Δευτέρα 02.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συγκέντρωση καθηγητών αύριο – Αποχή και των δασκάλων από τις εκλογές

04.11.2020

Τα Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Τρικάλων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υλοποιώντας τις αποφάσεις των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Π/θμια και Δ/θμια Εκπαίδευση Τρικάλων στην πλατεία ΟΤΕ την Πέμπτη 5/11 και ώρα 14:00 απαιτώντας από τους υπευθύνους την ανάκληση όλων των αποσυρμένων ψηφοδελτίων.

Επίσης τόσο το ΔΣ της ΟΛΜΕ όσο και της ΔΟΕ καλύπτει συνδικαλιστικά όλους τους συναδέλφους που ορίστηκαν ως μέλη στις εφορευτικές επιτροπές παρά τη θέλησή τους ώστε να μην συμμετάσχουν.

  ΑΠΟΧΗ από τις εκλογές – παρωδία!

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

Βρισκόμαστε μόλις μια εβδομάδα πριν το Σάββατο 7 Νοέμβρη, ημέρα που το ΥΠΑΙΘ εγκαινιάζει τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις εκλογές – παρωδία για τα Υ/Σ. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ καθώς και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα (ΔΔΕ και ΠΔΕ) επιμένουν σε μια πρωτόγνωρη για τα μεταπολιτευτικά – τουλάχιστον – χρονικά ενέργεια, άκρως αντιδημοκρατική, αυταρχική που αγγίζει τα όρια ενός ιδιότυπου πραξικοπήματος.

Και ενώ σχεδόν σύσσωμες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις και οι συνδυασμοί τους σε κεντρικό επίπεδο (ΚΥΣΔΕ) αλλά και σε τοπικό – περιφερειακό (ΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΔΕ) έχουν αποσύρει τα ψηφοδέλτιά τους με επίσημες δηλώσεις στις ΔΔΕ – ΠΔΕ καθώς και στο ΥΠΑΙΘ, η πολιτική ηγεσία αρνείται πεισματικά να δεχθεί τις αποσύρσεις και να ανακαλέσει τις προηγούμενες αποφάσεις ανακήρυξης των συνδυασμών.

Πρόκειται για μια ακραία αυταρχική ενέργεια που δεν έχει προηγούμενο. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ κάνει κουρελόχαρτο ακόμα και τους ίδιους τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και το Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με ελεύθερη βούληση, υποχρεώνοντας όλους τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους να κατέλθουν στις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία με το ζόρι!

Σε συνέχεια αυτής της πολιτικής η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ψήφισε εσπευσμένα, νύχτα και σε άσχετο νομοσχέδιο – ως συνήθως – παραμονές τις εθνικής επετείου μια κατάπτυστη και απαράδεκτη σε όλα τα επίπεδα τροπολογία, που δίνει το δικαίωμα στον/ην Υπουργό Παιδείας να ενεργεί κατά βούληση, αυθαίρετα και ως “απόλυτος άρχοντας” που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν κατά παρέκκλιση – μάλιστα – όλων των διατάξεων του ΠΔ1/2003 που αφορά στην ανάδειξη των αιρετών. Η συγκεκριμένη εξουσιοδότηση που δόθηκε στην Υπουργό Παιδείας είναι πρωτόγνωρη στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Για να αντιμετωπίσει λοιπόν την καθολική άρνηση των ΕΛΜΕ να ορίσουν εκπροσώπους στις εφορευτικές επιτροπές, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προχωρά σε μια ακραία αυταρχική κίνηση, ορίζοντας με το ζόρι ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών, συναδέλφους παρά τη βούλησή τους, ενεργοποιώντας την πρόσφατη και αντιδημοκρατική νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις το ΔΣ της ΟΛΜΕ κρίνει ότι οι πολιτικές πράξεις της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ αποτελούν ύψιστη αντιδημοκρατική εκτροπή και προσβολή προς τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ως ΔΣ της ΟΛΜΕ δηλώνουμε ξεκάθαρα πως κανένας υποψήφιος και κανένας συνδυασμός δεν μπορεί να κατέλθει σε εκλογική διαδικασία δίχως την πολιτική του βούληση.

Απαιτούμε

– Το ΥΠΑΙΘ να κάνει άμεσα δεκτές τις αποσύρσεις των ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών που ανακάλεσαν τις υποψηφιότητές τους από τις εκλογές για το ΚΥΣΔΕ

– Οι ΔΔΕ και οι ΠΔΕ να πράξουν το ίδιο άμεσα για όλους τους συνδυασμούς και υποψηφίους που απέσυραν τις υποψηφιότητές τους από τα ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ

Οι ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν μέχρι την Πέμπτη 5 Νοέμβρη σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις ΔΔΕ και ΠΔΕ απαιτώντας από τους υπευθύνους την ανάκληση όλων των αποσυρμένων ψηφοδελτίων και με την κατάθεση συγκεκριμένου κειμένου.

 Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλύπτει συνδικαλιστικά όλους τους συναδέλφους που ορίστηκαν ως μέλη στις εφορευτικές επιτροπές παρά τη θέλησή τους ώστε να μην συμμετάσχουν.

Με ενότητα απαντάμε στην αντιδημοκρατικότητα

του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης.

