Δευτέρα 09.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τρίκαλα: Η… έξυπνη πόλη που είναι για γέλια κι εμείς για κλάματα…

20.04.2016

Επειδή σε τούτον τον τόπο που λειτουργούν τέσσερα ψυχιατρεία δεν θέλει και πολύ να την αρπάξεις και να γίνει… Ναπολέων, σας παραθέτουμε αποσπάσματα αφιερώματος της «Καθημερινής» 8.10.2009, επί εποχής Ταμήλου και στη συνέχεια το δελτίο τύπου του σημερινού δημάρχου που… ήρθε αργά το βράδυ… Αν δεν τη βγάλετε καθαρή… τα τηλέφωνα των ψυχιατρείων υπάρχουν στο διαδίκτυο…

Το εκπληκτικό όμως είναι το βιντεάκι που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο… γιατί μόνο αν τα πάρουμε στη πλάκα θα την βγάλουμε καθαρή…

Η «Καθημερινή» για Ταμήλο

«Η θεσσαλική πόλη, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 21 πιο «έξυπνες πόλεις» του κόσμου, προσπαθεί να πρωτοπορήσει για άλλη μια φορά, ξεκινώντας ένα δύσκολο εγχείρημα και σχεδιάζοντας άλλα… Οι περισσότεροι οδηγοί έχουν μάθει να σταματούν στις διαβάσεις όταν περνούν πεζοί, κάτι λογικό, που φαίνεται… περίεργο στους επισκέπτες των Τρικάλων.

Πολλοί από τους περίπου 70.000 μόνιμους κατοίκους κυκλοφορούν με ποδήλατα, γεγονός που ευνοείται από το επίπεδο του εδάφους αλλά και τα μεγάλα πεζοδρόμια και τις ειδικές θέσεις στάθμευσης των ποδηλάτων που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι Τρικαλινοί χρησιμοποιούν τα ποδήλατα όχι μόνο για βόλτες αλλά και για την καθημερινή τους μετακίνηση….. Ολόκληρη η πόλη καλύπτεται από ασύρματο δίκτυο που προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ οι νέες τεχνολογίες εισδύουν σε διάφορες εφαρμογές, όπως η τηλεπρόνοια. «Πρόκειται για μηχανήματα που μετρούν τις παραμέτρους, όπως η πίεση, οι σφυγμοί, το ζάχαρο κ.ο.κ. και στη συνέχεια τις μεταβιβάζουν ηλεκτρονικά στον ιατρό ώστε εκείνος να έχει συνεχώς την εικόνα της κατάστασης των ασθενών του. Μέχρι σήμερα περίπου 200 άτομα των λεγόμενων ευπαθών ομάδων έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα».

Και σήμερα με Παπαστεργίου

Πανευρωπαϊκή η αναγνώριση πλέον για τα Τρίκαλα. Ο Δήμος από σήμερα, Τετάρτη 20 Απριλίου, ανήκει στην ομάδα των 10 ευρωπαϊκών πόλεων που βελτιώνουν τη βιώσιμη κινητικότητα για τους πολίτες της και τους επισκέπτες. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου παρέστη στη βράβευση που έγινε στις Βρυξέλλες το απόγευμα, παρόντων, της Ευρωπαίας Επιτρόπου για τις Μεταφορές κ. Βιολέτα Μπουλτς και του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το Περιβάλλον κ. Καρμένου Βέλα.

Το βραβείο EUROPEAN MOBILITY WEEK 2015 τιμά τις τοπικές αρχές που προωθούν σε εξαιρετικό βαθμό τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους σε μια στροφή προς πιο βιώσιμα μέσα μεταφοράς.

Ο Δήμος Τρικκαίων τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχει προωθήσει έργα και αλλαγές συνείδηση των πολιτών, με πρώτο στόχο, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της προσπελασιμότητας.
Ετσι, ο Δήμος Τρικκαίων βραβεύτηκε για:

  • Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων
  • Το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό
  • Το Φωτοβολταϊκό Δέντρο
  • Ερευνητικές δραστηριότητες για τους κατοίκους

Όλα αυτά, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, με πλήθος δράσεων να λαμβάνουν χώρα σε όλη την πόλη.

Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε ότι η «πανελλήνια πρωτιά αυτή τιμά τα Τρίκαλα και τους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι συνεργάζονται και συμμετέχουν στην προσπάθεια που καταβάλλουμε». Και συνέχισε: «Γνωρίζουμε ότι όσα έχουν ήδη προωθήσει, δεν επαρκούν. Βελτιώσαμε πολλές συνθήκες στην κυκλοφορία, υλοποιούμε έργα 200.000 ευρώ για τα πεζοδρόμια σε πρώτη φάση, δημιουργούμε το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, καινοτομούμε και στον τομέα της τεχνολογία. Αλλά δεν επαναπαυόμαστε. Με τη βοήθεια των πολιτών, με τη συνεργασία όλων, προχωρούμε καθημερινώς για τις ανάγκες του πεζού, του ποδηλάτου, των μητέρων, των ΑμεΑ. Συνεχίζουμε». Και έδωσε την είδηση: «Φέτος ενταχθήκαμε στις ευρωπαϊκές πόλεις για την κινητικότητα, αλλά το πρώτο βραβείο το κέρδισε η ισπανική Μούρθια. Πλέον, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο,  στις δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης, θέτουμε τον πήχυ ψηλά. Διεκδικούμε την πανευρωπαϊκή πρωτιά».
Φάνηκε, εξάλλου, από τη συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων σε δύο εργαστήρια (workshops) για τη εξοικονόμηση πόρων στις «έξυπνες» πόλεις, ότι οι δράσεις αυτές, αλλά και το παγκόσμιας σημασίας εγχείρημα για το Λεωφορείο Χωρίς  Οδηγό, είναι ήδη ευρέως αποδεκτά. Όπως και η μουσική του Τσιτσάνη – εμπεριέχεται στο βίντεο προβολής του Λεωφορείου – που ενθουσίασε τους Ευρωπαίους.
Σημειώνεται ακόμη ότι από την Ελλάδα, μετείχαν ακόμη οι κ. κ. Πέπη Παπαδάκη και Βασίλης Τίκος, από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων