Κυριακή 26.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με επιτυχία η μεγάλη εκδήλωση του ΚΚΕ

18.05.2018

Με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη  η εκδήλωση της ΤΟ Τρικάλων του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.  

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο των πρώην φυλακών Τρικάλων, που όπως τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος ,Γραμματέας της ΤΕ Τρικάλων «είναι ένας από τους πολλούς τόπους, κομμάτι της ιστορίας στενά δεμένο με το λαϊκό κίνημα και την 100χρονη ιστορία του ΚΚΕ, Είναι ένας τόπος μαρτυρίου που το αστικό κράτος επιδίωξε, χωρίς να τα καταφέρει, να το τσακίσει, να εξοντώσει φυσικά και ηθικά το ΚΚΕ  Πριν δυο το ΚΚΕ σε εκδήλωσή του σ’ αυτό τον χώρο ανέδειξε  αυτές τις ηρωικές σελίδες της δράσης του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στην πόλη μας, ως στοιχείο της ταυτότητάς μας. Ως συνέχεια αυτής της προσπάθειας θα είναι η αποτύπωση  σε μια καλαίσθητη έκδοση του αρχειακού υλικού που συγκεντρώσαμε και συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε από τους πολιτικούς κρατούμενους των φυλακών Τρικάλων στις δεκαετίες από 1940μέχρι και 70.  Επίσης,  μέσα στον Ιούνη θα οργανώσουμε την εκδήλωση για το έκτακτο στρατοδικείο Τρικάλων 1946-49 με εκατοντάδες θανατικές καταδίκες  , στον τόπο εκτέλεσής τους στα Νταμάρια  ,κάτω από το λόφο του προφήτη Ηλία. Από τα κελιά των παλιών φυλακών Τρικάλων έβγαιναν αγέρωχοι οι μελλοθάνατοι για τα Νταμάρια.

Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε  την πραγματική ιστορία των αγώνων του λαού και του τόπου μας.Την ιστορία που είτε μας κρύβουν, είτε μας την παρουσιάζουν όπως θέλουν οι εκμεταλλευτές, γιατί μας θέλουν  σήμερα με σκυμμένο το κεφάλι.»

Στην κεντρική ομιλία ο Κ.Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέπτυξε  την εξέλιξη της όξυνσης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή μας, τη συμμετοχή της αστικής τάξης της χώρας μας στους ανταγωνισμούς, που εξελίσσονται και με πολεμικά μέσα , για τα δικά της οφέλη και την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης σ’ αυτούς του σχεδιασμούς. Έτσι ανέφερε χαρακτηριστικά: « Η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε δυο βασικούς άξονες, που ο ένας  συμπληρώνει τον άλλον. Από τη μια μεριά είναι η “δίκαιη ανάπτυξη” και η καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων στο λαό.

Από την άλλη προωθεί την ιδέα της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” για την ασφάλεια και την σταθερότητα σε μια ασταθή περιοχή, μέσα από μια “πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική”, όπως τη διαφημίζει.

Οι εξελίξεις τρέχουν, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε πολλές περιοχές του κόσμου, αλλά και στην περιοχή μας οξύνονται για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, εμπορευμάτων, για τον γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής.

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ορμητήριο των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις δημιούργησαν ένα ισχυρό πλέγμα στρατιωτικών βάσεων και στρατηγείων, το οποίο διατήρησε και ενίσχυσε παραπέρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Πρόκειται για τη βάση της Σούδας, τη βάση κατασκοπευτικών ιπτάμενων ραντάρ στο Άκτιο, που αποτελούν το αυτί και το μάτι των ιμπεριαλιστών, τη βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones στη Λάρισα, το αεροδρόμιο στον Άραξο, που έχει την κατάλληλη υποδομή για πυρηνικά όπλα. Επίσης ετοιμάζουν βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη και βάση στη Σύρο.

Θυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές,  κάλεσε το 2016 το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Στην συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Τραμπ αποφασίστηκε η αναβάθμιση των βάσεων, μεγαλύτερη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, επεμβάσεις και πολέμους.

