Τετάρτη 30.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Νέα στοιχεία και… ειδήσεις στην ημερίδα για τον Κώστα Βίρβο

26.03.2016

Μπορεί να μην είχε όσο κόσμο θα ανέμενε κανείς για μια τέτοια ημερίδα, είχε όμως ενδιαφέρον και μάλιστα αρκετά μεγάλο αφού ακούστηκαν πτυχές της ζωής του μεγάλου στιχουργού – ποιητή Κώστα Βίρβου, που δεν είχαν επωθεί.

Ο λόγος για την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Τρικάλων με αφορμή αφενός την ονοματοδοσία του 32 Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων σε «Κώστας Βίρβος», αφετέρου τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου συμπολίτη μας.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του δήμαρχου κ. Παπαστεργίου ο οποίος πέραν της αναφοράς του στον Βίρβο, ανέφερε πως στόχος του δήμου είναι η εκπόνηση μελέτης για την δημιουργία του «σπιτιού των Τρικαλινών Δημιουργών» στο ακίνητο που έχει ο δήμος στο Βαρούσι στην οδό Βίρβου.

Στη συνέχεια η αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Βασιλένα Μητσιάδη, έκανε αναφορά στην ονομασία του 32ου Σχολείου σε «Κώστας Βίρβος» και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν γι’ αυτό.

Πρόταση να δημιουργηθεί, με πρωτοβουλία του σχολείου που φέρει το όνομα του δημιουργού, εκπαιδευτική πρόταση για τον τρόπο αξιοποίησης του έργου στην εκπαίδευση. έκανε ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρ. Μπουλούμπασης

« Ο Κώστας Βίρβος μια άφησε μια βαριά κληρονομιά την οποία οφείλουμε να συνεχίσουμε», ανέφερε στον χαιρετισμός του ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Κώστας Σκρέκας, ενώ στην βοήθεια που προσέφερε ο Κ. Βίρβος για την προβολή του νομού κάθε φορά που του είχε ζητηθεί, αναφέρθηκε ο πρώην βουλευτής Ηλίας Βλαχογιάννης.

Στην συνέχεια υπήρξε Προβολή video, Δημήτρης Βασιλείου

Πρώτη εισηγήτρια στην ημερίδα ήταν η συγγραφέας κ.  Κλιάφα Μαρούλα, η οποία αναφέρθηκε στα παιδικά χρόνια μεγάλου Ελληνα στιχουργού, μέσα από μαρτυρίες του ίδιου στην συγγραφέα, τόσο κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων, όσο και κατά την επικοινωνία τους που ήταν συχνή. Μάλιστα στην εισήγησή της ανέφερε στιγμές από την παιδική ζωή, που στους περισσότερους ήταν άγνωστες, προσθέτοντας ακόμη ένα κομμάτι του παζλ στην μεγάλη αυτή στιχουργική και όχι μόνο προσωπικότητα.

– σημαντικές επισημάνσεις για τις ανθρώπινες αξίες στη ζωή και το έργο του στιχουργού, από την κόρη του, Μαρία, καθηγήτρια Παν/μίου Πειραιά

– ενθυμήσεις και στοιχεία ως «Μικρό αντίδωρο στον μεγάλο πατριώτη μας¨, από το π. Νομάρχη Τρικάλων κ. Στέφανο Πατραμάνη

– στοιχεία για τη ζωή του Κώστα Βίρβου από τον εκ Τρικάλων ομότιμο καθηγητή Παν/μίου Πειραιά κ. Βαγγέλη Φούντα

– ηχητικό ντοκουμέντο από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο για τη στιχουργία του βίρβου με τίτλο « Οι στίχοι του Δεύτερου στον  ΙΑΝΟ»

– μνήμες για τον «Τρικαλινό Κώστα Βίρβο», από τον κ. Κώστα Τάσιο, δημοτικό σύμβουλο Τρικκαίων

– ανάλυση για τον «καημό και τη χαρά του στιχουργού Κώστα Βίρβου» από την εκπαιδευτικό – στιχουργό κ. Μαρία Μουτσάκη

– μνήμες και σημαντικά στοιχεία από τη συνεργασία του τραγουδιστή Κώστα Σμοκοβίτη με τον στιχουργό

Το απόγευμα, είχε προγραμματιστεί μουσικοχορευτική παράσταση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δ. Τρικκαίων, από όλους τους μαθητές του σχολείου Κώστας Βίρβος, σε μια συγκινητική απότιση τιμής

Την Επιστημονική Επιτροπή αποτελούσαν οι:

Βίρβου Μαρία, Καθηγήτρια Παν/μίου Πειραιά
Βουδούρη Αγγελική, Καθηγήτρια Εθνικού και Καπ/κου Παν/μίου Αθηνών
Καμπάση Αικατερίνη, Επίκουρος Καθηγήτρια ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Μπουλούμπασης Χρήστος, Δ/ντης ΠΕ Τρικάλων
Στυλιάρας Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παν/μίου Πατρών
Τζαβέλλα-Βασιλείου Ευαγγελία, Δ/ντρια 32ου ΔΣ «Κώστας Βίρβος»
Τσιχριντζής Γεώργιος, Καθηγητής Παν/μίου Πειραιά
Φούντας Ευάγγελος, Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου Πειραιά

Την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούσαν οι:

Αποστόλου Λαμπρινή, Καλλιτσουνάκη Γεωργία, Καμινάρης Ευάγγελος, Κρινίτσα
Κρυσταλλία, Λιγνού Φαίδρα, Μανώλη Ζωή, Μαγγουρίτσα Σταματία, Οικονόμου Αικατερίνη, Παλάτου Φανή, Παναγιώτου Αρετή, Συμιρδάνη Πετρούλα, Τοπαλίδου Κυριακή, Χύτας Δημήτριος: Εκπαιδευτικοί 32ου Δημοτικού Σχολείου «ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ»
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Δ/νσης ΠΕ Τρικάλων, με τη στήριξη της Σχολικής Επιτροπής  ΠΕ Δήμου Τρικκαίων.