Παρασκευή 12.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Καθησυχάζει ο Κώστας Γουργουλιάνης για κορονοϊό και ιώσεις

10.01.2023

Καθησυχαστικός για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε χθες στην εκπομπή “Χαμηλές Πτήσεις” ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας , Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

“Αυτό που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι “γιγαντιαίο πανδημικό κύμα”, αλλά η επιστροφή στην εποχή προ πανδημίας. Η εποχική γρίπη αλλά και πάρα πολλοί άλλοι ηπιότεροι ιοί που ενδημούν τους χειμερινούς μήνες, προσβάλλουν συνήθως το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και ταλαιπωρούν κυρίως τους ευάλωτους. Ο κορονοιός που προκάλεσε την πανδημία , μετατρέπεται “μετάλλαξη με μετάλλαξη” σε έναν από αυτούς, δηλαδή περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος”, τόνισε ο καθηγητής που μάλιστα τα έβαλε και με συναδέλφους του που κινδυνολογούν.

Από την αρχή Οκτωβρίου έως και την Πρωτοχρονιά είχαν δηλωθεί στη χώρα μας έξι θάνατοι από γρίπη. Αντίθετα, σε εβδομαδιαία βάση δηλώνονται 130-150 θάνατοι ασθενών με COVID-19.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ των δύο αριθμών. «Οι 130-150 θάνατοι εβδομαδιαίως αφορούν ασθενείς που είχαν προσβληθεί από την COVID-19 και σε μεγάλο ποσοστό η συγκεκριμένη νόσος δεν ήταν η αιτία του θανάτου, ούτε διαδραμάτισε ρόλο στην πορεία της υγείας των ασθενών”

[fbcomments]