Είναι αποκαλυπτικός ο χαρακτηρισμός της Κυβέρνησης ως “μεντεσέ” – εργαλείο προώθησης των Αμερικανικών συμφερόντων, από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα.

Σε μια περίοδο που η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, βιώνουν τη βαρβαρότητα, η Ελλάδα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό πολεμικών δαπανών στην Ευρώπη μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Οι δαπάνες αυτές φτάνουν πάνω από 4 δις ευρώ το χρόνο για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Η ΕΕ στρατιωτικοποιείται παραπέρα. Άλλωστε, από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ, τα 22 είναι μέλη της ΕΕ. ΝΑΤΟ και ΕΕ κινούνται σε ολόκληρη την υδρόγειο κατά των λαών.»

 

Στη συνέχεια ο Κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο κίνδυνο εμπλοκής του λαού μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο τονίζοντας: «Η Τούρκικη επιθετικότητα κλιμακώνεται. Ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο ακόμη και για πολεμική εμπλοκή, αυξάνεται.

Η Κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό και προσπαθεί να περάσει στους εργαζόμενους την αντίληψη ότι η ίδια είναι ικανή να δίνει λύσεις, ότι μπορεί να χειρίζεται δύσκολα προβλήματα και ότι η πάλη του λαού περισσεύει. Εμφανίζει δε, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως παράγοντες σταθερότητας και  ασφάλειας στην περιοχή. Ποιους; Αυτούς που βρίσκονται πίσω από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Ως ΚΚΕ ενημερώνουμε το λαό ότι οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες και δικαίως ανησυχεί. Η ανησυχία όμως αυτή χρειάζεται να μετατραπεί σε μαζική δράση κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, να μην εγκλωβίζει την σκέψη στο πότε θα γίνει ο πόλεμος.

Επιβάλλεται τώρα ο λαός με την οργανωμένη πάλη του να διεκδικεί μαζικά:

Καμιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κανένας Έλληνας στρατιώτης, κανένας στρατιωτικός σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εκτός συνόρων. Καμία αλλαγή συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα έχουν καθιερώσει. Δυνάμωμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης με το λαό της Τουρκίας. Να κλείσουν οι Νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Πρόσφατα, στην Σύνοδο της ΕΕ και στην Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας στη Βάρνα, έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί η ΕΕ ως υπερασπιστής της χώρας μας και της Κύπρου, αξιοποιώντας μια τυπική φραστική καταγγελία της Τούρκικης προκλητικότητας κατά της κυριαρχίας των δυο κρατών και τις συστηματικές παραβιάσεις των συνόρων.

Στην πράξη η ΕΕ αντιμετωπίζει την Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχο. ‘Όταν λοιπόν μιλάνε για ευρωπαϊκά σύνορα από τη μια καλλιεργούν αυταπάτες και από την άλλη δίνουν το δικαίωμα στην ΕΕ για την ενδυνάμωση των επεμβάσεων σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μπορεί να την προστατέψει ο λαός μας,  στηριγμένος στην αλληλεγγύη άλλων λαών της περιοχής και διεθνώς.

Διαχρονικά οι ΗΠΑ- ΕΕ-ΝΑΤΟ έχουν βάλει το χέρι τους σε όλα τα δεινά του λαού μας. Τι να πρωτοθυμηθούμε ; Τις μεταπολεμικές επεμβάσεις κατά του ΚΚΕ, του ΕΑΜικού κινήματος, του ΔΣΕ; Τη στρατιωτική δικτατορία του 1967, την Τούρκικη εισβολή – κατοχή στην Κύπρο το 1974;

Αλήθεια, το ΝΑΤΟ δεν είναι αυτό που θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο στην υπηρεσία των δικών του σχεδιασμών;

‘Η μήπως έπαψαν να καθορίζουν την σχέση τους με την Τουρκία με βάση την στρατηγική σχέση που έχουν μαζί τους;

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 για να στηρίξει το ιμπεριαλιστικό σύστημα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μηχανισμός απειλής κατά της Σοβιετικής Ένωσης και του σοσιαλιστικού συστήματος, της πάλης των λαών.

Η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ από το 1952, ωστόσο τα προβλήματα είναι εδώ!