Σάββατο 08.08.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ξεκίνησε το γκρέμισμα της γέφυρας “Καλατράβα”!!!

17.09.2019

Ξεκίνησε επιτέλους το γκρέμισμα της «γέφυρας Καλατράβα», μιας γέφυρας – σκάνδαλο που έμεινε εκεί για πάνω από μια δεκαετία εκεί να στοιχειώνει δημοτικούς άρχοντες και Δικαιοσύνη αφού κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει… πληρώσει για το συγκεκριμένο έργο που στοίχησε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ…

Με την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο που θα γκρεμίσει τα περισσότερα τμήματα της γέφυρας, γράφεται το «αντίο» σε μια μη ολοκληρωμένη κατασκευή. Πρόκειται για τη γνωστή γέφυρα των Τρικάλων, που θα συνέδεε τις οδούς Σατωβριάνδου και Κουτσούφλιανης και η οποία είχε κατασκευαστεί το 2009, αλλά τεχνικά προβλήματα (θραύση του σκυροδέματος του αριστερού βραχίονα στη θέση εφαρμογής του καλωδίου) δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωσή της.

Σήμερα Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019 ο Δήμαρχος Τρικκαίων υπέγραψε τη σύμβαση με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «Ευθυμίου Λάμπρος», για το έργο «Καθαίρεση βραχιόνων και καταστρώματος γέφυρας Σατωβριάνδου και Κουτσούφλιανης» με έκπτωση 25,83%. Τα χρήματα προϋπολογίστηκαν στα 150.000€ από ίδιους πόρους του Δήμου, που με προγραμματισμό και σταθερά βήματα επέλυσε ακόμη ένα χρόνιο πρόβλημα στα Τρίκαλα.

Ο Δήμος Τρικκαίων από το 2017 είχε ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία, επιλέγοντας πρώτα το τι πρέπει να γίνει στη γέφυρα, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών. Μετά από διαγωνισμό, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει η καθαίρεση βραχιόνων και καταστρώματος, αλλά να μείνουν τα βάθρα. Ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες, προχώρησε η υλοποίηση του διαγωνισμού, επελέγη ο εργολάβος βάσει της καλύτερης προσφοράς και, πλέον, ανοίγει ο δρόμος για να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα στα Τρίκαλα.
Με δεδομένο, βέβαια, ότι παραμένουν τα βάθρα της, όπως πολλάκις είχε αναφέρει ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, θα εξετασθεί στη συνέχεια, πώς ακριβώς θα προχωρήσει η κατασκευής άλλης, νέας – και απαραίτητης – γέφυρας για την περιοχή.

Γέφυρα με … παρελθόν

Η περίφημη γέφυρα “Καλατράβα” αποφασίστηκε να κατασκευαστεί, σε μια προσπάθεια εξυπηρέτησης των κατοίκων της συνοικίας στα Κουτσομύλια, αφού θα ένωνε τη συνοικία με την περιοχή του πρώην εργοστασίου Κλωτσοτήρα. Βαπτίστηκε γέφυρα “Καλατράβα” λόγω του αρχιτεκτονικού σχεδίου, με τις εργασίες κατασκευής να έχουν ξεκινήσει επί δημαρχιακής θητείας του κ. Μιχάλη Ταμήλου και αρμόδιο αντιδήμαρχο τον κ. Βασίλη Παπαϊωάννου.

Οι εργασίες τις γέφυρας σταμάτησαν καθώς εντοπίστηκε αστοχία υλικού έχοντας ως αποτέλεσμα να μείνει στη μέση λόγω του σοβαρού κατασκευαστικού προβλήματος που παρουσίασε.

Συγκεκριμένα, πρόβλημα είχε εντοπιστεί σε έναν από τους βραχίονες της γέφυρας εμφανίστηκε ρωγμή και μικρή μετατόπιση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου της ποιότητας του σκυροδέματος, η κατασκευαστική αστοχία οφείλεται στη χαμηλή αντοχή του μπετόν. Το έργο ήταν να παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2008, είχε πάρει παράταση για το Μάιο του 2009, ούτε όμως και τότε είχε ολοκληρωθεί, και τον Αύγουστο του 2009 παρουσίασε την κατασκευαστική αστοχία υλικού. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν σε 750.000 ευρώ.

Καταλήγοντας, να σημειωθεί ότι για το έργο υπήρξε αυτεπάγγελτη δίωξη, ύστερα από την προσφυγή ενός δημότη στη Δικαιοσύνη, όπου ζητούσε να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη και εάν υπάρχουν ευθύνες για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στα θεμέλια της γέφυρας.

Τελικά, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων έκρινε αθώο τον πρώην αντιδήμαρχο Τρικκαίων Βασίλης Παπαϊωάννου, που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος, για το σοβαρό κατασκευαστικό πρόβλημα που είχε προκύψει στην ολοκλήρωση του έργου.