Σάββατο 03.06.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αναβίωσε το έθιμο Κλήδονας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρήνης

03.05.2022 /

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας έπεσε η αυλαία της αναβίωσης του εθίμου του Κλήδονα στην Κρήνη του Δήμου Φαρκαδόνας. Εκδηλώσεις που ξεκίνησαν ανήμερα της Πρωτομαγιάς και ολοκληρώθηκαν 24 ώρες μέτά, φέρνοντας την σφραγίδα του πολιτιστικού Συλλόγου Κρήνης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν ανήμερα Πρωτομαγιάς, με τη συγκέντρωση λουλουδιών από τις γυναίκες από τις αυλές των σπιτιών αλλά και από την εξοχή στους γύρω λόφους, με τα οποία στολίστηκε το καζάνι του Κλήδονα.

Κι αφού στολίστηκε ο Κλήδονας, το καζάνι τοποθετήθηκε στην κεντρική βρύση του χωριού, για να το δει ο ήλιος και το φεγγάρι και στην συνέχεια να τραγουδηθεί με παραδοσιακά Μαγιάτικα τραγούδια, στις 2 του Μάη από τις γυναίκες.

Το απόγευμα της Δευτέρας οι γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού και τραγούδησαν τον Κλήδονα. Τραγούδησαν Μαγιάτικα τραγούδια για να τιμήσουν τον Κλήδονα, που σύμφωνα με την παράδοση φανέρωνε μέσω ενός λουλουδιού τον σύζυγο των κοριτσιών.

Στόχος της φετινής διοργάνωσης οι νέες γενιές του χωριού να έρθουν κοντά με τα έθιμα και τις παραδόσεις, να γίνουν γνώστες της ιστορίας και του τοπικού πολιτισμού, ώστε να μην χαθούν και να μεταλαμπαδευτούν στις νεαρές ηλικίες.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιώργος Γεωργίου, η Δημοτική Σύμβουλος κα Ελένη Στεργίου Μπότη κ.ά.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κα Βασιλική Φιλίππου Σταμουλάκη ευχαρίστησε όλες τις Γυναίκες και τα μικρά κορίτσια που συμμετείχαν στο έθιμο και κάλεσε όλο τον κόσμο να αγκαλιάσει το Σύλλογο στις προσπάθειες που κάνει για την ανάδειξη των ηθών και εθίμων του χωριού.

πηγη και περισσότερες φωτογραφίες: krinilive.gr

[fbcomments]