Δευτέρα 17.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρέμβαση της Κοντοτόλη στη Βουλή για τις ζημιές στο νομό από τις πλημμύρες – Βιντεο

17.11.2023 /

Παρέμβαση της Μαρίνας Κοντοτόλη στην ολομέλεια της Βουλής, για τα προβλήματα των Τρικάλων, της Φαρκαδόνας και της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της εισήγησής της για τον προϋπολογισμό της Βουλής.

Τρίκαλα 16-11-2023

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Έρχομαι τώρα σε κάτι πολύ σημαντικό για μένα, εκτιμώ και για την εθνική αντιπροσωπεία, που έχει να κάνει με το λεγόμενο «κοινωνικό πρόσημο» της Βουλής.

Προβλέπεται στον υπό συζήτηση προϋπολογισμό της Βουλής, ένα κονδύλι 1,1 εκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις νομικών προσώπων, αθλητικών σωματείων, φορέων, κλπ.

Προέρχομαι από την πολύπαθη Θεσσαλία, της οποίας οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες και οι κάτοικοι ζουν στην απόγνωση και στην απελπισία.

Πρόσφατα δέχτηκα αίτημα συλλόγων γονέων από σχολεία της Φαρκαδόνας για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων.

Γνωρίζετε ότι τα παιδιά μετακινούνται καθημερινά με λεωφορεία σε όμορα χωριά και πόλεις γιατί τα σχολεία τους είναι κατεστραμμένα;

Γνωρίζετε ότι το Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής, το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, έχει υποστεί ζημιές σε εξοπλισμό κι εγκαταστάσεις άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ;

Γνωρίζετε ότι ήδη αποχωρούν φοιτητές που έχουν έρθει από το εξωτερικό για μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές κι εγκαταλείπουν τη χώρα μας, γιατί δεν έχουν πού να κάνουν μάθημα;

Αλλά, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζετε, κ. Πρόεδρε, νομίζω ότι οφείλουμε ως Βουλή να δείξουμε στοιχειώδη ευαισθησία απέναντι στο δράμα των Θεσσαλών συμπολιτών μας, να μην πω την τραγωδία, γιατί είχαμε και νεκρούς συμπολίτες, 17 σε αριθμό, και να δώσουμε ένα κονδύλι για την αποκατάσταση των σχολείων και του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, για την αποκατάσταση των δομών υγείας ή και για τη στέγαση των αστέγων.

Κι αυτό το λέω σε συνάφεια και του ποσού του 1,4 εκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσει η Βουλή για την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της σε κτίριο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Δεν πήραμε απάντηση, αν το νέο ενοίκιο προκαλεί μεγαλύτερη δαπάνη από τα υπάρχοντα.

Εξάλλου, όπως είπα και στην Επιτροπή, είμαστε διάσπαρτοι και εμείς οι ίδιοι οι Βουλευτές  σε διάφορα κτίρια κι αυτό συνεχίζουμε.

Επομένως, κ. Πρόεδρε, ναι μεν υπερψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό και τον Απολογισμό της Βουλής, όμως, επισημαίνουμε πολύ σημαντικές παραμέτρους, κατά τη γνώμη μας, που θα όφειλε να ικανοποιεί ένας προϋπολογισμός της Βουλής.

Και θα κλείσω λέγοντας πως οι συμπατριώτες μου, οι Θεσσαλοί και ειδικά οι Τρικαλινοί, περιμένουν με όση υπομονή τους έχει απομείνει πότε θα λάβει επιτέλους η Πολιτεία αποτελεσματικά μέτρα τόσο για να ξαναβρούν τη ζωή τους και κυρίως για να μην ξαναζήσουν τα ίδια με την πρώτη κακοκαιρία.

Και σε αυτό η Βουλή οφείλει να συμπράξει στο πλαίσιο και του εφικτού και του συμβολικού.

Τα προβλήματα των Τρικάλων, της Φαρκαδόνας καθώς και της Θεσσαλίας, στο απόσπασμα από τη Βουλή:

 

[fbcomments]