Κυριακή 11.06.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Β. ΓΙΑΓΙΑΚΟΣ: Το Επιμελητήριο προχωρά με ενότητα

13.03.2018

Μήνυμα ενότητας στέλνει με τη σημερινή του συνέντευξη στον «Ενεργό Πολίτη» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος τονίζοντας μάλιστα πως όλες οι αποφάσεις και του νέου Δ.Σ. λαμβάνονται ομόφωνα και πως «το Επιμελητήριο δεν είναι ένας θεσμός που προσφέρεται για μικροπολιτική ή για την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών. Είναι ένας θεσμός που βασίζεται στην ανιδιοτελή προσφορά των μελών της Διοίκησης». Ο κ. Γιαγιάκος αναφέρεται στα σχέδια του Επιμελητηρίου ώστε να προωθηθεί η επιχειρηματικότητα στο νομό και τις κινήσεις που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό 

1)      κ . Γιαγιάκο, για άλλη μια θητεία πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων και σε αυτές τις εκλογές χωρίς αντίπαλο.

Κύριε Κοντέ, οι συνάδερφοι μέλη του Επιμελητηρίου Τρικάλων δεν εκτίμησαν μόνο το έργο που έχει επιτελεστεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά και συνεκτίμησαν ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος χρειάζονται κοινή δράση όλων. Χρειάζεται ενότητα του επιχειρηματικού κόσμου για την αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας αλλά και για τον προγραμματισμό δράσεων προκειμένου να υπηρετηθεί ο αναπτυξιακός ρόλος του επιμελητηριακού θεσμού που  είναι επίσημος σύμβουλος της πολιτείας.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέρφους μου για την εμπιστοσύνη που έδειξαν για άλλη  μια φορά στο πρόσωπό μου. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι θα πράξουμε και τώρα, να λειτουργούμε ενωτικά προς όφελος του επιχειρηματικού κόσμου και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.

  1. Πως θα πορευτείτε αυτή τη νέα θητεία; Θα υπάρχει η ίδια λειτουργία που υπήρχε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα ή θα διαφοροποιηθεί;

Το μήνυμα της ενότητας που έστειλε ο επιχειρηματικός κόσμος στις πρόσφατες επιμελητηριακές εκλογές εμείς το σεβόμαστε απόλυτα. Κύριε Κοντέ θα πρέπει να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας ότι όλες,  μα όλες, οι αποφάσεις που ελήφθησαν μέχρι τώρα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου ήταν ομόφωνες. Επομένως, το Επιμελητήριο δεν είναι ένας θεσμός που προσφέρεται για μικροπολιτική ή για την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών. Είναι ένας θεσμός που βασίζεται στην ανιδιοτελή προσφορά των μελών της Διοίκησης.  Με τον ίδιο γνώμονα και τα ίδια πιστεύω θα συνεχίσουμε και κατά την παρούσα θητεία. Το Επιμελητήριο είναι ανοιχτό σε όλους για προσφορά για να αναδείξουμε τα προβλήματα που επιχειρηματικού κόσμου αλλά και να σχεδιάσουμε δράσεις για το μέλλον, όπως αυτές που υλοποιήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ανάδειξαν το Επιμελητήριο Τρικάλων ως σημείο αναφοράς στη χώρα και όχι μόνο.

  1. Πάμε όμως και στα θέματα ουσίας, αυτά που καίνε τους Τρικαλινούς επιχειρηματίες. Την περασμένη εβδομάδα είχατε κοινή συνέντευξη με τους προέδρους των ΕΒΕ και των Εμπόρων για θέματα όπως αυτά των πλειστηριασμών, ΟΑΕΕ κλπ. όπου ανακοινώσατε επαφές με στελέχη της κυβέρνησης. Αρκούνε όμως αυτές, μήπως απαιτούνται δυναμικές κινητοποιήσεις;

Κάνοντας πράξη την ενότητα του επιχειρηματικού κόσμου, όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις, για άλλη μια φορά συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Βαγγέλη Αγγελάκη και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χρήστο Μπλουγούρα προκειμένου να σχεδιάσουμε από κοινού για την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων που μας απασχολούν ως επιχειρηματική τάξη.

Με βάση αυτή τη συνεργασία, σε πρώτη προτεραιότητα μπαίνουν τα ζητήματα της ρύθμισης οφειλών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία έως και 120 δόσεις, το ακατάσχετο επαγγελματικών λογαριασμών καθώς και η προστασία της επαγγελματικής στέγης από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στα παραπάνω θα γίνουν κοινές παρεμβάσεις με σχετικές επιστολές προς τα αρμόδια Υπουργεία, όπως και στο θέμα της πώλησης επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες σε ξένα fund. Επίσης, τονίσαμε  όχι μόνο την ανάγκη πίεσης για τη διατήρηση των υπαρχουσών σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ στα Τρίκαλα, με δεδομένη την πανεπιστημιακή αναδιάρθρωση που επιχειρείται στη Θεσσαλία, αλλά και την προσθήκη νέων που να συνδέονται με την παραγωγική βάση.

Με βάση το συγκεκριμένο σχεδιασμό θα αναλάβουμε δράση τόσο σε επίπεδο επαφών με κυβερνητικά στελέχη αλλά, αν χρειαστεί και σε επίπεδο κινητοποιήσεων. Και στο παρελθόν πραγματοποιήσαμε κοινές κινητοποιήσεις οι οποίες είναι και οι πιο αποτελεσματικές γιατί δείχνουν την ενότητα του επιχειρηματικού κόσμου.

