Δευτέρα 23.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΗΛΙΑΔΗ με μηνύματα για πολλούς αποδέκτες

04.06.2021

“Η Πρόεδρος,  έχει κερδίσει με τις πράξεις της και όχι με ισχυρισμούς, το δικαίωμα να υποστηρίζει ότι, πλέον, με την ανανέωση της Προεδρίας της, ήρθε η ώρα να ηγηθεί της παράταξης στο επόμενο βήμα», τονίζει με συνέντευξή του στον «Ενεργό Πολίτη» ο υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ και επιστήθιος φίλος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος Ηλιάσης. Μάλιστα στέλνει μήνυμα να σεβαστούν «το καταστατικό και την Πρόεδρο που είναι ψηφισμένοι και όχι διαδικασίες και υποψηφίους που δεν είναι ψηφισμένοι».

Δεν αποκλείει τίποτα για τον πολιτικό του μέλλον… όπου κι αν τον ζητήσει το κόμμα, ενώ με νόημα… βάλλει ευθέως όμως κατά του Παπαστεργίου λέγοντας πως : «Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι έχουμε ψηφίσει δημοτική αρχή και όχι ανώνυμη εταιρεία, όπως προσφάτως κυκλοφορεί»

Τέλος εξαπολύει βολές κατά των στελεχών που έφυγαν από το ΚΙΝΑΛ για τον ΣΥΡΙΖΑ (και τον Χάιδο μεταξύ άλλων), τονίζοντας πως «στο προσεχές μέλλον θα μείνουν χωρίς το στασίδι που πήγαν να βρουν. Είναι θέμα πολιτικής ηθικής».

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

 

  1. Ένα χρόνο από την τελευταία μας συνέντευξη και μάλιστα τότε στην αρχή σχεδόν του κορωνοϊού. Πόσο έχει αλλάξει τη ζωή του Γιώργου Ηλιάδη η πανδημία;

Όπως για όλο το κόσμο έτσι και για εμένα ήταν μία περίεργη περίοδος. Μία περίοδος με περιορισμούς που δημιούργησαν νέες συνήθειες όπως η υιοθέτηση των τηλεδιασκέψεων, ο περισσότερος χρόνος στο σπίτι και η τηλεργασία.Αν ειναι να κρατησουμε κατι θετικο είναι ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε μία ανασκόπηση και αξιολόγηση και να βάλουμε νέους στόχους με γνώμονα πλέον και τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

  1. Παρότι ο κόσμος κλεισμένος στα σπίτια του και οι όποιες πολιτικές κινήσεις γινόταν μέσα από τηλεδιασκέψεις, αυτό δεν εμπόδισε τους επίδοξους….. υποψήφιους προέδρους του ΚΙΝΑΛ και να φουντώσουν την εκλογολογία και να εξαπολύουν βολές στην πρόεδρο. Θεωρείτε πως είναι μέσα στα πλαίσια του…. διαλόγου;

Όπως κάθε Δημοκρατικό κόμμα, το Κίνημα Αλλαγής, έχει ψηφισμένες καταστατικές διαδικασίες για την ηγεσία της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής. Αυτές ανοίγουν επίσημα το φθινόπωρο. Μέχρι την συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτική Επιτροπής, που θα ανοίξει την διαδικασία επίσημα, είναι σεβασμός προς την ιστορία μας και τα μέλη της βάσης μας, να στοχεύουμε στην ουσιαστική αντιπολίτευση, στην επικοινωνία μας με τους πολίτες, στις εφαρμόσιμες προτάσεις που συνεχώς καταθέτουμε για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας μας και όχι στην εσωτερική αντιπολίτευση. Πρέπει να σεβαστούμε το καταστατικό και την Πρόεδρο που είναι ψηφισμένοι και όχι διαδικασίες και υποψηφίους που δεν είναι ψηφισμένοι. Όταν ανοίξει ο διάλογος, όλοι οι επίσημοι υποψήφιοι θα μπορούν να εκφράσουν τις θέσεις τους με τους όρους που θα προκύψουν από τα επίσημα όργανα του κόμματος και δημοκρατικά να κριθούν γι΄αυτές.