ΑΠΟΧΗ από  τις εκλογές παρωδία

 Οι δάσκαλοι

 ΑΠΕΧΟΥΜΕ

από τις «εκλογές» της 7ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,

παρά την ομόφωνη αντίθεση τόσο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας όσο και όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων, οι οποίες απέσυραν στο σύνολό τους τις υποψηφιότητες για όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΚΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΠΕ), το υπουργείο παιδείας προχωράει επιδεικτικά στη διεξαγωγή «εκλογών» για την ανάδειξη σ’ αυτά αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών.

Μπροστά στην απολυταρχική αυτή αντίληψη του υπουργείου για τα εκπαιδευτικά πράγματα, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Τρικάλων καλεί όλες και όλους τις/τους συναδέλφισσες/συναδέλφους να ακυρώσουν στην πράξη τους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς του υπουργείου απέχοντας καθολικά από όλες τις σχετικές διαδικασίες και πιο συγκεκριμένα:

  • Να διαγράφουν αμέσως χωρίς να ανοίγουν οποιοδήποτε email προερχόμενο από τον αποστολέα Zeus Elections που αποτελεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Το άνοιγμα των συνδέσμων (link) που υπάρχουν στα emails μπορεί να προσμετρήσει τον παραλήπτη ως ψηφοφόρο.
  • Εάν έχουν οριστεί ως μέλη εφορευτικών επιτροπών να παραιτηθούν άμεσα έχοντας την πλήρη νομική και συνδικαλιστική κάλυψη του συλλόγου.
  • Η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική! Δεν υπάρχει καμία συνέπεια για όποια/όποιον δεν ψηφίσει.
  • Στην περίπτωση που κάποια/κάποιος υποψήφια/υποψήφιος ανακηρυχθεί, συνεπεία έστω ελάχιστων ψήφων, αιρετός εκπρόσωπος υπηρεσιακού συμβουλίου(καθώς το υπουργείο δεν αναγνωρίζει την απόσυρση των υποψηφιοτήτων), να καταθέσει άμεσα την παραίτησή του.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,

το ερχόμενο Σάββατο φτάνει στο τέλος της για τον εκπαιδευτικό κόσμο και το εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα, μια περίοδος η οποία θα αποτελέσει για διαφορετικούς λόγους, τόσο θετικό όσο και αρνητικό ορόσημο για την ιστορία του εκπαιδευτικού συνδικαλισμού στη χώρα.

Αρνητικό εξαιτίας των απίστευτων παλινωδιών, των αλλαγών κατεύθυνσης κατά τη διαδρομή, των αιφνιδιασμών, της απουσίας διαλόγου, της έλλειψης επιχειρημάτων και των ευφάνταστων «καινοτομιών» (η με το στανιό υποψηφιότητα αποτελεί σίγουρα παγκόσμια πρωτοτυπία) που το υπουργείο Παιδείας επιστράτευσε και συνεχίζει απεγνωσμένα να στηρίζει, προκειμένου να επιτύχει τον στρατηγικό του στόχο του ευτελισμού, της αποδυνάμωσης και εντέλει της απαξίωσης  του συνδικαλιστικού κινήματος.

Θετικό γιατί μέσα από τον ορυμαγδό αυτό των αντισυνδικαλιστικών ενεργειών του υπουργείου, το εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα βγήκε, πέρα από τη διαφορετική οπτική στην προσέγγιση επιμέρους θεμάτων, περισσότερο ενωμένο και αποφασισμένο να αντισταθεί, να επιμείνει και να διεκδικήσει διά των εκπροσώπων του την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή του στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος και των πολιτικών στην εκπαίδευση, που απαιτεί η κοινωνία και έχουν ανάγκη οι μαθητές μας.

Σε μια σημαντική για τον κλάδο στιγμή, όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ομόφωνα αποφάσισαν την απόσυρση του συνόλου των υποψηφιοτήτων τους για όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια, αποδεικνύοντας πως ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει και το κριτήριο και την ποιότητα να ξεπερνάει φαινομενικά διαχωριστικές γραμμές και να λειτουργεί με γνώμονα την εξασφάλιση των συνθηκών που προασπίζουν τα δικαιώματα του κλάδου και λειτουργούν ως ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης των εκπαιδευτικών και του έργου τους.

Σ’ αυτές τις ιστορικές για τον κλάδο στιγμές, απέναντι στην επίθεση
της κυβέρνησης στο εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό κίνημα που ξεκινάει από
τον θεσμό του αιρετού, ο οποίος αποτελεί κατάκτηση του κλάδου και στοχεύει
τις συλλογικές διαδικασίες και τη λειτουργία των σωματείων, στην αδιαλλαξία
και στην άρνησή της για διάλογο, απαντάμε ενωτικά και αποφασιστικά
προασπίζοντας τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές διαδικασίες.
Δε θα συναινέσουμε στον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού και στη
λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του
κινήματος και έκφραση των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Μετά λοιπόν από τη συλλογική ομοφωνία και αποφασιστικότητα, έρχεται η ώρα και της ατομικής υπευθυνότητας της καθεμίας και του καθενός.

 

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,

σύσσωμο το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Τρικάλων καλεί όλες και όλους τις/τους συναδέλφισσες/συναδέλφους, να δώσουν εκκωφαντική απάντηση στους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις του υπουργείου, μέσα από την καθολική αποχή τους από την-κενή περιεχομένου και κατ’ επίφαση εκλογική- διαδικασία της 7ης Νοεμβρίου.

 

Αντιστεκόμαστε-Επιμένουμε-Διεκδικούμε

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΠΑΡΩΔΙΑ

      ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΠΑΛΛΑΝΤΖΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΤΑΜΠΑΚΑ ΟΛΓΑ