Δευτέρα 25.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκδήλωση του ΚΚΕ αύριο για τους 5 ΕΠΟΝΙΤΕΣ

16.04.2018

Χθες Κυριακή 15 Απρίλη, με μια λιτή και σεμνή τελετή  η ΚΟΒ  Κόκκινου Πύργου του ΚΚΕ τίμησε τους μαχητές του εφεδρικού ΕΛΑΣ και τους κατοίκους της περιοχής που έπεσαν μαχόμενοι ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές στα γεγονότα του «μπλόκου»-μάχης  του Πύργου στις 17 προς 18 Απρίλη του ’44 .

Τα γεγονότα στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου  επικεντρώνονται στην επιχείρηση του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ να δράσει ενάντια στους δοσίλογος και τους συνεργάτες των Γερμανών στα  Τρίκαλα , που επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον αποκόψουν από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.

Η επιχείρηση δεν απέδωσε αποτελέσματα , επειδή οι Γερμανοί είχαν πληροφορηθεί το σχέδιο δράσης, προφανώς από προδοσία. Τούτο επιβεβαιώθηκε όταν οι αντάρτες εντόπισαν ασυνήθιστες κινήσεις, οπότε επέστρεψαν στο προκαθορισμένο σημείο, στο μαντρί Στάμου στον Πύργο.

Οι Γερμανοί ξεκίνησαν μεγάλη νυχτερινή επιχείρηση με στρατιώτες  SS, χωροφύλακες και ντόπιους συνεργάτες τους, κυκλώνοντας την ευρύτερη περιοχή με κατεύθυνση  το μαντρί στον Κόκκινο Πύργο.

Κατά την ίδια επίθεση  των Ναζί πιάστηκαν σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες-εφεδροελασίτες, που συμμετείχαν στην επιχείρηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ:

Κώστας Σύρμπας, Κώστας Στεργιόπουλος, Γιάννης Μπριάζης, Αποστόλης Τσανάκας και Στέργιος Γάτσας .  Οδηγήθηκαν στην αγχόνη με το που ξημέρωσε η μέρα, Τρίτη 18 Απρίλη, γράφοντας νέες ηρωϊκές σελίδες στην ιστορία των λαϊκών αγώνων.

Ως συνέχεια των δραστηριοτήτων για 74 χρόνια από το ματωμένο και συνάμα ηρωικό Απρίλη του 1944 το ΚΚΕ & η ΚΝΕ συνδιοργανώνουν με την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & ΔΣΕ (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)  εκδήλωση την Τρίτη 17 Απρίλη, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου ( όπου δεσπόζει το άγαλμα των  5 ΕΠΟΝιτών).

Η εκδήλωση θα έχει θέμα: «74 χρόνια από τη θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών. Μια ηρωική σελίδα της ταξικής πάλης του τόπου μας. Το σύγχρονο περιεχόμενο του πατριωτισμού» και  θα περιλαμβάνει μουσικό- αφηγηματικό δρώμενο, πολιτική ομιλία, κατάθεση στεφάνων.

Το περιεχόμενο της εκδήλωσης θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επικαιρότητα  , γι’  αυτό  μετά το τέλος της θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμικό  συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιδρομή στη Συρία.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