Σάββατο 16.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τον Αη Γιώργη Μαντηλά γιορτάζουν σήμερα στο Καστράκι

03.05.2021

Εκατοντάδες μαντήλια-τάματα αναμένεται  να ανέβουν και σήμερα  Δευτέρα του Πάσχα, εορτή του Αγίου Γεωργίου, από τους αναρριχητές,  στον βράχο των Μετεώρων, όπου σε ένα πατάρι βρίσκεται η ερειπωμένη σκήτη και κάτω από τον βράχο είναι χτισμένο το ξωκλήσι του Αη Γιώργη του Μαντηλά.

Το έθιμο

Έθιμο προς τιμήν του Αη Γιώργη (Αγίου Γεωργίου). Η ονομασία “Μαντηλάς” προστέθηκε επειδή κάθε χρόνο του Αγίου Γεωργίου, κάτοικοι του χωριού, της περιοχής αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα τιμούν τον Άγιο προσφέροντας ένα μαντήλι και παίρνουν ένα κομμάτι ως φυλακτό από τα προηγούμενα μαντήλια που έμειναν επάνω για ένα χρόνο που κατεβάζουν ορειβάτες και όσοι καταφέρνουν να ανέβουν στο ερειπωμένο μοναστήρι. Παράλληλα με το ανεβοκατέβασμα των μαντηλιών τελείται η Θεία Λειτουργία στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Το έθιμο ξεκίνησε από πολύ παλιά όταν ένας Τούρκος στρατιώτης ή αξιωματικός, έκοβε δέντρα στο δασάκι του Αγίου Γεωργίου που υπήρχε κάτω από το ασκητήριο του ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Κατά τη διάρκεια της κοπής ένας κορμός τον καταπλάκωσε με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του. Τότε η γυναίκα του Τούρκου βρίσκοντάς τον τραυματισμένο, έβγαλε το μαντήλι της (φερεντζέ) και το «έταξε» (χάρισε) στον Άγιο για να γίνει καλά ο άντρας της. Αμέσως ένας κάτοικος του Καστρακίου ανέβασε το μαντήλι στο μοναστήρι και ο Τούρκος συνήλθε.

Από τότε κρατά αυτό το έθιμο στο Καστράκι και κάθε χρόνο του ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ οι νέοι ανεβαίνουν μια αρκετά επικίνδυνη ανάβαση, αλλάζοντας τα παλιά μαντήλια με νέα που προσφέρονται ως τάματα. Το έθιμο του ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ του ΜΑΝΤΗΛΑ,  μας δείχνει επίσης τη σύνδεση του ντόπιου πληθυσμού με τις αναβάσεις στους βράχους.

Στην Περιστέρα

Σήμερα Δευτέρα 3 Μαΐου, εορτή του Αγίου Γεωργίου, στον ομώνυμο ιερό ναό Περιστέρας, θα τελεστεί στις 7:30 π.μ. η πανηγυρική θεία λειτουργία και Λιτανεία της ιεράς και θαυματουργής εικόνας του Αγίου Γεωργίου πάνω στο άλογο.