Παρασκευή 01.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εφυγε από τη ζωή ο αρχαιολόγος και συγγραφέας Γεώργιος Ηλ. Ζιάκας

26.04.2021 /

Εφυγε από την ζωή την περασμένη εβδομάδα ένας σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων που προσέφερε σημαντικά στα Τρίκαλα και στην ιστορίας τους, μιας και ήταν από τους ανθρώπους που μελέτησε περισσότερο τον Ασκληπιό και έδωσε μερικά από τα καλύτερα πονήματα γι’ αυτόν.

Πρόκειται για τον Γεώργιο Ηλ. Ζιάκα έναν ερμηνευτή της αρχαίας φιλοσοφίας και ιστορίας. Λάτρεψε τα Τρίκαλα και τον Ασκληπιό και αφιέρωσε όλη του τη ζωή σ’ αυτό, αρνούμενος σπουδαίες θέσεις για να μην τα εγκαταλείψει. Ο Γεώργιος Ηλ. Ζιάκας θα αποτεφρωθεί αύριο στις 10.30 το πρωί.

Ποιο ήταν

Γεώργιος Ηλ. Ζιάκας! Γεννημένος στα 1936 στους Γόμφους Τρικάλων, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Φιλολογικές, Αρχαιολογικές και Ιστορικές Επιστήμες. Γρήγορα έλαβε μέρος σε ανασκαφές και έρευνες στην Πύλο, στις Κυκλάδες, στο Σέσηλο, στην Πύρασο, στις Φθιώτιδες Θήβες, στην Άργισσα Λαρίσης και στην Αγορά Αθηνών, κοντά σε μεγάλες προσωπικότητες, όπως τους καθηγητές Σπυρ. Μαρινάτο, Νικ. Κοντολέοντα, Δημ. Θεοχάρη και Δημ. Λαζαρίδη. Συνεργάστηκε ταυτόχρονα με ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων σε έρευνες και ανάλογες δημοσιεύσεις. Διορίστηκε σε κάποια φάση Υπεύθυνος Επιμελητής Αρχαιοτήτων του Νομού Τρικάλων, όπου υπηρέτησε επί μία εικοσαετία και πλέον, ενώ παράλληλα δίδασκε φιλολογικά και ιστορικά θέματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση των Τρικάλων. Φυσικά οι δραστηριότητές του δεν εξαντλούνται εδώ. Εκτός των πολλών αρχαιολογικών του δημοσιεύσεων, ασχολήθηκε με την ποίηση, τη λογοτεχνία και την κριτική. Η εκδοτική του δραστηριότητα ανάλογη.
Δημοσίευσε τα βιβλία: ‘’Αρχαιολογικό και Τοπογραφικό διάγραμμα Αρχαίων Πόλεων της Εστιαιώτιδας’’, ‘’Η Εθνική Ιστορία των Τρικάλων κατά την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του ‘21’’, ‘’Ιστορικά και Αρχαιολογικά Τρικάλων’’, ‘’Ο Ασκληπιός και το Ασκληπιείο Τρίκκης’’, ‘’Αρχαιολογικός και Τουριστικός Οδηγός Νομού Τρικάλων’’, ‘’Μνημεία –Αρχαιότητες Ν. Τρικάλων’’, ‘’Τρικαλινά Ανάλεκτα’’, κ.α. Υπήρξε πρόεδρος της ‘’Φιλαρχαίου Εταιρείας Τρίκκης’’ για πολλές δεκαετίες και διευθυντής του περιοδικού της, ‘’Ο Ασκληπιός’’. Για την πολυσχιδή και πολυετή δράση του, τιμήθηκε με αμέτρητα μετάλλια τιμής, ηθικές αμοιβές, επαίνους, δέχτηκε αμέτρητα συγχαρητήρια από πολλές μεριές, την Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστήμια, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών, Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς.