Σάββατο 27.02.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκδήλωση του ΚΚΕ για την εξωτερική πολιτική

25.02.2020

Το ΚΚΕ θα συμβάλει σε μια διαφορετική πορεία της χώρας και του λαού, με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα, για την απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανώσεις, με το λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο μας

Σε εκδήλωση με θέμα «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη δίνη γεωπολιτικών ανταγωνισμών και αντιλαϊκών συμφερόντων που χωρίζουν τους λαούς και γεννούν φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά», που διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 24/2 η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε αρχικά: «ο Μπρεχτ έγραψε σε ένα γνωστό ποίημα, πως “αυτοί που αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι, κηρύσσουν τη λιτότητα”. Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν αρκέστηκαν μονάχα σε αυτό. Αφού μετέφεραν στις πλάτες του λαού, με τα 3 μνημόνια, τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, πετσοκόβοντας μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις, τώρα νοιάζονται να “προικίσουν” και την καπιταλιστική “ανθοφορία” της λεγόμενης “ανάπτυξης”, μακελεύοντας κι άλλο το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με τον νέο νόμο της ΝΔ, που κρατά ανέπαφα όλα τα “προπατορικά αμαρτήματα” του ανάλογου νόμου, της  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι οι ίδιοι που επιστρατεύουν “θεούς και δαίμονες”, πρωθυπουργό, ΜΑΤ, μπράβους, νόθους αντιπροσώπους στο αυριανό “σικέ” συνέδριο της ΓΣΕΕ, που προωθούν νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, για να επιβάλλουν “σιγή νεκροταφείου” στο λαό, στο εργατικό κίνημα, μην τυχόν και θιγούν τα κέρδη του κεφαλαίου, ή αλλιώς “οι αντοχές της οικονομίας”, όπως μας τα μεταφράζουνε. Είναι  – βλέπετε – αυτές οι “αντοχές”, δηλαδή τα κέρδη των καπιταλιστών, ο “ακρογωνιαίος λίθος”, που στηρίζεται ολόκληρο το σύστημά τους, το σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Είναι ταυτόχρονα κι εκείνο που σέρνει τη χώρα μας στην “άβυσσο” των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που εκθέτει το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους και συνδέουν την “ειρήνη” τους με τους πολέμους τους. Γιατί,  όπως πολύ εύστοχα είχε γράψει ο Μπρεχτ: “Ο πόλεμος γεννιέται απ’ την ειρήνη τους / καθώς ο γιος από την μάνα / έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά/  ο πόλεμός τους σκοτώνει / ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους”.»

Ο Ελισαίος Βαγενάς σημείωσε πως «οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που πίνουν νερό στο όνομα της “ανταγωνιστικότητας” της οικονομίας, όπως είναι το “πατρώνυμο” της καπιταλιστικής κερδοφορίας, δηλαδή η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ–ΠΑΣΟΚ, ο «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ κ.ά., είναι οι ίδιες που αναφανδόν τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, υπέρ της νέας «Στρατηγικής συμφωνίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ», δηλαδή της συμφωνίας με τη οποία η Ελλάδα και κάθε στρατιωτική υποδομή της μετατρέπεται σε «αιχμή του δόρατος» για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.

Η απεικόνιση της αμερικανο-νατοϊκής παρουσίας στην Ελλάδα, αποτυπώνει όλη τη “σκληρή δουλειά” της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που φρόντισε να διευρύνει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, φέρνοντας τα drones στη Λάρισα, τα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο, γιγαντώνοντας τη βάση της Σούδας και προετοιμάζοντας ακόμη και τον Άραξο να δεχτεί πυρηνικά όπλα. Αυτό το «νερό έβαλε στο αυλάκι» ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αυτό το «αυλάκι» το διευρύνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Μήπως, όμως, αυτή η διεύρυνση της αμερικανο-νατοϊκής στρατιωτικής παρουσίας έφερε μεγαλύτερη “ασφάλεια” στο λαό μας, όπως ισχυρίζονται νέοι και παλιοί κυβερνώντες;

Σε καμία περίπτωση!

Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε μια πραγματική “ζώνη πυρός”, Βαλκάνια, Λιβύη, Συρία, Ανατολική Ουκρανία, Περσικός Κόλπος κι από κοντά έχουμε την όξυνση στα ελληνοτουρκικά, όπου η κατάσταση έχει “χτυπήσει κόκκινο”, από τις διεκδικήσεις και την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Την περασμένη βδομάδα, την ώρα, που οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών συζητούσαν τα λεγόμενα “Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης”, τα τουρκικά μαχητικά κάνανε “σουρωτήρι” τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Βεβαίως οι αστικές “δεξαμενές σκέψης” – όπως χαριτωμένα λέγονται κάποια ιδρύματα– έκαναν διάφορες εκδηλώσεις. Έτσι  το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη”, της κ. Άννα Διαμαντοπούλου, διοργάνωσε συζήτηση με την παρουσία  3 πρεσβευτών, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας και εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, για συζητήσουν τις «προϋποθέσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Κάλεσε δηλαδή εκπροσώπους 3 χωρών που είναι “μάστορες” στην καταπίεση ολόκληρων λαών, όπως του παλαιστινιακού, που δεν διστάζουν να εισβάλουν σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία στην Κύπρο, στη Συρία και οι ΗΠΑ σε Αφγανιστάν, Ιράκ κ.ά, τους εκπροσώπους 3 χωρών που καμία τους δεν έχει υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που το έχουν υπογράψει 168 κράτη, να μας πούνε για την “ειρήνη” στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου. Με λίγα λόγια κάλεσαν τους “εμπρηστές” για να μας πούνε για τον …“πυροσβεστήρα”».

