Σάββατο 31.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

40-42 °C σήμερα, αύριο η θερμότερη ημέρα

30.06.2017

Τους 40-42 βαθμούς Κελσίου ΥΠΟ ΣΚΙΑ άγγιξε το θερμόμετρο σήμερα στην πόλη των Τρικάλων και αυτό ανάλογα στην περιοχή που γινόταν η μέτρηση, αφού η διαφορά των 2 βαθμών μεταξύ κέντρου και των συνοικιών πάντα υπάρχει. Από το σημείο αυτό μέχρι το να μετρούν κάποιοι την θερμοκρασία κόντρα στον ήλιο ή μέσα στις λαμαρίνες των αυτοκινήτων που ψήνονται, απέχει παρασάγγες και αν μάλιστα αυτά είναι και… ΜΜΕ, τότε η κινδυνολογία χάρη της επισκεψιμότητας είναι τεράστια.

Πάντως σύμφωνα με όλα τα μετεωρολογικά σάιτ κόκκινο χτύπησε σήμερα ο υδράργυρος σε όλη τη χώρα. Γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες των σταθμών του Αστεροσκοπείου, που καταγράφηκαν την Παρασκευή 30/6, σημειώθηκαν σε Ελευσίνα (45,3 Κελσίου), Ασπρόπυργο (44,6), Σπάρτη (44,4), Λάρισα (44,3), Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας (44,1), Λαμία (43,6), Λευκοχώρι Κορινθίας (43,4) και Κωπαΐδα (43,3). Σε πέντε σταθμούς πανελλαδικά, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 44 βαθμούς Κελσίου και σε 34 σταθμούς τους 42 βαθμούς!

Αυριο αναμένεται αν είναι η πιο θερμή μέρα με την θερμοκρασία να φτάνει τους 43 °C αυτού του καύσωνα και από την Κυριακή προς Δευτέρα θα αρχίσει η πτώση της θερμοκρασίας τουλάχιστον κατά 6 βαθμούς Κελσίου.

Για την ιστορία να πούμε πως η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο ανατολικό ημισφαίριο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται και για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη γη, ήταν την περασμένη.
Τη θερμοκρασία κατέγραψε κατά τη διάρκεια ενός έντονου καύσωνα που πλήττει τη Μέση Ανατολή, ένας μετεωρολογικός σταθμός στην Mitribah, μια απομακρυσμένη περιοχή του βορειοδυτικού Κουβέιτ. Μάλιστα, ο υδράργυρος στο γειτονικό Ιράκ, έδειξε 53.9 βαθμούς Κελσίου στην αρχαία πόλη της Βασόρας.