Κυριακή 24.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΚΚΕ: Να πληρωθούν άμεσα οι καπνοπαραγωγοί

08.10.2020 /

Συνάντηση με την ομάδα καπνοπαραγωγών του Ν. Τρικάλων πραγματοποίησε η

Τ.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ.

Οι καπνοπαραγωγοί έθεσαν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς παραμένουν ακόμη απλήρωτοι για τη σοδειά του 2016 που είχαν παραδώσει στην καπνική Μιχαηλίδη. Παρά το γεγονός ότι έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια για να πληρωθούν, παραμένουν απλήρωτοι, καθώς οι συνεχείς εφέσεις των τραπεζών που διεκδικούν και αυτές χρήματα από την καπνική, τους κρατούν σε ομηρία, με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις στο δημόσιο, ΕΦΚΑ κλπ, να τρέχουν και οι

βιοποριστικές τους ανάγκες να μεγαλώνουν.

Στα παραπάνω προβλήματα των καπνοπαραγωγών έρχονται να προστεθούν οι ζημιές και η καταστροφή της φετινής παραγωγής που υπέστησαν από τη χαλαζόπτωση και τις πλημμύρες, το περασμένο καλοκαίρι, σε μία σειρά χωριά.

Από την πλευρά του ΚΚΕ τονίστηκε ότι έχει κάνει μία σειρά παρεμβάσεων στην βουλή, με ερωτήσεις και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, όσο και στο αγροτικό κίνημα που συμμετέχουν τα μέλη του, διεκδικώντας την πληρωμή της σοδειάς τους, όσο και την αποζημίωση της ζημιάςκαι της καταστροφής που έχουν υποστεί από τη χαλαζόπτωση και τις πλημμύρες, διεκδικώντας άμεσες και δίκαιες

αποζημιώσεις στο 100% από τον ΕΛΓΑ, κάλυψη για όλες τις ζημιές και νόσους, πράγμα που δεν κάνει και απαιτείται η αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος τονίστηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να προβάλλει τα προβλήματα και να

διεκδικεί λύσεις, για την ικανοποίηση τόσο των καπνοπαραγωγών, όσο και των μικρομεσαίων

αγροτοκτηνοτρόφων συνολικότερα.

Κάλεσε τους καπνοπαραγωγούς να δυναμώσουν με τη συμμετοχή τους τους αγροτικούς συλλόγους και τους αγώνες της αγροτιάς.

Παρατίθεται η πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στη βουλή, για τους απλήρωτους καπνοπαραγωγούς και τους εργαζόμενους από την καπνική.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Αγροτικής

Ανάπτυξης και τροφίμων

Θέμα: Απλήρωτοι καπνοπαραγωγοί και εργαζόμενοι από την καπνική Μιχαηλίδη Α.Ε.

 

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν μεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι 1113 οικογένειες καπνοπαραγωγών από την Θράκη την Κατερίνη τα Τρίκαλα τον Λαγκαδά την Αιτω/νία και από άλλες περιοχές, καθώς και δεκάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 χρόνια- από τη σοδειά του 2016- από την καπνική Μιχαηλίδη Α.Ε.

Οι καπνοπαραγωγοί και οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί μπλεγμένοι στα γρανάζια αρχικά της εταιρείας, μετά του τραπεζικού κεφαλαίου και τα τελευταία χρόνια της δικαιοσύνης.

Από το 2017 έγιναν δικαστήρια επί δικαστηρίων και παρότι δικαιώνονταν παραγωγοί και εργαζόμενοι και δεσμεύονταν ποσότητες καπνών για να πληρωθούν, πήγαιναν χρήματα στο παρακαταθηκών και δανείων. Οι εφέσεις των τραπεζών οδηγούν στη συνέχιση της ομηρίας τους, αλλά και στη φτώχεια και την ανέχεια.

Χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις σαν «Πόντιος Πιλάτος» έλεγαν στους παραγωγούς ότι

θα έδινε λύση η Πανελλήνια Διεπαγγελματικη οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού, όμως

αυτή η οργάνωση λειτούργησε και λειτουργεί σαν καρτέλ στην καπνοπαραγωγή.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου οι

εργαζόμενοι της εταιρείας και οι καπνοπαραγωγοί να πληρωθούν άμεσα τα χρωστούμενα

με τους τόκους 4 χρόνων.

Οι Βουλευτές

Μανωλάκου Διαμάντω

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας