Τετάρτη 27.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το ΚΚΕ τίμησε τους πέντε ΕΠΟΝιτες

18.04.2018

Ως συνέχεια των δραστηριοτήτων για 74 χρόνια από το ματωμένο και συνάμα ηρωικό Απρίλη του 1944 το ΚΚΕ & η ΚΝΕ συνδιοργάνωσαν με την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & ΔΣΕ (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)  εκδήλωση χθες Τρίτη 17 Απρίλη, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου ( όπου δεσπόζει το άγαλμα των  5 ΕΠΟΝιτών).

Την εκδήλωση παρακολούθησε με συγκίνηση πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών. Η εκδήλωση είχε ως θέμα: «74 χρόνια από τη θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών. Μια ηρωική σελίδα της ταξικής πάλης του τόπου μας. Το σύγχρονο περιεχόμενο του πατριωτισμού» και περιλάμβανε μουσικό- αφηγηματικό δρώμενο, πολιτική ομιλία, κατάθεση στεφάνων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε σύντομος χαιρετισμός απο τον Αποστόλη Ζάχο, πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (παραρτήματος Τρικάλων), ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: “Νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια που συνδιοργανώνουμε τη σημερινή εκδήλωση με το τιμημένο ΚΚΕ και τη νεολαία του την ΚΝΕ, γιατί το ηρωικό και τιμημένο ΚΚΕ συμπληρώνει φέτος το 2018 τα 100 χρόνια αγώνων και θυσιών , παραμένοντας το μόνο πραγματικά νέο Κόμμα της Ελληνικής Κοινωνίας. Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό , καλούμε σε λαϊκό ξεσηκωμό για να αναχαιτίσουμε τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα , όπως το πιο πρόσφατο, την επιδρομή στη πολύπαθη  Συρία , να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς για αλλαγή συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο , στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

Ακολούθησε μουσικό αφηγηματικό αφιέρωμα στη δράση της ΕΠΟΝ και των 5 ΕΠΟΝιτών ως κομμάτι της. Ενώ με το πέρας του αφιερώματος , πραγματοποιήθηκε κεντρική πολιτική ομιλία, απο το Σωτήρη Σωτηρόπουλο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ. 

Ο ομιλητής , συνδέοντας την χθεσινοβραδινή εκδήλωση τιμής και μνήμης με τις σύγχρονες συνθήκες, τόνισε: “Οι πολιτικές «συγκυρίες» της εποχής μας την καθιστούν δραματικά επίκαιρη. Γιατί τη στιγμή που συμπληρώνονται 73 χρόνια από τη λήξη του β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το επισφράγισμά της από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών , βρισκόμαστε ξανά στο μάτι του ιμπεριαλιστικού κυκλώνα. Οι ιμπεριαλιστές ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς της περιοχής. Καταστρέφουν και διαμελίζουν κράτη, αξιοποιώντας κατασκευασμένα στοιχεία και προσχήματα. Τώρα ανακάλυψαν επιθέσεις με χημικά όπλα του Άσαντ μέσα στη χώρα του. Πραγματικός τους στόχος είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων, των σφαιρών επιρροής.”

Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερει: “Το λαϊκό  κίνημα στην Ελλάδα ήταν  από τα πιο μαζι­κά των κατεχόμενων χωρών της Ευρώπης . Βασική δύναμη του τιτάνιου αγώνα, ψυχή και καθοδηγητής ήταν τα Κομμου­νιστικά Κόμματα, όπως ήταν το ΚΚΕ στην Ελλάδα. Εκατομμύρια κομμουνιστές και κομμουνίστριες έδωσαν και τη ζωή τους για έναν καλύτερο κόσμο. Τους αξίζει ιδιαίτερη τιμή και αιώνια δόξα! Μέσα από το καμίνι αυτού του αγώνα ανδρώθηκαν και ατσαλώθηκαν τα παλικάρια της ΕΠΟΝ κι έφτασαν ως την υπέρτατη θυσία. Μόνο που αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από τη λαϊκή οργάνωση , τη συγκέντρωση δυνάμεων , τη σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, το βάρβαρο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό  σύστημα που συντηρεί και αναπαράγει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δηλαδή το να δουλεύουν οι πολλοί για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα”

Αναφερόμενος στη στάση που επιβάλλεται να κρατήσει ο λαός στις σύγχρονες κρίσιμες συνθήκες είπε: “ Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για να κλείσει η βάση της Σούδας κι όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Για να κλείσουν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο που είναι ορμητήρια θανάτου. Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων. Για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μαζί με τον αγώνα για το μεροκάματο, για την ανάκτηση των απωλειών τους, για τις Συλλογικές Συμβάσεις, δίνουμε τη μάχη ενάντια στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Με την αλληλεγγύη και την κοινή μας πάλη μπορούμε να ορθώσουμε τείχος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να βάλουμε στο στόχαστρο το σάπιο σύστημα που γεννά συνεχώς φτώχεια, κρίσεις, πολέμους. Σε αυτόν το δρόμο κανένας λαός δεν θα είναι “μόνος του”, όπως συμβαίνει σήμερα, είτε με τον πόλεμο ή με τη δήθεν “ειρήνη” με το “πιστόλι στον κρόταφο”.

Το περιεχόμενο της εκδήλωσης ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την επικαιρότητα  , γι’  αυτό  μετά το τέλος της  πραγματοποιήθηκε  μαζικό  αντιπολεμικό  συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιδρομή στη Συρία.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