Κυριακή 28.05.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΘΗΣ: Ανεξάρτητη και αυτόνομη η κάθοδός μου

25.05.2018

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει και πάλι το δήμο Τρικκαίων κάνει γνωστή μέσω του «Ενεργού Πολίτη» ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Σπαθής. Επιτίθεται με σκληρά λόγια κατά της δημοτικής αρχής λέγοντας πως: «μετέτρεψαν τον δήμο σε διοικητικό μηχανισμό και όργανο προσωπικών συμφερόντων».

Ο κ. Σπαθής δηλώνει πως στόχος του δεν είναι να πάρει τη ρεβάνς αλλά να προσφέρει στα κοινά μια και η προηγούμενη προσπάθεια του «υπονομεύτηκε εκ των έσω και για αυτό δεν υπήρξε συνέχεια».

Τέλος ο ίδιος ισχυρίζεται πως έχει στο πλευρό του την κοινωνία και τους πολίτες που τον πλαισιώνουν σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του αν τον ακολουθούν παλιοί του σύμβουλοι.

 Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

 Κ. Σπαθή έχετε δηλώσει εδώ και λίγο καιρό πως θα διεκδικήσετε ξανά τον  δήμο Τρικκαίων, άσχετα με το πώς θα διαμορφωθεί ο νέος εκλογικός νόμος. Τι σας κάνει να θέλετε να επιστρέψετε και πάλι στον δημαρχιακό θώκο;

Θέλω πριν από όλα,  να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία  που μου δίνεται να επικοινωνήσω μέσω  του  «ΕΝΕΡΓΟΥ  ΠΟΛΙΤΗ»  με τους συμπολίτες του δήμου Τρικκαίων, με τη σημερινή του μορφή και έρχομαι στο ερώτημά σας, ναι είναι στις προθέσεις μου να διεκδικήσω τη δημαρχεία του δήμου Τρικκαίων.  Ο  λόγος, είναι ξεκάθαρος και  ορατός,  μετέτρεψαν τον δήμο σε διοικητικό μηχανισμό και όργανο προσωπικών συμφερόντων.   Οραματίζομαι το δήμο ως θεσμό τοπικής αυτοδιοίκησης κοντά στον πολίτη σε κάθε γειτονιά της, πόλη και τα χωριά,  πρωταγωνιστή των εξελίξεων, σε εθνικό  περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, να αποτελέσει τον μοχλό άρσης  των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, θεσμό αποκεντρωμένου δημοκρατικού προγραμματισμού και τοπικής ανάπτυξης.

Πολλοί λένε πως η απώλεια του δήμου το 2002 και μάλιστα ως μοναδικός δήμαρχος μεταπολιτευτικά που έκανε μια μόνο θητεία, σας οδηγεί να θέλετε απλά να πάρετε την ρεβάνς. Ισχύει αυτό; 

Όχι δεν ισχυει αυτό. Η ανάμειξή μου με την πολιτική και τα κοινά δεν διέπεται από κατεστημένη αντίληψη να γίνω δήμαρχος για το καπρίτσιο, το κίνητρο μου είναι η προσφορά στον τόπο και τον συνάνθρωπό μας.

Να θυμίσω και πάλι ότι η προσπάθεια εκείνη υπονομεύτηκε εκ των έσω και για αυτό δεν υπήρξε συνέχεια, είμαι βέβαιος ότι όλοι τώρα το  αναγνωρίζουν.

