Τρίτη 17.09.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΑΒΟΥΤΑΣ: Στόχος μου να δώσουμε λύσεις!

14.05.2019 /

«Γνωρίζω τα πολλά και σημαντικά προβλήματα τους γιατί τα βιώνω στη καθημερινότητα μου και θεωρώ πως μπορώ να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στην λύση κάποιων εξ αυτών έστω και σε τοπικό επίπεδο», τονίζει με έμφαση με συνέντευξή του στον «Ενεργό Πολίτη» ο γνωστός συμπολίτης μας Γιώργος Καταβούτας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Επανεκκίνηση Τώρα2» του Δημήτρη Παπαστεργίου.

 

1) Γιώργο, ποιο είναι το πρώτο συναίσθημα ή η πρώτη σκέψη όταν ακούς «Τρίκαλα-αυτοδιοικητικες εκλογές»;

– Μια πολύ όμορφη διαδικασία για έμενα. Μου αφήνει μέχρι στιγμής την καλύτερη εντύπωση. Εξωστρέφεια, επικοινωνία με τον συμπολίτη μου, γνωριμία με πανέμορφα χωριά του δήμου που δεν είχε τύχει και λόγω του νεαρού της ηλικίας μου να επισκεφθώ, συζητήσεις με πολιτική χροιά, προβληματισμοί και ανάπτυξη θέσεων και προτάσεων για την επόμενη μέρα, ομοψυχία και ενθουσιασμός με τους συνυποψηφιους μου της

«Επανεκκίνησης Τωρα», σεβασμός και εκτίμηση από τους σε εισαγωγικά ‘αντιπάλους’ και καθημερινή τριβή με έναν δήμαρχο που κάθε μέρα θαυμάζω και περισσότερο ως προσωπικότητα.

2) «Επανεκκίνηση» λοιπόν.. Κάνουμε delete, ή ένα ξεκαθάρισμα στο τι θα κρατήσουμε και τι θα αφήσουμε από το αυτοδιοικητικο παρελθόν?

-Είναι πολλά και σημαντικά όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα Τρίκαλα. Τα διαβάσαμε, τα ακούσαμε και κυρίως τα ζήσαμε και τα ζούμε καθημερινά. Τα Τρίκαλα κόντρα σε συνθήκες οικονομικά και κοινωνικά δυσμενής αναπτύχθηκαν και δημιούργησαν καλύτερες συνθήκες ζωής. Έχουμε λοιπόν μια συμπαγής βάση για να πατήσουμε και τη διάθεση να δημιουργήσουμε μια πόλη – πρότυπο επιτυγχάνοντας όσα δεν καταφέραμε μέχρι σήμερα και διορθώνοντας τα κακώς κείμενα που πάντα θα υπάρχουν σε ένα εύρος πενταετούς θητείας.

3) Το σύνθημα σου είναι «φωνή στη γενιά μας». Τι πιστεύεις ότι φιμώνει τη γενιά μας? Και τι θα πει αυτή η γενιά όταν αποκτήσει φωνή (ενδεχομένως μέσα από την εκλογή σου)

-Είμαστε μια γενιά που ενηλικιώθηκε με όνειρα και προσδοκίες, στηριζόμενες σε συγκυριακές πολιτικές και κίβδηλες υποσχέσεις. Είδαμε την χώρα οικονομικά να αναπτύσσεται και να γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος. Στη σημερινή λοιπόν κατάσταση πρέπει να απαντήσουμε με δημιουργία, καινοτομία, προτάσεις, συμμετοχή. Είμαστε γενιά προσώπων άφθαρτων, καθαρών, επιστημονικά καταρτισμένοι και κοινωνικό πολιτικά ταξιδεμένοι, εννοώντας ότι έχουμε πολλές και σημαντικές παραστάσεις. Είναι χρέος μας να βγούμε λοιπόν μπροστά μέσω της εργασίας μας ή μέσω πολιτικών θέσεων και κινήσεων και να απαλλαγούμε οριστικά από στερεότυπα, πελατειακές νοοτροπίες και κρατικοδίαιτες λογικές.

4) Σε αυτή λοιπόν τη διαδικασία, «κρυφοκοιτας» τα θετικά στοιχεία άλλων συνυποψήφιων, ακόμα κι από αντίθετες παρατάξεις?

– Υπάρχουν σε αυτή τη διαδικασία και άλλες παρατάξεις με όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα για την επόμενη μέρα της πόλης. Με χαροποιεί ιδιαίτερα που στο σύνολό των αυτό διοικητικών εκλογών στη πόλη είδα συμμετοχές αξιόλογες, ανθρώπων καταρτισμένων επιστημονικά, νέων ανθρώπων, ενεργών πολιτών. Έχει δημιουργηθεί στο μυαλό μου  η εντύπωση ότι αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές  είναι έναυσμα  αλλαγής του τοπίου  και στη κεντρική πολιτική σκηνή.

