Παρασκευή 14.08.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δεκάδες συμπολίτες μας σε κατάσταση ακραίας φτώχιας

02.01.2017

Της Ευαγγελίας Κάκια

Η οικογένεια από τους Γεωργανάδες που ζούσε τρεις μήνες στο σκοτάδι γιατί αδυνατούσε να αποπληρώσει τις οφειλές προς τη ΔΕΗ -μια είδηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν από 15 μέρες περίπου –  σόκαρε την τοπική κοινωνία, διότι ήρθε στην επιφάνεια αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι, αλλά δεν είναι τόσο ορατό: Ό,τι  η φτώχεια είναι εδώ, δίπλα μας και όχι απλώς κάποιοι αριθμοί που δημοσιεύονται κατά καιρούς από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που δίνουν κατά καιρούς στα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Τρικκαίων, με τους ωφελούμενους στο καθημερινό συσσίτιο να είναι εκατοντάδες και όσους επισκέπτονται τις Δομές (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο, Εστιατόριο και Ξενώνας) να είναι χιλιάδες.

Ωστόσο, η περίπτωση της οικογένειας αυτής δεν είναι η μοναδική, διότι υπάρχουν πολλές οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν έστω και στα βασικά, εξαιτίας της σκληρής μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία έξι χρόνια και έχει αφήσει πίσω της, στρατιές ανέργων και κοινωνικών ανισοτήτων που όλο και μεγαλώνουν.

Τους βοηθάμε, διότι ξέρουν που να απευθυνθούν

Όπως εξηγούν, οι Κοινωνικοί  Λειτουργοί στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Τρικκαίων κ.κ. Αλεξάνδρα Ζαραμπούκα και Γιώργος Ζέρβας πολλές περιπτώσεις συμπολιτών μας που ζουν στην απόλυτη φτώχεια και ένδεια έχουν καταγραφεί κατά καιρούς, από τους εργαζόμενους στις Δομές.

Περιπτώσεις που ανακαλύπτονται στην πορεία και συνήθως μέσα από Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας των Αστέγων, όπου οι περισσότεροι σπεύδουν για να αναζητήσουν στήριξη.

“Υπάρχουν πολλές οικογένειες που χρωστάνε πολλά χρήματα στη ΔΕΗ και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να μείνουν χωρίς ρεύμα.  Κάποιος θα κάνει αίτηση για το Παντοπωλείο και το Φαρμακείο και μέσα από αυτό ανακαλύπτουμε ότι οι συνθήκες στις οποίες ζουν είναι τραγικές. Από εκεί προκύπτει ότι δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, είναι άνεργοι και δεν έχουν κανένα εισόδημα και φυσικά δε γνωρίζουν πως να απευθυνθούν ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα πολλοί δε γνωρίζουν το κοινωνικό τιμολόγιο ή τι θα πρέπει να κάνουν ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Παράλληλα, γνωστοποίησαν ότι 15 οικογένειες αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα επανένταξης με επιδότηση ενοικίου, σε μια προσπάθεια ανακούφισης, όλων εκείνων που έμειναν άνεργοι και αδυνατούν να επιβιώσουν.

Καταγράφουμε συνεχώς περιπτώσεις

“Μια περίπτωση που είναι χαρακτηριστική είναι ενός κυρίου από το Δροσερό που δεν εργάζεται, παρά ζει από το επίδομα αναπηρίας, διότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Μένει στο χωριό σε ένα σπίτι ακατάλληλο, δεν έχει ρεύμα, το ταβάνι είναι ετοιμόρροπο και δεν έχει τρόπο να ζεσταθεί. Περιφέρεται στους δρόμους το βράδυ για να ξημερώσει και να έρθει στον Ξενώνα, το πρωί” ανέφερε η κα. Ζαραμπούκα και πρόσθεσε ότι “οι περιπτώσεις είναι τόσες πολλές που δε ξέρεις ποια να πρωτοσημειώσεις . Υπάρχει ένας άστεγος που ζει σε ένα ακατοίκητο σπίτι επί της Καρδίτσης, πόρτα δεν υπάρχει και την ημέρα του την περνάει εδώ”.

Στη συνέχεια, ανέφερε ακόμα μια περίπτωση, όπου οικογένεια με τρία παιδιά εκ των οποίων το ένα βρέφος με δύο γονείς ανέργους. Όταν οι αρμόδιοι από τις Δομές επισκέφθηκαν το σπίτι, η εικόνα που αντίκρισαν ήταν να κάθονται γύρω από μια μικρή σόμπα, φορώντας τα μπουφάν τους.

Οι περιπτώσεις που αναφέρουν τόσο η κα. Ζαραμπούκα, όσο και ο κ. Ζέρβας είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί. Οικογένειες ζουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση, συμπολίτες μας διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα, με σπασμένα τζάμια και οροφές έτοιμες προς κατάρρευση, ενώ το ποσοστό της φτώχειας αυξάνεται δραματικά και όλα αυτά λίγα εικοσιτετράωρα, πριν ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες ωφελούμενους.

“Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα, καθώς αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ενώ δε είναι λίγοι εκείνοι που δε θέλουν καμία βοήθεια, διότι ντρέπονται” σημείωσαν, χαρακτηριστικά.

Ενώ, δε παρέλειψαν να τονίσουν  ότι δύο χρόνια λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Τρικκαίων, το ποσοστό των οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά αυξάνεται συνεχώς, με την κατάσταση να είναι ακόμα πιο τραγική, εκτός της πόλης, στα χωριά, εκεί όπου οι αρμόδιοι δύσκολα μπορούν να φθάσουν.