Δευτέρα 28.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΣΤΟΠ στο τσιγάρο ή πυροτεχνήματα Παπαστεργίου;

15.02.2017

Του Χρήστου Κοντού

Αλήθεια γιατί ξαφνικά ο δήμαρχος των Τρικάλων αποφάσισε να ξεκινήσει πανελλαδικά έναν αγώνα για την εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος στα καταστήματα;

Μήπως συχνάζει σε αυτά και τον ενοχλεί ο καπνός;

Μήπως τον έπιασε ο πόνος για τους μη καπνιστές και θέλει να πάρει μέρος σε κάποια αντικαπνιστική εκστρατεία; Τότε ξεχνάει που ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διέκοψε την συνεδρίαση όταν πραγματοποίησαν διαμαρτυρία οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ, βγάζοντας τους από την αίθουσα, χωρίς ο ίδιος να πάρει θέση…

Μήπως τελικά έγινε τόσο νομοταγής που θέλει να τηρεί απαρέγκλιτα τους νόμους; Τότε υπάρχουν δεκάδες άλλες πιο σοβαρές περιπτώσεις ακόμη και μέσα στο δήμο του, όπου ο νόμος είναι γραμμένος στα παλιά των υποδημάτων.

Μια πιο αναλυτική ανάγνωση του κειμένου δίνει την απάντηση: «Ηρθε η ώρα να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε και να καταστήσουμε πιο αποτελεσματικό τον μηχανισμό ελέγχου εφαρμογής της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, για τη βεβαίωση παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων».

Σαφέστατα το ένα από τα πράγματα που κατά την άποψή μας ενδιαφέρει τον κ. Παπαστεργίου είναι η βεβαίωση παραβάσεων και η επιβολή κυρώσεων για να γεμίσουν τα ταμεία του δήμου ώστε προεκλογικά να κινείται άνετα, ΑΝ αποφασίσει να ξανακατέβει.

Αυτό βέβαια για να το πετύχει προσπαθεί να βάλει στο «παιχνίδι» την Ελληνική Αστυνομία, γι’ αυτό προτείνει οι «αρμοδιότητες να ανατεθούν ταυτόχρονα και στα όργανα της ΕΛ.ΑΣ.»

Φυσικά αν ισχύσει αυτό, η Δημοτική Αστυνομία δεν θα ξαναπατήσει πόδι σε κατάστημα καπνιζόντων… γιατί το πολιτικό κόστος θα το αναλαμβάνει η… απρόσωπη ΕΛ.ΑΣ. και ο δήμος απλά θα εισπράττει.

Αν πραγματικά ήθελε να εφαρμόσει το νόμο, θα το είχε κάνει ήδη με τους 12 αστυνομικούς που διαθέτει. Ένα κατάστημα την ημέρα να ήλεγχε και να επέβαλε πρόστιμα, σε λίγο καιρό δεν θα κάπνιζε κανείς σε κανένα κατάστημα. Αυτό βέβαια έχει τεράστιο πολιτικό κόστος.

Ετσι επέλεξε με ένα ακόμη επικοινωνιακό του πυροτέχνημα, να πετάξει την μπάλα έξω από το γήπεδο, που ήταν το φιάσκο με τον αποχιονισμό της πόλης που κανένας πολίτης δεν ξεχνά.

Επίσης… στόχος του είναι συνεχώς να παίζει πανελλαδικά, κάτι που έρχεται να ενισχύσει τις φήμες, πως ελάχιστα ενδιαφέρεται για την πόλη (το ζούμε εξάλλου με την διαχείριση της καθημερινότητας), αλλά στο μόνο που έχει προσηλωθεί είναι το Ευρωκοινοβούλιο…

Το σίγουρο πάντως είναι πως αν ο δήμαρχος θέλει, έστω και με τους 12 δημοτικούς αστυνομικούς, μπορεί να επιβάλει το νόμο και επειδή απαίτηση της πλειοψηφίας του κόσμου είναι ακριβώς η επιβολή αυτή του νόμου, μένει να δούμε αν πραγματικά θα το τολμήσει.

Ιδού η Ρόδος, Ιδού και το πήδημα…

Υ.Γ.: Οσον αφορά στον ίδιο το νόμο θεωρώ πως θα έπρεπε να δίνει το δικαίωμα της επιλογής στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για το αν θα επιτρέπει ή όχι το κάπνισμα. Σίγουρα από μόνη της η αγορά θα έβρισκε το δρόμο της ώστε να ικανοποιήσει και τους μεν και τους δε.