  1. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Πρώτιστο μέλημα είναι η στήριξη στα καθημερινά προβλήματα των μελών μας και είμαστε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων σ’ όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Παράλληλα θα συνεχίσουμε τις καινοτόμες δράσεις του Επιμελητηρίου Τρικάλων που μας έχουν καταξιώσει και μας έχουν κάνει σημείο αναφοράς για τη λειτουργία του Επιμελητηριακού θεσμού. Δράσεις για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού μας στον πρωτογενή τομέα, όπως η ανάπτυξη της δενδροκομίας, των αρωματικών φυτών και η πιστοποίηση του Τρικαλινού λουκάνικου, στον τουρισμό, όπως η διοργάνωση των επιχειρηματικών συναντήσεων στην περιοχή των Μετεώρων, η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, η συμμετοχή σε εκθέσεις τόσο, στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος και των παραγόμενων προϊόντων του νομού μας. Επιπλέον διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών με σκοπό τη  δημιουργία B2Β συναντήσεων για την προώθηση εμπορικών συναλλαγών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, επίσης στόχος μας είναι η διοργάνωση μιας σειράς εκπαιδευτικών σεμιναρίων πιστεύοντας πως η εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης υγιούς επιχειρηματικότητας, αλλά και δράσεις με ευρύτερη εμβέλεια όπως η συνέχιση της δράσης με τον απόδημο ελληνισμό η οποία αφορά τη διασύνδεση επιχειρηματιών της Ελλάδος με επιχειρηματίες της διασποράς, για τη συγκεκριμένη δράση ερχόμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργία τα οποία είναι πρόθυμα να στηρίξουν το εγχείρημα αυτό. Αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία η συγκεκριμένη δράση στοχεύει, να ανοίξει νέους δρόμους επικοινωνίας και να δημιουργήσει ένα εύχρηστο και δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης διεπιχειρηματικών συνεργασιών. Στους στόχους της πρότασης είναι η δημιουργία ενός επιχειρηματικού κοινωνικού δικτύου (social net) για την παγκόσμια ελληνική επιχειρηματικότητα που θα προβάλλει τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις και θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο άσκησης Οικονομικής Διπλωματίας για την Πολιτεία. Είναι μια πρόταση που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον στελεχών της κυβέρνησης αλλά και απόδημων επιχειρηματιών που ήδη ανταποκρίθηκαν και ζητούν την υλοποίησή της. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις είναι συνεχείς και στηρίζονται στο βασικό άξονα που είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου. Επιμένουμε στις ήδη προγραμματισμένες δράσεις και σχεδιάζουμε νέες προς όφελος της τοπικής οικονομίας βασικό μέρος της οποίας είναι και ο επιχειρηματικός κόσμος.

  1. Πως είναι η συνεργασίας σας με τους κυβερνητικούς παράγοντες; Προωθούν τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου;

Το Επιμελητήριο Τρικάλων είναι ένας θεσμός πέρα και πάνω από κόμματα. Εμείς, ως Διοίκηση έχουμε χρέος να συνεργαζόμαστε με όλες τις κυβερνήσεις, με όλους τους βουλευτές και βέβαια με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Αυτό κάναμε πάντα αυτό κάνουμε και τώρα. Προσπαθούμε μέσω προτάσεων και της αγαστής συνεργασίας να αναδείξουμε τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου και να διεκδικήσουμε λύσεις. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ή ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν. Εμείς προσπαθούμε σε πνεύμα διαλόγου να δώσουμε λύσεις. Όπου χρειάζεται βέβαια, είμαστε έτοιμοι για δυναμικές δράσεις και αυτό το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν.

Καταλήγοντας όμως, θα ήθελα να  υπογραμμίσω την ανάγκη να αφήσουμε πίσω τις όποιες διαφορές για να προωθήσουμε από κοινού, όλοι οι φορείς των Τρικάλων τις αναπτυξιακές δράσεις που θα δώσουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας και κυρίως στη νέα γενιά η οποία δεν βρίσκει τις ευκαιρίες που τις αξίζουν.

  1. Πολλά χρόνια τώρα η ενασχόλησή σας με τα κοινά. Βλέπετε ανάκαμψη της οικονομίας μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο ή οι αριθμοί αυτοί δεν επηρεάζουν την πραγματική οικονομία. 

Το γεγονός ότι υπάρχει η προοπτική εξόδου της χώρας από τα μνημόνια είναι καταρχήν θετικό. Ωστόσο, είναι σαφές ότι και μετά τον Αύγουστο θα υπάρχει επιτροπεία από την πλευρά της Ε.Ε. Επομένως, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η έξοδος από τα μνημόνια δε σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν. Αυτό έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Όσο δεν αποκαθίσταται η ρευστότητα στην αγορά και δεν αντιμετωπίζεται η υπερφορολόγηση που δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα, δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον. Η αναστροφή της σημερινής πραγματικότητας σε συνδυασμό με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών που πνίγουν την επιχειρηματικότητα, όπως η γραφειοκρατία, μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο στο οποίο θα μπορέσει να ανθήσει η υγιής επιχειρηματικότητα.

[fbcomments]