  1. Παρότι το είχε προαναγγείλει… υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν πως η Φώφη Γεννηματά δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. Μήπως έπρεπε να αποσυρθεί και μάλιστα ως την πρόεδρο που κράτησε ενωμένο τον χώρο στα δύσκολα;

Η Φώφη Γεννηματά έχει κερδίσει το δικαίωμα να εκπροσωπεί η ίδια τον εαυτό της και να μην εκπροσωπείται «από κάποιους που έλεγαν». Είναι εκείνη που έμπρακτα ένωσε τον χώρο και τον μεγάλωσε από εκεί που τον παρέλαβε διασπασμένο και μικρό. Οικοδόμησε τον χώρο χωρίς περιφράξεις, άνοιξε τις διαδικασίες και κάλεσε όλες τις δυνάμεις του κέντρου, της κεντροαριστεράς της σοσιαλδημοκρατίας και της προόδου να συνταχθούν μαζί μας. Σήμερα έχει δημιουργηθεί μία Κοινοβουλευτική Ομάδα που αποτελεί στη πράξη την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας με τις δράσεις, τις προτάσεις και το έργο που παράγει. Μία Κοινοβουλευτική Ομάδας που στηρίζεται στην άκοπη επεξεργασία και δουλειά των τομέων του κόμματος. Είναι μία δύσκολή εξίσωση για όλα τα κόμματα που η Φώφη Γεννηματά την έχει λύσει. Είμαστε το μόνο κόμμα που οι διαφωνίες μας στηρίζονται σε αντιπροτάσεις και όχι σε μία στείρα αντιπολίτευση. Η Πρόεδρος, λοιπόν, έχει κερδίσει με τις πράξεις της και όχι με ισχυρισμούς, το δικαίωμα να υποστηρίζει ότι, πλέον, με την ανανέωση της Προεδρίας της, ήρθε η ώρα να ηγηθεί της παράταξης στο επόμενο βήμα που είναι να την καταστίσει πολιτικό πρωταγωνιστή.

  1. Η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, δείχνει καθηλωμένο το ΚΙΝΑΛ. Τι φταίει κατά την γνώμη σας και δεν ανεβαίνει σε ποσοστά;

Σε μία χρονιά που η κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας δεν λειτουργεί κανονικά, θα πρέπει να διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις έχοντας αυτό στο μυαλό μας. Βλέπουμε μία Βουλή που περιορίστηκε στην δραστηριότητα της, η επαφή με τους πολίτες έπαψε να υπάρχει και το διαδίκτυο δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό. Όλα αυτά έπαιξαν και παίζουν ακόμα ρόλο και πρέπει να τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας.

Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση έχει ένα προβάδισμα, αφού έχει την δυνατότητα να επικοινωνεί μέσα από κρατικό χρήμα, να δίνει ελπίδα στους πολίτες μέσα από τα εμβόλια, αποκρύπτοντας το πρόβλημα που έχει στην καθημερινή διαχείριση της πανδημίας. Σε κάθε δύσκολη στροφή, μεταθέτει τις ευθύνες τις πανδημίας στους πολίτες. Τα προβλήματα με τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασφαλισμένους, η αδυναμία να εκδώσουν συντάξεις, η ανεργία κυρίως στην Νέα Γενιά, η συντριβή της μικρομεσαίας επιχείρησης και της μεσαίας τάξης,  είναι μερικά από τα προβλήματα που συσσωρεύονται και θα τα βρούμε μπροστά μας. Ο κόσμος μόλις αρχίσει να ξαναπαίρνει τη ζωή του πίσω, θα ανακαλύψει όλες αυτές οι αδυναμίες και θα έρθει αντιμέτωπος την πραγματική εικόνα. Τότε θα μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις

  1. Είστε άνθρωπος της αγοράς και μάλιστα πρόεδρος του Σωματείου Καταστημάτων Εστιασης. Σας ικανοποιεί η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε πολίτες μιας χώρας και έχουμε επιχειρήσεις σε μια χώρα που οικονομικά είναι σε δεινή θέση. Άρα δεν θα κρίνω τον Πρωθυπουργό που δεν δίνει περισσότερα. Κρίνω όμως τον ίδιο και την κυβέρνηση του για τον αλλοπρόσαλλο σχεδιασμό που δεν είναι θέμα οικονομικών πόρων. Περάσαμε τόσους μήνες κλειστά ενώ αρκετά καφέ θα μπορούσαν να λειτουργούν τους εξωτερικούς χώρους όπως κάνουν και σήμερα αρκεί να είχε επιδοτηθεί η θέρμανση των εξωτερικών χώρων. Αφού τελικά έξω δεν κολλάει. Ή κολλάει; Θα μπορούσαμε με πολύ αυστηρές διαδικασίες να λειτουργούμε και εσωτερικούς χώρους. Άλλωστε οι άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους δουλεύουν. Στα γραφεία δεν κολλάει και στα καφέ κολλάει; Ποια η λογική να κλείνουμε στις 12:30 και όχι στις 02:00 και ο κόσμος να μεταφέρεται σε πλατείες και προαύλιους χώρους Πανεπιστημίων; Αν εξαιρέσουμε μόνο συγκεκριμένους τρόπους διασκέδασης, με την εστίαση ανοιχτή μόνο σε εξωτερικούς χώρους και κυρίως για φαγητό, καφέ και χαλαρό ποτό, η ήπια μουσική, πώς ακριβώς σε αναγκάζει να φωνάζεις; Αυτοί που εισηγούνται και νομοθετούν, κυκλοφορούν με τους υπόλοιπους κανονικούς ανθρώπους ή είναι κλεισμένοι στα γραφεία του μικρόκοσμού τους; Δεν με ικανοποιεί λοιπόν ο σχεδιασμός της πολιτικής του Κυριακού Μητσοτάκη όχι λόγω κακών προθέσεων αλλά λόγω παραλογισμού. Δυστυχώς το πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μέσα σε αυτέ συμπεριλαμβάνονται και τα καφέ, θα είναι μεγάλο και είναι μπροστά… Τα δυσάρεστα από Σεπτέμβρη!

  1. Δεξιά ο Μητσοτάκης που σας παίρνει ψήφους, αριστερά ο Τσιπρας… ποιον από τους δύο επιλέγετε;

Όσοι νιώθουν την ανάγκη να επιλέξουν κάποιον εκ των δύο, προφανώς έχουν κάνει λάθος στην επιλογή τους να είναι στο Κίνημα Αλλαγής και τους συμβουλεύω να την διορθώσουν. Δεν υπάρχει προφανείς λόγος ένας προοδευτικός πολίτης που ανήκει στο Κίνημα Αλλαγής να πρέπει να μπει στην διαδικασία να επιλέξει αν του ταιριάζει περισσότερο η δεξιά ή η αριστερή συντήρηση. Την τελευταία φορά που επισήμως μετρηθήκαμε στις εκλογές του 2019, το κόμμα ήταν μεγαλύτερο από εκείνο στις εκλογές του 2015, αρά εμείς πήραμε ψήφους από τους άλλους και όχι εκείνοι από εμάς. Αν κάπου υπάρχει προβληματισμός είναι ότι τους πήραμε λιγότερους από όσους αξίζαμε. Εδώ είμαστε όμως και πλησιάζει η επόμενη αναμέτρηση. Τότε θα τα πούμε!

  1. Ναι αλλά ο επικεφαλής της παράταξης που επιλέξατε για τον δήμο κ. Κρεμμύδας λέει πως η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο και ο Λάππας που μάλιστα πετά το μπαλάκι των ευθυνών στην τότε Ν.Ε. του ΠαΣοΚ για την επιλογή…. Χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την συνεργασία.

Μονόδρομους, περιορισμούς και αδιέξοδα βλέπουν μόνο τα συντηρητικά μυαλά. Οι προοδευτικοί άνθρωποι βλέπουν προκλήσεις, ευκαιρίες και εναλλακτικές διαδρομές. Είναι ξεκάθαρο ότι για το Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και με την ΝΔ. Δεν έχουμε επιλέξει ίσες αποστάσεις και από τα δύο αυτά κόμματα. Έχουμε επιλέξει διαφορετική πορεία για έναν και μόνο λόγο. Εμείς έχουμε θέσεις ξεκάθαρες με γνώμονα το καλό της Χώρας.  Σε κάθε περίπτωση, όσο αφορά τα δημοτικά είναι αρκετά νωρίς για να ανοίξει ένας τέτοιος διάλογος. Ως εκπρόσωποι του προοδευτικού χώρου έχουμε δική μας πορεία αλλά επίσης είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο ακόμα και με όσους διαφωνούμε. Όλα όμως πρέπει να συμβαίνουν στον σωστό χρόνο. Σήμερα προηγείται η ενασχόληση όλων μας με τα προβλήματα των πολιτών τόσο στην τοπική μας κοινωνία όσο και στην χώρα. Υπάρχει αρκετός χρόνος για να αναλυθούν και να αξιολογηθούν όλα τα υπόλοιπα δεδομένα.

  1. Την περίοδο που έπαιζε το όνομα του Κρεμμύδα, ακουγόταν εντόνως και το δικό σας για τον δήμο Τρικκαίων. Έπαψε πλέον να σας ενδιαφέρει;

Έχω αποδείξει ότι είμαι ενεργός στα πολιτικά δρόμενα του τόπου μου και θα συνεχίζω να το κάνω προσφέροντας στην πόλη και τον νομό μου. Παραμένω πάντα στη διάθεση του κόμματος που εκπροσωπώ να δώσω τις πολιτικές μάχες με γνώμονα πάντα τις ανάγκες των συντοπιτών μου.

9.Πως κρίνετε την δημοτική αρχή Παπαστεργίου;

Γενικά ο κος Παπαστεργίου είναι ένας άνθρωπος που έχει κριθεί από τους πολίτες. Σίγουρα έχει καταγράψει και επιτυχίες και αστοχίες. Θα ήθελα όμως να αναφερθώ σε κάτι πιο συγκεκριμένο. Ο νόμος περί οφειλών προς το Δήμο που πρόσφατα εφαρμόστηκε άτσαλα στον τόπο μας, με συνέπεια το πάγωμα χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών, είχε σχηματοποιηθεί για μια άλλη πραγματικότητα. Σήμερα που η αγορά και η μικρομεσαία επιχείρηση ήταν σε πολύμηνη ομηρία από επαναλαμβανόμενες καραντίνες, προέχει η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργούν πλούτο για τον τόπο, που παράγουν θέσεις εργασίας, που «συνεισφέρουν στο» και δεν «καταναλώνουν από», το κοινωνικό προϊόν.

Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι έχουμε ψηφίσει δημοτική αρχή και όχι ανώνυμη εταιρεία, όπως προσφάτως κυκλοφορεί

10.Πάντως και στην Περιφέρεια δεν πάτε καλύτερα ως κόμμα… Μάλιστα ακόμη και σύμβουλοι που εκλέξατε με την σημαία σας… ανέβηκαν στο καράβι του Τσίπρα.

Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του. Θέλω να απολογούμαι για τις δικές μου επιλογές. Η τελική άλλωστε αξιολόγηση των επιλογών όλων μας δεν θα λάβει χώρα στο μεταξύ μας αλλά θα γίνει από τους πολίτες στις επερχόμενες εκλογές. Η δική μου ανάγνωση είναι ότι ο κόσμος επιστρέφει σταδιακά στη δημοκρατική παράταξη και κάποια «στελέχη», στο προσεχές μέλλον θα μείνουν χωρίς το στασίδι που πήγαν να βρουν. Είναι θέμα πολιτικής ηθικής.