Κυριακή 10.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τα νταούλια της Ιταλίας

09.10.2018

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Έλληνα πρωθυπουργού οι γείτονες Ιταλοί κυβερνώντες κατόρθωσαν να οδηγήσουν τα επιτόκια δανεισμού τους πάνω από 3,5% βαρώντας και αυτοί τα “νταούλια” , καταθέτοντας προϋπολογισμό πολύ μακριά από τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου.

Η αναταραχή που προκλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης ήταν μεγάλη και ανησυχητική ,υπενθυμίζοντας στην Ελλάδα κυρίως ότι η μετάβαση στην ομαλότητα όχι απλά δεν θα είναι εύκολη , αλλά η μη αποδοχή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που με τόσο αποτροπιασμό απορρίψαμε πιθανότατα να φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός στο άμεσο κοντινό μέλλον όταν το μαξιλάρι των 24 δισ. ευρώ σχολάσει.

Ήταν θέμα χρόνου να αντιδράσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα από το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού που προβλέπει τριετές πλάνο για έλλειμμα 2,4% αλλά η απάντηση της Ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι προτιμά το λαό από τα… spreads θυμίζοντας έντονα το οικτρό διαπραγματευτικά πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα και της αναζήτησης του “άλλου δρόμου” με τσάμπα δανεικά και αγύριστα , που φόρτωσε τελικά στη χώρα ένα ακόμη μνημόνιο και κάμποσες δεκάδες δισ. ευρώ επιπλέον χρέους.

Προφανώς δεν μπορεί να συγκριθεί ποιοτικά η κρίση στην Ιταλία με την ελληνική οικονομική κρίση. Έχουν διαφορετικά δομικά στοιχεία ωστόσο έχουν ένα κοινό και ιδιαίτερα σημαντικό σημείο , το χρέος.

Το χρέος στην Ιταλία , η οποία αποτελεί την τρίτη οικονομία στην ευρωζώνη , ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ (130% ΑΕΠ) εκ’ των οποίων τα 500 δισ. οφείλονται στην ΕΚΤ και ταυτόχρονα το ΑΕΠ της χώρας είναι περίπου 8% λιγότερο από ότι ήταν το 2007 . Σε δέκα χρόνια δηλαδή η οικονομία της συρρικνώθηκε 8%.

Το τι προκλήθηκε πανευρωπαϊκά στην αγορά των ομολόγων είναι πάνω κάτω γνωστό . Στην Ιταλία το δεκαετές ομόλογο έδωσε αποδόσεις 3,44% όταν το Μάιο δεν ξεπερνούσε το 1,8% , στην Ελλάδα 4,53% και στην Πορτογαλία κοντά στο 2% ενώ η αξία του ευρώ διολισθαίνει έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία αγγίζει το 1,15.

Σε όλα αυτά καθόλου δεν βοηθούν οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού εργασίας που ανέφερε ότι η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β και ότι τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω.

Είπαμε όμως , οι Ιταλοί βαράνε τα νταούλια και οι αγορές χορεύουν. Σε λίγο θα πουν και το “go back madame Merkel” για να θυμηθούμε λίγο και τα δικά μας…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤ.ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

[fbcomments]