Βλέπετε να υπάρχει κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς και αυτό θέλετε να εκμεταλλευτείτε;

Η  ανεξάρτητη και αυτόνομη κάθοδός μου στις προσεχείς εκλογές δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της κεντροαριστεράς αλλά σε ολόκληρη  την κοινωνία, στον καθένα πολίτη που αγαπά και ενδιαφέρεται για την πόλη. Στην παράταξή μας υπάρχουν πολλά και αξιόλογα  στελέχη στον αυτοδιοικητικό χώρο, όμως η απόφασή μου τούτη την χρονική συγκυρία που διανύουμε απορρέει και από τη θέληση των πολιτών που ζητούν να μου  δώσω ακόμα μια ευκαιρία και δηλώνω ότι θα είμαι αντάξιος της εμπιστοσύνης τους. Ο δήμος θα  αλλάξει ρότα, οι πολίτες σε κάθε γωνιά του δήμου θα έχουν τα ίδια  δικαιώματα, ίσες  ευκαιρίες και αντιμετώπιση,  ο τόπος μας θα βιώσει ξανά ημέρες αναγέννησης και  δημιουργίας, ισόρροπης και ισότιμης ανάπτυξης.

Στις περασμένες εσωκομματικές εκλογές στηρίξατε την σημερινή πρόεδρο του Κινήματος Φώφη Γεννηματά. Παρόλα αυτά ακούγονται φήμες πως το «Κίνημα Αλλαγής» μπορεί να στηρίξει άλλον υποψήφιο; Θα κάνετε πίσω σε μια τέτοια εκδοχή;

Ναι, από νωρίς πήρα θέση και μέσα στο κίνημα για την ενότητα του χώρου, στήριξα την Φώφη Γεννηματά γιατί πίστευα ότι έχει την ικανότητα να ηγηθεί και να ενώσει τον χώρο της κεντροαριστεράς, η επιλογή μου αυτή  με δικαιώνει.  Στο πολιτικό επίπεδο υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά, η έξοδος από το μνημόνιο,  η εκλογολογία φουντώνει, ο νομός για την αυτοδιοίκηση είναι σε διαβούλευση άρα και τα κόμματα είναι στραμμένα σε άλλο επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση όμως η δική μου υποψηφιότητα είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη.

Υπάρχει κόσμος που σας ακολουθεί; Γιατί δεν σας κρύβω πως μιλώντας με ανθρώπους που τότε ήταν στο πλευρό σας, σήμερα λένε πως η υπόθεση Σπαθή έκλεισε το 2002.

Βασικό συστατικό στοιχείο της απόφασης είναι η στήριξη της κοινωνίας και των  πολιτών που με πλαισιώνουν σε αυτό τον αγώνα. Είναι αυτοί οι ξεχασμένοι πολίτες από τον δήμο, αυτοί που ψάχνουν  κάποιον  υπεύθυνο στο δημαρχείο, κάποιον αρμόδιο να  ακούσει το πρόβλημά τους και δεν βρίσκουν κανένα. Είναι  αυτοί που  υποστήριξαν διαχρονικά την προσπάθειά μου και τέλος αυτοί που έδωσαν τη μάχη από προωθημένη θέση για την υλοποίηση του μεγάλου έργου. Εμείς δεν είπαμε και δεν θα πούμε  στον σχεδιασμό κατανομής ότι προαιρείστε, θα διεκδικούμε αυτά που μας αναλογούν σθεναρά.  Σεβαστή και η διαφορετική άποψη όμως δεν  την ασπάζομαι, είμαι όμως βέβαιος ότι σύντομα θα τους πείσω και αυτούς.

Έχετε κάνει επαφές για τον βασικό συνδυασμό σας;

Εδώ και αρκετό καιρό ξεκινήσαμε τη συγκρότηση της παντρικαλινής αυτοδιοίκητης κίνησης όπου  συνεχώς πλαισιώνεται και  παίρνει μαζικό χαρακτήρα. Είναι επόμενο και λογικό μετά από τόσα χρόνια να γίνει βαθειά τομή στη σύνθεση του συνδυασμού με νέα πρόσωπα από κάθε επαγγελματικό χώρο και περιοχή.  Όμως οι ανακοινώσεις των συνδυασμών   γίνονται στην ώρα τους πόσο μάλλον τώρα που βρίσκεται προς ψήφιση το νέο  νομοσχέδιο και δεν γνωρίζουμε την κατάρτιση των συνδυασμών και τον χρόνο διεξαγωγής τους.     

