περιβόητη ανάπτυξη της κυβέρνησης στα Τρίκαλα, αφού το μόνο πράγμα που φαίνεται να ευδοκιμεί και αυτό πρόσκαιρα, είναι τα καφέ και τα σουβλατζίδικα ή αν θέλετε πιο εξειδικευμένα ο τομέας παροχής υπηρεσιών.

Τα στοιχεία των ενάρξεων επιχειρήσεων στο επιμελητήριο Τρικάλων για το έτος 2017 είναι συγκλονιστικά, αφού από τις 258 συνολικά επιχειρήσεις που άνοιξαν οι 153 είναι παροχής υπηρεσιών!!!!!!!!!!

Πιο συγκεκριμένα στο Αγροτικό Τμήμα του Επιμελητηρίου έκαναν έναρξη 8, στο Εμπορικό Τμήμα 44, στο Τμήμα Μεταποίησης 48 στο Τμήμα Τουρισμού 5 και στο Τμήμα Παροχής Υπηρεσιών 153.

Χαμός με τα λουκέτα

Την ίδια ώρα τις 113 έφτασαν οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο πέρυσι. Βέβαια αυτό το νούμερο είναι πλασματικό μιας και αυτές υπολογίζονται πολύ περισσότερες, αφού μπορεί η έναρξη στο Επιμελητήριο για μια εταιρία να είναι υποχρεωτική, όχι όμως και η άμεση διαγραφή της. Αναλυτικότερα στο Αγροτικό Τμήμα του Επιμελητηρίου ζήτησαν τη διαγραφή τους 2, στο Εμπορικό Τμήμα 13, στο Τμήμα Μεταποίησης 22 στο Τμήμα Τουρισμού 2 και στο Τμήμα Παροχής Υπηρεσιών 74.

Η τραγικότητα της κατάστασης φαίνεται και από τα κλειστά μαγαζιά που παραμένουν ξενοίκιαστα στο κέντρο της πόλης και που σε λίγο αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα ξεπεράσουν τα καταστήματα που λειτουργούν.

Στέγνωσε η αγορά

Το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά έγινε κάτι παραπάνω από αισθητό στο τέλος του περασμένου μήνα. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, αλλά και νοικοκυριά αναγκάστηκαν να αφήσουν απλήρωτες τις… δόσεις και τον ΦΠΑ αφού η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει το πλεόνασμα των 4 μονάδων για το οποίο πανηγύριζε, ώστε να στηρίξει το αφήγημα της καθαρής εξόδου, έκλεισε κάθε κάνουλα.

«Έχω να πάρω χρήματα από τον Δεκέμβριο», έλεγε στον «Ε.Π.» επιχειρηματίας στον χώρο της Υγείας που έχει να λαμβάνει από το δημόσιο. Τα ίδια ίσχυσαν και στους εργολάβους (όσοι έμειναν), ενώ τα καταστήματα που είδαν μεν λίγο κόσμο να μπαίνει το Πάσχα, στη συνέχεια είδαν όμως την αγορά να πεθαίνει, μιας και ότι υπήρχε από χρήμα, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ των γιορτών, εξανεμίστηκε.