Πέμπτη 18.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Θερινό σχολείο για τον αγροδιατροφικό τομέα

06.06.2018 /

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) με αφορμή την διοργάνωση του Θερινού Σχολείου στα Τρίκαλα από 28/7/2018 έως 10/6/2018 ενημερώνει για τις δράσεις κατάρτισης και συμβουλευτικής που εκπονεί το ΓΠΑ στην Θεσσαλίαστο πλαίσιο του έργου «Νέα Γεωργία για την Νέα Γενιά», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο έργο συνεργάζονται το Rutgers State University of New Jersey, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών  και  η  Αμερικανική Γεωργική Σχολή.  Είναι ένα μακροχρόνιο και φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο έχει ως κύριο στόχο την αναζωογόνηση της Ελληνικής Γεωργίας και του τομέα των τροφίμων, μέσω της επανεκκίνησης των νέων. Αναμένεται, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμβάλλει καθοριστικά στην εθνική οικονομία.

To Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνει σε επιλεγμένες περιοχές στην Θεσσαλία:

  • Δράσεις κατάρτισης και συμβουλευτικής στα αντικείμενα«Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά», «Μελισσοκομία», «Αιγοπροβατοτροφία – Γαλακτοκομία – Τυροκομία» και «Βιώσιμη Παραγωγή Οσπρίων (Ψυχανθή)» από 1/2/2018-15/6/2018.

Οι δράσεις κατάρτισης περιλαμβάνουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε θέματα παραγωγής αλλά και επιχειρηματικότητας. Έχουν στόχο να υποστηρίξουν νέους που επιθυμούν να ξεκινήσουν ή και να εξελίξουν με δυναμικό τρόπο επιχειρηματικές δραστηριότητες στον αγροδιατροφικό τομέα.  Περίπου 250 νέοι έχουν ήδη εκπαιδευτεί στην Θεσσαλία από Καθηγητές του ΓΠΑ στα παραπάνω αντικείμενα στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι δράσεις συμβουλευτικής περιλαμβάνουν υποστήριξη σε τεχνικά θέματα καθώς και εκπόνηση και παρακολούθηση επιχειρηματικών σχεδίων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

  • Θερινό Σχολείοστα Τρίκαλα, Θεσσαλίας σε δύο κύκλους(28 Μαΐου – 3 Ιουνίου και 4 Ιουνίου – 10 Ιουνίου).

Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σενέους επιστήμονες που έχουν σπουδάσει επιστήμες που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα (γεωπόνοι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, διαιτολόγοι, χημικοί, κλπ) και διαρκεί 7 ημέρες. Εκπονείται σε κύκλους με συμμετοχή 60 νέων.  Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος και είναι σε εξέλιξη ο δεύτερος.

Το Θερινό σχολείο έχει στόχο να προσφέρει μία μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία μύησης των νέων στη γοητεία, την καινοτομία και τις προκλήσεις του Αγροδιατροφικού Τομέα.  Επιπλέον, έχει στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων καθώς και την δημιουργία δικτύου συνεργασιών μεταξύ νέων επιστημόνων και παραγωγών.

Αξιοποιείται ένας πλούτος μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης, ενεργοποιώντας διαδραστικές δραστηριότητες με σεμινάρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μελέτες περίπτωσης (Case Studies) κλπ. Επιπλέον οι συμμετέχοντες συναντώνται με τοπικούς παραγωγούς και επισκέπτονται σύγχρονες και παραδοσιακές μονάδες που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Επιστημονική Υπεύθυνος του προγράμματος είναι η κα Μαρία Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια στη Διατροφή του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Αναπληρώτρια  Πρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας, Ακαδημαϊκών Συνεργασιών και Διασύνδεσης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το ΓΠΑ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον αγροδιατροφικό τομέα και τη νέα γενιά, αντιλαμβάνεται τις σύγχρονες ανάγκες και παρέχει θέσεις και προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης.  Πιστεύουμε ότι η εμπειρία της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΓΠΑ στην πρωτοποριακή έρευνα, στα ολοκληρωμένα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, στις  συμβουλευτικές υπηρεσίες και στην αγροτική επιχειρηματικότητα μπορεί να στηρίξει τις επιχειρηματικές προσπάθειες νέων στον αγροδιατροφικό τομέα», δήλωσε η Μαρία Καψοκεφάλου, Αναπληρώτρια Πρύτανη και Καθηγήτρια του ΓΠΑ και Επιστημονική Υπεύθυνη του Έργου.

«Η δραστηριοποίηση του ΓΠΑ στην Θεσσαλία την τελευταία περίοδο, για την υποστήριξη νέων γεωργών που χρηματοδοτεί το Ιδρύματα Σταύρος Νιάρχος, έδωσε πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και στον τομέα των επιχειρηματικών σχεδίων που έχουμε εκπονήσει μέχρι στιγμής. Μας έδειξε καταρχήν ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί ή θέλουν να εγκατασταθούν στην γεωργία αυτή την περίοδο πολύ υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου νέοι (απόφοιτοι Πανεπιστημίων ή  ΤΕΙ) με πολλές γνώσεις, με πολύ μεγάλη διάθεση για εισαγωγή καινοτομίας. Περιμένουμε τα επόμενα χρόνια, όταν αυτοί οι νέοι θα έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες,  η ελληνική γεωργία θα ανέβει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από αυτό από είναι σήμερα. Σε αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους στρεφόμαστε για να τους  υποστηρίξουμε με συνεχή εκπαίδευση και συμβουλές  για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν μονάδες βιώσιμες περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά.», δήλωσε ο Κώστας Τσιμπούκας, Καθηγητής του ΓΠΑ.

«Πιστεύουμε στις δυνατότητες του Αγροδιατροφικού Τομέα, δεδομένου ότι η περιοχή του Δήμου Τρικκαίων είναι από τις μεγαλύτερες στην παραγωγή γάλακτος προϊόντων καθώς και τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι μια πολύ καλή ευκαιρία οι συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου να γνωρίσουν από κοντά την δυναμική της περιοχής καθώς και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Ελπίζουμε και του χρόνου αυτή την εποχή να συζητάμε τα αποτελέσματα του 2ου  Θερινού Σχολείου.», δήλωσε ο κος Χάρης Καλλιάρας, Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Τρικκαίων.

Ο Αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί μοχλό για την ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προωθώντας τη γεωργία ως μια δυναμική και επικερδή δραστηριότητα, θέτοντας ως προτεραιότητα την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και στηρίζοντας πρωτοποριακές κι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον Αγροδιατροφικό κλάδο, το προτεινόμενο πρόγραμμα θα στοχεύσει σε τομείς με μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης και οι οποίοι υπόσχονται την επιτυχή μείωση της ανεργίας των νέων. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στηρίζοντας την προσπάθεια των νέων για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, θα είναι πάντα στο πλευρό τους αρωγός.

Γραφείο Διαχείρισης Φυσικού έργου (PMO)- ‘RechargingtheYouth

Τηλέφωνο: 210-5294963, 210-5294964, email: agro1@aua.gr

[fbcomments]