Πάμε στα της πόλης τώρα. Πως βλέπετε την κατάσταση σήμερα, μετά τα όσα αφήσατε;

Από κάθε γωνία του δήμου μια φωνή ακούγεται, παντού εγκατάλειψη, είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στον δήμο σήμερα.  Δεν βλέπω καμία προσπάθεια αντιμετώπισης περιβαλλοντικών έργων και υποδομών, στην κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας.  Η πραγματική εικόνα και όχι η εικονική είναι ότι οι πολίτες περιμένουν σαν την «ανάσταση» να δούνε το δήμο στις συνοικίες   και στα χωριά έστω και για μικροπαρεμβάσεις.  

Θεωρείτε πως η παρούσα δημοτική αρχή δεν τα έχει καταφέρει;  Τουλάχιστον στον οικονομικό τομέα ισχυρίζονται πως έχουν πετύχει.

Δυστυχώς απέτυχε, δεν το λέω μόνο εγώ αλλά οι πολίτες από κάθε γωνιά του δήμου ότι η  παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει να παρουσιάσει έργο  ούτε και στον οικονομικό τομέα. Παραμένει κουφάρι το κλειστό γυμναστήριο στις Καρυές τόσα χρόνια και ακόμα να δοθεί στα νιάτα, η γέφυρα στον Άγιο Οικουμένιο μισογκρεμισμένη, έργα που συνθέτουν την πραγματική εικόνα του δήμου, ενώ η πόλη δείχνει σημάδια γήρανσης παντού, η μελέτη για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης παραμένει στα συρτάρια. Και το χειρότερο παρουσιάζουν στις  κατ’ ιδίαν συζητήσεις  στους  επισκέπτες της  πόλης  το έργο  άλλων δημοτικών αρχών ως δικό τους  για να καλύψουν τη γύμνια της.

Τότε ήταν μόνον η πόλη, σήμερα όμως είναι και μια σειρά από χωριά που έχουν ενσωματωθεί με τον «Καλλικράτη», έχετε κόσμο εκεί; 

Να σας θυμίσω ότι η πρότασή μας στο  πρόγραμμα Καποδίστριας ήταν να ενταχτούν στο δήμο Τρικκαίων δώδεκα χωριά, τελικά ήταν μεγάλο λάθος που έμεινε ο δήμος εκτός. Δεν αρνούμαι τώρα ότι έχει αυξημένες ανάγκες και υποχρεώσεις, με σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό ο δήμος θα είναι παρόν παντού. Μέσα από την πολυετή παρουσία μου με τα κοινά σε πολιτικό κα κοινωνικό επίπεδο έχουμε εργαστεί για την αναβάθμιση της υπαίθρου δίνοντας διεξόδους στους νέους για ένα καλύτερο αύριο.  Με τις συναντήσεις μου  με τους φορείς και τους  ενεργούς πολίτες, με τις επισκέψεις μου στις συνοικίες και τα χωριά σφυρηλατούμε  μια νέα σχέση εμπιστοσύνης,  διαμορφώνουμε μια νέα αταλάντευτη πορεία για να γίνουν  πράξη όσα οραματιζόμαστε για τον τόπο, μαζί με τους νέους ανοίγουμε   τους δρόμους του αύριο την αειφόρο ανάπτυξη.  Έχουμε όραμα για τον αγροτικό τομέα, είμαστε εμείς που στον οργανισμό του δήμου προβλέψαμε διεύθυνση αγροτικής πολιτικής. Είμαστε έτοιμοι με συνοχή, ενότητα και αγώνα να αλλάξουμε τον δήμο για να αλλάξουμε την πόλη, τις συνοικίες και τα χωριά, να ανατρέψουμε την υπάρχουσα στασιμότητα, να δώσουμε ξανά ελπίδα και όραμα στη νέα γενιά σε όλους τους συμπολίτες.

[fbcomments]