Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει χειρότερη μια κατσαρίδα που σέρνεται θα ήταν αν μπορούσε επίσης να πετάξει και να προσγειωθεί σε εσάς ή τα υπάρχοντά σας. Είναι λοιπόν αληθινές οι ιπτάμενες κατσαρίδες που εμφανίζονται κατά σμήνη τις τελευταίες ημέρες στη Λάρισα;
Σημαντικό πρόβλημα με την «επιδρομή» από ιπτάμενες κατσαρίδες έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Λάρισα.
Σύμφωνα με το eleftheria.gr έχει σημειωθεί αύξηση του πληθυσμού των κατασαρίδων φέτος στην πόλη και οι επαγγελματίες τρέχουν και δεν φτάνουν για απεντομώσεις.
Μάλιστα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «έσπασαν» τα τηλέφωνα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) για ψεκασμούς που πρέπει να γίνουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν προηγήθηκαν έντονοι χειμώνες.
Το κύριο χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως οι κατσαρίδες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της Λάρισας, καθώς το γεγονός πως πρόκειται για ένα είδος με φτερά τις επιτρέπει να μετακινούνται πιο γρήγορα.
Την ίδια ώρα πάντως, η ΔΕΥΑΛ συνεχίζει τους ψεκασμούς σε σημεία με σχάρες αμέσως μετά τις ειδοποιήσεις πολιτών.
Για να υπάρχει ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός δράσεων, τόσο της ΔΕΥΑΛ όσο και των πολιτών με ψεκασμούς στα σπίτια.
Οι συγκεκριμένες κατσαρίδες ανήκουν στο είδος Periplaneta americana και σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται σε σχετικά εξειδικευμένους ιστότοπους, είναι το μεγαλύτερο είδος κατσαρίδας που εντοπίζεται στη χώρα μας.
Η αμερικανική κατσαρίδα προτιμάει την υγρασία και τη ζέστη, ενώ αποφεύγει κλίματα που έστω και λίγους μήνες τον χρόνο έχουν ψύχος. Η αμερικανική κατσαρίδα είναι το μεγαλύτερο είδος που συναντάται στον δυτικό κόσμο.
Η αμερικανική κατσαρίδα είναι εξαιρετικά ευκίνητη και θεωρείται ένα από τα πιο γρήγορα έντομα στον κόσμο, καθώς σε πειράματα μετρήθηκε ότι η ταχύτητά τους φτάνει τα 5.4 km/h.
Πηγή: www.diaforetiko.gr
Όλες οι κατσαρίδες είναι φτερωτές (έχουν φτερά) ως ενήλικες, αλλά δεν είναι όλες ικανές στο να πετάνε ή δεν πετούν καθόλου. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες κατσαρίδες δεν πετούν καθόλου. Και οι κατσαρίδες που είναι σε θέση να πετάξουν συνήθως το κάνουν μόνο εάν οι συνθήκες ζέστης ή κρύου το επιτρέπουν. Οπότε, όλες οι κατσαρίδες είναι φτερωτές αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και ιπτάμενες καθώς δεν έχουν όλες την ικανότητα να πετάνε.
Κατσαρίδες με φτερά | Υπό ποιες συνθήκες πετάνε
Οι κατσαρίδες, όπως όλα τα έντομα, είναι ψυχρόαιμες ή εκτόθερμες. Ως εκτόθερμες, οι θερμοκρασίες του σώματος των κατσαρίδων εξαρτώνται από αυτή του περιβάλλοντος που ζούνε. Σε αντίθεση με τα θηλαστικά, οι θερμοκρασίες του σώματός τους δεν ρυθμίζονται εσωτερικά.
Γενικά, οι κατσαρίδες προτιμούν ένα ιδανικό εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 24°C και 29°C. Όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 29°C, τότε συνήθως βλέπουμε ιπτάμενες κατσαρίδες. Σε υπερβολική ζέστη, οι κατσαρίδες συνήθως αναζητούν ψυχρότερους χώρους, επειδή οι υψηλότερες θερμοκρασίες τις κάνουν να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.
Ένας από τους λόγους που δεν βλέπετε συχνά κατσαρίδες με φτερά να πετούν είναι κυρίως λόγω του μεγέθους τους. Για τα έντομα, οι κατσαρίδες είναι σχετικά μεγάλα πλάσματα. Η μεγάλη μάζα σώματος και τα φτερά πτήσης τους δεν ευνοούν την ταχύτητα ή την ικανότητα ελιγμών δηλαδή την επιβίωση τους. Ένα μεγάλο έντομο που πετά αργά είναι εύκολη λεία για τα πουλιά ή τις νυχτερίδες. Έτσι, παρόλο που μερικές κατσαρίδες είναι ιπτάμενες, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα εξαιρετικά αποτελεσματικά πόδια τους για να ξεφύγουν τις περισσότερες φορές.
Στην πραγματικότητα, οι κατσαρίδες είναι μερικά από τα πιο γρήγορα έντομα, ικανά να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις σε λίγα δευτερόλεπτα. Με 50 μήκη σώματος ανά δευτερόλεπτο, η αμερικανική κατσαρίδα είναι περίπου τρεις φορές πιο γρήγορη από την ταχύτητα ενός τσιτάχ. Τα τσιτάχ, τα ταχύτερα θηλαστικά της ξηράς, καλύπτουν μόνο περίπου 18 μήκη σώματος στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Τα βασικότερα είδη κατσαρίδων που βρίσκουμε είναι η Ασιατική, η Γερμανική και η Αμερικάνικη. Από τα είδη κατσαρίδων που έχουμε στην χώρα μας αυτό που είναι πιθανό να πετάξει υπό ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος είναι η Αμερικάνικη. Το συγκεκριμένο είδος έχει καστανοκόκκινο χρώμα, μήκος ως και 4cm. Στην περιοχή της Αττικής την βρίσκουμε σχεδόν παντού αλλά είναι ακόμη πιο συνηθισμένη στα νοτιότερα και ανατολικά προάστια.
apolymansh.me.gr