Σάββατο 26.10.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ολοκληρα βουνά (και το Περτούλι) διεκδικεί η Ι.Μ. Δούσικου

17.07.2020

Σε μείζον θέμα αναδεικνύεται για πολλούς το ζήτημα της διεκδίκησης 53.000 (πενήντα τρεις χιλιάδες) στρεμμάτων έκτασης εντός των ορίων του Δήμου Πύλης Τρικάλων από την Ιερα Μονή Αγίου Βησσαρίωνος (Δούσικου)

Μέχρι στιγμής πέραν του ΚΙΝΑΛ που βγήκε με ανακοίνωση και του πρώην υποψηφίου βουλευτού και δικηγόρου Αρη Μεριντίτη, κανείς δεν βγήκε να πάρει θέση και πολύ περισσότερο οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλης.

Το θέμα που είναι αρκετά σοβαρό, μιας και η έκταση είναι τεράστια αναμένεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις από πλευράς των κατοίκων, αφού αν συμβεί κάτι τέτοιο , μια σειρά από δραστηριότητες που δίνουν δουλειά στους ανθρώπους της περιοχής ίσως να πάρουν τέλος.

Ο ίδιος ο κ. Μαράβας ποιεί τη νήσσα για το όλο θέμα και είναι άγνωστο αν και πως θα κινηθεί η νομική υπηρεσία του δήμου.

Να σημειώσουμε πως το 2017 όταν για πρώτη φορά είχε γίνει γνωστό το θέμα τότε, αλλά για έκταση 17.000 στρεμμάτων ο δημος είχε εναντιωθεί.

Μάλιστα τότε σε ανακοίνωση της τόνιζε: «Η Δημ. Αρχή επειδή είναι κάθετα αντίθετη με αυτή την κίνηση της Ι. Μονής & θεωρώντας πως κάτι τέτοιο είναι αντίθετο & με τα συμφέροντα των δημοτών της, αλλά & πως οι διεκδικήσεις της Ι. Μονής δεν θα σταματήσουν στις παραπάνω δημόσιες δασικές περιοχές, αλλά θα συνεχιστούν & για το δάσος του Βροντερού, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως δημοτικό, έφερε το θέμα στο χθεσινό Δ.Σ. & με ομόφωνη απόφαση πρόκειται να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα απαιτηθούν, ώστε το δασικό καθεστώς να παραμείνει ως έχει & σύμφωνα με τους υφιστάμενους χάρτες».

Ο Αρης Μερεντίτης

Στο μεταξύ με νέα ανάρτηση του ο Αρης Μερεντίτης τονίζει:

«Η Μονή Αγίου Βησσαρίωνος (Δούσικου) διεκδικεί 53.000 (πενήντα τρεις χιλιάδες) στρέμματα έκτασης εντός των ορίων του Δήμου Πύλης Τρικάλων.

Πρόκειται για μια τεράστια έκταση (πολύ μεγαλύτερη από ολόκληρο το Δήμο Αθηναίων ή ολόκληρη τη Σκιάθο, για παράδειγμα) με δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις, το μεγαλύτερο δε μέρος είναι δασικό. Η διεκδικούμενη περιοχή εκτείνεται (για όποιον ξέρει την περιοχή) από τα Στουρναρέικα μέχρι μετά το Νεραϊδοχώρι και περιλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις (και ολόκληρους οικισμούς) στα χωριά Ελάτη, Παράμερο, Καλόγηροι, Βροντερό, Περτούλι.

Το θέμα δεν αφορά μόνο το Δήμο Πύλης και το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, καθώς ένα μεγάλος μέρος της διεκδικούμενης έκτασης (30.000 στρέμματα) βρίσκεται στη νομή του Α.Π.Θ.

Ο εκπρόσωπος της Μονής δήλωσε ότι η Μονή σκοπεύει (εφόσον δικαιωθεί) να κάνει και οικονομική εκμετάλλευση του δάσους. Η Μονή ίσως θέλει να επεκτείνει τη δράση της και από τα πνευματικά ζητήματα να ασχοληθεί και με το real estate.

Η ιστορία της διεκδίκησης της Μονής φαίνεται να ξεκινάει από χρυσόβουλο του Σουλτάνου…

Είναι προφανές ότι πολλοί ιδιώτες δεν θα αντέξουν το χρονοβόρο και κοστοβόρο δικαστικό αγώνα.

Εξίσου προφανές είναι ότι σε αυτή την ιστορία πρέπει να κινητοποιηθούν επιστημονικά όσοι μπορούν (το Α.Π.Θ. μπορεί αν θέλει να συνδράμει πολύ, με το επιστημονικό προσωπικό νομικών και μηχανικών που διαθέτει).

Είναι, τέλος, απαραίτητο να κινητοποιηθεί όλη η κοινωνία – όση τουλάχιστον δεν θέλει να δει την υποχώρηση του κοσμικού κράτους.

(η σιωπή πολλών πολιτικών προσώπων του Νομού Τρικάλων είναι ενδεικτική και θλιβερή)»

 

[fbcomments]