Δευτέρα 22.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κινητικότητα στα Τρίκαλα: Κουβέντα… να γίνεται

08.06.2018 /

Άλλο ένα πρόγραμμα που μπορεί μεν στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πόλεις να έχει πρακτική εφαρμογή, στα Τρίκαλα προς το παρόν μόνο για ημερίδες, ταξιδάκια και μεγάλες κουβέντες είναι, θα εφαρμόσει ο δήμος για την κινητικότητα και το κυκλοφοριακό. Μάλιστα το δελτίο τύπου του δήμου έχει τον τίτλο: «Οι τρικαλινοί συναποφασίζουν για το κυκλοφοριακό». Διαβάστε το:

«Μια νέα, ευρωπαϊκή πρακτική στηρίζει τις δράσεις του Δήμου Τρικκαίων για την κινητικότητα. Και αυτή η πρακτική στηρίζεται σε πολίτες και φορείς, αναδεικνύοντας τις ανάγκες της πόλης, των κατοίκων της, της μετακίνησής τους. Είναι το πρόγραμμα Cities4People (Πόλη για τους πολίτες) που υλοποιείται από τον e-trikala ΑΕ από τον Ιούνιο του 2017 και στα Τρίκαλα. Μαζί με τις πόλεις Oxfordshire, Αμβούργο (περιοχή Altona), Κωνσταντινούπολη (περιοχή Üsküdar) και Βουδαπέστη, ο Δήμος Τρικκαίων στηρίζει τη δημιουργία «Κοινοτήτων Κινητικότητας» που περιλαμβάνουν πολίτες, εκπροσώπους τοπικών αρχών, παρόχους μεταφορών και ειδικούς καινοτομίας. Ολο το πλέγμα αυτής της δράσης παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής 8 Ιουνίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του μουσείου Τσιτσάνη, παρόντων, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ . Μιχ. Λάππα και του προέδρου της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννη Κωτούλα. Την ίδια ώρα, σε διπλανή αίθουσα, παρουσιαζόταν οι αστυνομικοί με ποδήλατα. Πράγμα που καταδεικνύει, σε συνδυασμό με την έρευνα που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος, ότι υφίστανται αρκετές δράσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην πόλη των Τρικάλων. Και αυτό συνέβη σε σχέση με το αποτέλεσμα της έρευνας, σε σχέση με όλες τις συνθήκες του κυκλοφοριακού: από το αν χρησιμοποιούν αυτοκίνητο και πόσο συχνά, μέχρι τις αναγκαίες δράσεις για τη βιώσιμη πόλη.
Ολο αυτό το πλέγμα, πάντως, είναι μια διαρκής προσπάθεια ενδυνάμωσης των καινοτόμων προτάσεων στην κινητικότητα με προσανατολισμό στον πολίτη, και μάλιστα από διαφορετικές ομάδες πολιτών. Ετσι, χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα εργαλεία, αλλά και – κυρίως – η συνεργασία των πολιτών  με συγκεκριμένους τρόπους – ώστε να μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα για προτάσεις που θα κατατεθούν. Στην εκδήλωση – παρουσίαση του προγράμματος μίλησαν ειδικοί, όπως :

  • Γιώργος Γοργογέτας, Χριστίνα Καραμπέρη e-Trikala
  • Ευφροσύνη Μπράκη, Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών, Δήμος Τρικκαίων
  • Αναστασία Ματωνάκη, Μαργαρίτα Αγγελίδου, Q-PLAN INTERNATIONAL
  • Ελένη Καϊμά, Σύλλογος ΑΜΕΑ Τρικάλων ΑΡΩΓΗ
  • Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, Αλεξία Σπυριδωνίδου, CIVINET CY-EL: Δίκτυο ΟΤΑ για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο
  • Κωστόπουλος Ιωάννης, White Research – μέλος κοινοπραξίας CIPTEC

Ταυτοχρόνως, έγινε συζήτηση και με εκπροσώπους του Αστικού ΚΤΕΛ (παρέστη ο πρόεδρος κ. Ιωάννου) αλλά και με πολίτες, σχετικά με τα θέματα της κινητικότητας. Το εν λόγω πρόγραμμα συνεχίζεται για άλλα δύο χρόνια με την Κοινότητα Κινητικότητας και τις συνακόλουθες δράσεις της».

sdr

dav

[fbcomments]