Δευτέρα 25.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου στο ΣΔΕ των φυλακών

29.10.2020 /

Στα πλαίσια της εθνικής επετείου της 28ηςΟκτωβρίου 1940 και μετά από συζήτηση με τους κρατούμενους – μαθητές , το 2ο ΣΔΕ Τρικάλων διοργάνωσε την Τρίτη 27 /10/2020, μία εκδήλωση με θέμα τα αντιστασιακά κινήματα που έλαβαν χώρα στα Βαλκάνια κατά την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, ιστορικός και συγγραφέας Κώστας Μιχαλάκης , ο οποίος μέσα από εικόνες , αρχεία και άλλα ντοκουμέντα, παρουσίασε γεγονότα και σπουδαίες αντιστασιακές πράξεις , οργανωμένες ή μεμονωμένες, στην Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία , ακόμα και στη Βουλγαρία. Έτσι όλοι, Έλληνες και αλλοδαποί, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε σημαντικά γεγονότα της ιστορίας των γειτόνων μας και ίσως να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη δυναμική και το σθένος που μπορεί να έχει ο κοινός βαλκάνιος χαρακτήρας μας. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που ακολούθησε για τον τρόπο που διδάσκονταν μέχρι τώρα οι αντιστασιακές αυτές πράξεις στη σχολική εκπαίδευση της κάθε χώρας, καθώς και η επισήμανση του Κ .Μιχαλάκη για την αξία της ιστορικής μνήμης.
Την εκδήλωση προλόγισε η αναπληρώτρια Διευθύντρια του Σχολείου Μαρία Μουτσάκη και τίμησε με την παρουσία του και το μήνυμα που απηύθυνε στους εκπαιδευόμενους, ο Διευθυντής των Φυλακών Τρικάλων, κος Θωμάς Χαχάμης.

Ευχαριστούμε θερμά τον Κώστα Μιχαλάκη για το πόσο πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας, εργάστηκε και στήριξε την εκδήλωση, καθώς επίσης και τη Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων, Αθανασία Τσιοτινού, που επίσης πρόθυμα δέχτηκε το αίτημα μας για διάθεση του Κ. Μιχαλάκη στο 2οΣΔΕ Τρικάλων την 27η Οκτωβρίου.