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στο ρόλο και στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και στα ευρύτερα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, του Περσικού, των Βαλκανίων, που διαμορφώνουν ένα «εκρηκτικό» κι επικίνδυνο «τοπίο» για τους λαούς και την ειρήνη. Σημείωσε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώνεται και η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Αστικές τάξεις και ισχυρά μονοπώλια βρίσκονται σε συνθήκες σφοδρού ανταγωνισμού, για να αυξήσουν τα κέρδη των λίγων. Η αστική τάξη της Ελλάδας επιδιώκει να αναβαθμίσει τις θέσεις της στην περιοχή, επωφελούμενη και από την δυσχέρεια, που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι σχέσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Τουρκία, βαθαίνοντας τη συμμετοχή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος άλλων λαών, όπως π.χ. με την αποστολή της συστοιχίας “Πάτριοτ” στη Σαουδική Αραβία, ή πολεμικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, κι από την άλλη βλέπουμε τις υπέρμετρες φιλοδοξίες που έχει η αστική τάξη της Τουρκίας, που επιδιώκει να παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο στις εξελίξεις, όχι μόνον περιφερειακό, αλλά ακόμη και παγκόσμιο. Επιπλέον, η αστική τάξη της Τουρκίας βρίσκεται σε ένα διαρκές «αλισβερίσι» με τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που επιδιώκουν να αποκόψουν και να αντιστρέψουν την προσέγγισή της με τη Ρωσία.

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε επίσης στους κινδύνους για το λαό από την μετατροπή της Ελλάδας σε μεγάλο ιμπεριαλιστικό ορμητήριο κατά άλλων λαών, εξέλιξη, που εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, πολέμους και επεμβάσεις, που γίνονται και με τη συμβολή της χώρα μας και ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους από τις εστίες τους.

Σημείωσε ακόμα πως «οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι άνθρωποι ξεριζωμένοι, εξαιτίας των αδιεξόδων του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Βρέθηκαν στη χώρα μας, μα η πλειοψηφία τους θέλει να φύγει από την Ελλάδα! Δεν είναι εισβολείς! Όπως ισχυρίζονται διάφορες ρατσιστικές δυνάμεις. Το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση των απαράδεκτων συμφωνιών Δουβλίνου όσο και της Συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ, που εγκλωβίζουν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ζητά, μεταξύ άλλων, να κλείσουν όλα τα hotspots, να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και όχι σε “κέντρα φυλακές” και στη συνέχεια να τους δοθεί η ευκαιρία να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Να παρθούν μέτρα για την ολόπλευρη κοινωνική ένταξη όσων προσφύγων παραμείνουν στη χώρα μας».

Ο Ελισαίος Βαγενάς αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά και πρόσθεσε: «Για να γίνει αυτό οι λαοί δεν πρέπει παθητικά να δεχτούμε τους σχεδιασμούς των αντιδραστικών κυβερνήσεων και ενώσεων. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ο πόλεμος δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, όπως ο σεισμός, που δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε, αλλά ένα φαινόμενο κοινωνικό-οικονομικό και πολιτικό, που σχετίζεται με το κοινωνικό σύστημα που ζούμε, τον καπιταλισμό κι οποίος  τραβάει τους λαούς στη “δίνη” των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και των αντιλαϊκών συμφερόντων, που χωρίζουν τους λαούς και προκαλούν φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά.

Σαφώς, λοιπόν, ο υπουργός Άμυνας μπορεί να διαβεβαιώνει τους Αμερικανούς «συμμάχους» του πως και στο μέλλον οι Έλληνες θα συνεχίσουν να χύνουν το αίμα τους στους πολέμους που εξαπολύουν οι ΗΠΑ ανά τον κόσμο, μπορεί μάλιστα κι ο ίδιος να κάνει χαρακίρι, μαζί με όλο το υπουργικό συμβούλιο, έξω από το κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας, ως απόδειξη των λεγομένων του, αλλά οι εργαζόμενοι και η νεολαία της χώρας μπορούμε να διαμορφώσουμε μια εντελώς διαφορετική άποψη και στάση ζωής. Σε αυτή τη διαφορετική πορεία της χώρας και του λαού, με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα, για την απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανώσεις, με το λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο μας, θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ».