Κυριακή 01.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Καθησυχάζει ο Λέκκας για τον σεισμό – Έλεγχοι στις σήραγγες των Τρικάλων

31.08.2018

Καθησυχαστικός στο μέτρο του δυνατού για τις ώρες που έχουν περάσει (8) από το μεγάλο πρωινό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στην ορεινή Καρδίτσα ήταν ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας με δηλώσεις στο KarditsaLive.Net .

Ο Κος Λέκκας τόνισε ότι η σεισμική ακολουθία που ακολούθησε τη μεγάλη δόνηση δείχνει φυσιολογική για σεισμό αντίστοιχου μεγέθους. Φυσικά πρέπει να περάσουν και άλλες ώρες για να υπάρξει μια μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς το ότι μιλάμε για την κύρια δόνηση στην περιοχή.

Τέτοιου μεγέθους σεισμοί τόνισε ο Κος Λέκκας παλιά δημιουργούσαν προβλήματα σοβαρά σε κτίρια ωστόσο τα κτίρια των τελευταίων δεκαετιών δεν κινδυνεύουν. Αντίθετα συνέχισε βλέπουμε ότι παλιές κατοικίες που δεν συντηρούνταν υπέστησαν ζημιές στην περιοχή με αφορμή τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε.

Σε ότι αφορά το ιστορικό του χώρου της σειμικής δόνησης ο Κος Λέκκας ανέφερε ότι δεν έχει δώσει αντίστοιχο μεγάλο σεισμό αλλά είναι ένας χωρος που από τους επιστήμονες χαρακτηρίζεται ως ενεργός.

Στα Τρίκαλα

Στα ορεινά των Τρικάλων από το σεισμό σημειώθηκαν μόνο κάποιες καταπτώσεις βράχων στον δρόμο προς στην Παλαιοκαρυά αλλά και προς τα Στουρναραίικα και αποκαταστάθηκαν, ενώ συνεργεία της Αντιπεριφερειας Τρικάλων, μετά από εντολή του Χρήστου ξεκίνησαν από σήμερα τον έλεγχο στις σήραγγες και τις γέφυρες περιοχής.

Οι ζημιές

Κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και συγκεκριμένα της Επιτροπής Φυσικών Καταστροφών που συστάθηκε πρόσφατα, θα βρεθεί αύριο Σάββατο (1/9) στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές του νομού Καρδίτσας

Πιο συγκεκριμένα στους οικισμούς που υπήρξαν προβλήματα με σπίτια, κυρίως στην Αργιθέα αλλά και στην Λίμνη Πλαστήρα.

Σε ότι αφορά τώρα στο οδικό δίκτυο τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις καταπτώσεις τοποθετούνται σύμφωνα με τον Κο Τσιάκο από τον αυχένα του Τυμπάνου και προς την Αργιθέα, μέχρι το Ανθηρό.

Από τον σεισμό έπεσαν πέτρες και βράχια όπως γίνεται και σε περιόδους μεγάλων βροχοπτώσεων αλλά πέσανε και ορισμένα πολύ μεγάλα που δεν ήταν δυνατόν να μετακινηθούν και απαιτήθηκε η χρήση μηχανημάτων από την Περιφερειακή Ενότητα για να υπάρξει ομαλοποίηση.