Κυριακή 04.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στο «κόκκινο επίπεδο» ανεβαίνει η Καρδίτσα

05.10.2021

Ένα βήμα πριν από την επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι Σέρρες και η Καρδίτσα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων εισηγείται να ανέβουν στο «κόκκινο επίπεδο» συναγερμού για τον κορονοϊό, όπως αρκετές άλλες περιοχές κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, οι ειδικοί φέρονται να αποφάσισαν την εισήγηση παράτασης των περιοριστικών μέτρων σε άλλες 11 περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων η Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Σε καθεστώς επιπλέον μέτρων βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.

Τα πρόσθετα μέτρα προβλέπουν απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Μέτρα μόνο για εμβολιασμένους

Η απόφαση για τις δύο περιφερειακές ενότητες αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας των επιστημόνων, ημέρα κατά την οποία η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει κι άλλα προνόμια για τους εμβολιασμένους, την ώρα που αδυνατεί να πείσει περισσότερο κόσμο να πάει να εμβολιαστεί και το στοίχημα για ανοσοποίηση ποσοστού τουλάχιστον 70% χάθηκε και για τον Σεπτέμβριο.

Χθες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι «στους κλειστούς χώρους που μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι […] θα πρέπει να έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας, πολύ μεγαλύτερης, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο της κανονικότητας», σε αντίθεση με τους μεικτούς χώρους όπου «υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα».

«Από εδώ και πέρα, η κυβέρνηση επιθυμεί ότι άπαξ και υπάρχει το εμβόλιο, θα λειτουργεί κανονικά η κοινωνία», σημείωσε.

Αντίστοιχα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης είπε ότι «οι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής. […] Οποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν».

Σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπαινίχθηκε σήμερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι θα σταματήσουν τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες σε περιοχές με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Ο υπουργός είπε μπορεί η οικονομία να αντιμετωπίσει προβλήματα από νέα οικονομικά μέτρα, όμως, στη συνέχεια, πέρασε στο… παρασύνθημα λέγοντας «το κράτος θα έρθει να αποζημιώσει ξανά επειδή στη Θεσσαλονίκη είναι 53% οι εμβολιασμένοι; Φταίνε αυτοί που δεν εμβολιάζονται. Δεν μπορεί το κράτος να κάνει συνέχεια αυτό το πράγμα, θα καταστραφούμε όλοι μαζί».

Στο μεταξύ, η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να έχει αγγίξει το 95%.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλλει την κυβέρνηση για αδιαφορία όσον αφορά την επιδημική έξαρση στη βόρεια Ελλάδα, όπου τόσο οι ΜΕΘ όσο και οι απλοί θάλαμοι έχουν μείνει χωρίς κλίνες.