5) Είσαι  ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείται έντονα τόσο στο χώρο των κατασκευών όσο και στη διασκέδαση. Πώς αισθάνεσαι όταν εντοπίζεις τα προβλήματα του κάθε χώρου και ποσό προκλητική ή γοητευτική  είναι η προοπτική να κληθείς να τα λύσεις?

– Είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους της απόφασης μου να συμμετάσχω στις επικείμενες εκλογές αυτός. Δραστηριοποιούμαι σε δύο κλάδους εμφανώς ταλαιπωρημένους την τελευταία 10ετια. Γνωρίζω τα πολλά και σημαντικά προβλήματα τους γιατί τα βιώνω στη καθημερινότητα μου και θεωρώ πως μπορώ να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στην λύση κάποιων εξ αυτών έστω και σε τοπικό επίπεδο.

6) Αυτή λοιπόν η δράση και η πρόσφορα  σου , με την ένταση και την ποιότητα που είχε πριν τις εκλογές, θα συνεχιστεί με την ίδια όρεξη και την επομένη των εκλογών?
– Η όρεξη η διάθεση για προσφορά η ενεργεία η δημιουργική ανησυχία, πηγάζει από μέσα μας. Η εκλογή και συμμετοχή μου στα κοινά αποτελεί κίνητρο και όχι αυτοσκοπό. Η επόμενη μέρα των εκλογών ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα με βρει πιο ενήμερο και κατηρτισμένο για θέματα της  πόλης  μου και σαφέστατα το ίδιο και περισσότερο ανήσυχο.

7) Άρα ο Γιώργος Καταβούτας είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει νύχτα-μέρα για αυτή την πόλη?
-Ίσως η ερώτηση που μου δίνει το βήμα να μιλήσω για αυτή τη παρεξηγημένη έννοια που λέγεται «νύχτα».. Οι δραστηριότητές των καφέ-μπαρ και των χώρων εστίασης μπαίνουν συχνά πυκνά στο στόχαστρο και οι επιχειρηματίες των χώρων γίνονται αντικείμενο κριτικής πολλές φορές άδικης και σίγουρα μη τεκμηριωμένης. Η εικόνα μας εκτίθεται πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο και τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα χωρίς να φιλτραρονται. Αυτό το λέω ως παράπονο, όπως όλοι οι κλάδοι και αυτός της διασκέδασης και της εστίασης εμπεριέχει πολλούς επιχειρηματίες καταρτισμένους, εργατικούς, πρόθυμους να βοηθήσουν. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως είμαστε καλώς ή κακως(κακώς για να τα λέμε όπως πρέπει) και ένας εκ των σημαντικότερων κλάδων απορρόφησης της ανεργίας στη χώρα. Για να συνοψίσω στην απάντηση της ερώτησης σου, αφού εξέφρασα και τη πικρία μου, ο μόνος δρόμος για να προσπεράσουμε τους σκοπέλους που δημιούργησε η οικονομική κρίση σε αρκετές αξίες και όλους τους τομείς είναι να εργαστούμε, πνευματικά και σωματικά όσο περισσότερο μπορούμε.

8) Κλείνοντας Γιώργο, θα ήθελα να μου πεις, δίπλα στην «έξυπνη πόλη», ποια άλλα επίθετα θα ήθελες να δημιουργηθούν?
– Σίγουρα έχουμε κατορθώσει να είμαστε τα τελευταία χρόνια ελκυστική πόλη, πόλη-προορισμός, μια ματιά γύρω μας καθημερινά το αποδεικνύει αυτο και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε με νούμερα στο ποσό αναπτυχθήκαμε σε αυτό το τομέα επί δημαρχίας του κυρίου Παπαστεργίου. Σίγουρα είμαστε μια ελκυστική πόλη, μια όμορφη πόλη, με σωστή ρυμοτομία, με σημαντικά και πολλά αξιοθέατα με αξιοπρόσεκτο φυσικό καλός. Είμαστε μια εξελιγμένη και καινοτόμα πόλη, και δεν το λέω εγώ ή εμείς ο συνδυασμός μας αλλά τα πολλά και σημαντικά αφιερώματα και άρθρα που έχουν γραφτεί για τις διαδραματιζόμενες δράσεις των Τρικάλων σε τεχνολογικό επίπεδο την πενταετία που διανύσαμε. Είναι ακόμη πολλά τα επίθετα που μπορώ να δώσω στη πόλη που αγαπώ  αλλά ίσως το πιο σημαντικό.. Είμαστε μια πόλη ανθρώπινη.. Μια πόλη υπέροχα φιλόξενη, γεμάτη ζεστασιά και χαμόγελο για τον κάθε επισκέπτη αυτής, γεμάτη από ανθρώπους που είναι υπερήφανοι για τη καταγωγή τους και θέλουν να δούνε τα Τρίκαλα να κάνουν και περαιτέρω βήματα μπροστά.