Δευτέρα 06.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Καμίνι για μια βδομάδα ο νομός Τρικάλων

23.07.2022

Μια δύσκολη εβδομάδα περιμένει τους Τρικαλινούς με το θερμόμετρο να φλερτάρει καθημερινά με τους 40 βαθμούς Κελσίου… ενώ δεν αποκλείεται μέσα σε όλο αυτό το λιοπύρι να δούμε κάποιο απόγευμα με καταιγίδες…

Οι καύσωνες

Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος καύσωνας θα είναι… ατελείωτος. «Αυτό που μας ανησυχεί αρκετά είναι η διάρκεια του καύσωνα. Μιλάμε για διάρκεια τουλάχιστον 10 ημερών, θα πάμε έως το τέλος του μήνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να προστατεύσουμε τους οικείους μας» τόνισε ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος στην ΕΡΤ.

Κίνδυνος για πυρκαγιές

«Σε όλη τη χώρα θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, στα ηπειρωτικά φυσικά, όπως και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θα είναι καλύτερα τα πράγματα στις Κυκλάδες, όπως και σε πολλές περιοχές του Ιονίου (…). Αυτό που θέλει πολύ προσοχή επίσης είναι οι πυρκαγιές» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Λαγουβάρδος για το φαινόμενο που θα «χτυπήσει» τη χώρα και αφορά σε έναν συνδυασμό από υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια.

«Αυτό που περιμένουμε από την κλιματική αλλαγή είναι οι μεγάλης διάρκειας, πιο «άγριοι» καύσωνες, με τους οποίους πρέπει να μάθουμε πλέον να ζούμε» επισήμανε ο μετεωρολόγος.

«Φοβόμαστε για ένα σημείο στο οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή, θα απορυθμιστεί το κλίμα και θα είναι δύσκολη οποιαδήποτε αλλαγή» είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι θα μπούμε σε ένα μοτίβο πολύ διαφορετικό τις επόμενες ημέρες, ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Ποιες περιοχές θα «καούν»
Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, μίλησε για τον καύσωνα και τόνισε ότι η θερμοκρασία δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τους 37 βαθμούς.

«Ανεβαίνει κατακόρυφα η θερμοκρασία μέρα με τη μέρα. Είναι ένα φυσιολογικό κύμα ζέστης για την εποχή. Την Κυριακή (24/07) αλλά και τη Δευτέρα (25/07) θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες», είπε χαρακτηριστικά. Στην Θεσσαλία: 40 με 41 βαθμούς Κελσίου

Χώροι δροσιάς στα Τρίκαλα

Στην Περιφερειακή Ενότητα

Από το Σάββατο 23 Ιουλίου έως Κυριακή 24 Ιουλίου η Περιφερειακή

Ενότητα Τρικάλων θα διαθέτει κλιματιζόμενο χώρο, λόγω του καύσωνα.

Συγκεκριμένα:

H Κεντρική είσοδος του κτηρίου Θα είναι ανοικτή στο κοινό για την

αποφυγή έκθεσης στις υψηλές θερμοκρασίες από 08:00 π.μ. έως 21:00 μ.μ.

Ο δήμος Τρικκαίων

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι, εν όψει καύσωνα, θα κλιματίζεται χώρος για τις ανάγκες των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο χώρος του Ε ΚΑΠΗ (Θεοδοσοπούλου και Τζουμαγιάς, έναντι ΔΕΗ) θα παραμένει ανοιχτός και κλιματιζόμενος από την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 και για όσο διάστημα διαρκέσει ο καύσωνας στην περιοχή μας.

Στην Καλαμπάκα

Ενόψει του επικείμενου καύσωνα , ο Δήμος Μετεώρων το Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Ιουλίου, θα διαθέσει την κλιματιζόμενη αίθουσα του γραφείου τουριστικών πληροφοριών του Δήμου (info tourist,κάτω από το δημαρχείο) προς χρήση  των πολιτών, και κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται . Η αίθουσα θα είναι διαθέσιμη από τις 09:00 το πρωί μέχρι και τις 16:00.

[fbcomments]