Παρασκευή 18.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πως έπεσε η γέφυρα Διάβας – Μοναδικές φωτό

17.01.2016

Εικόνες βιβλικής καταστροφής αποκαλύφθηκαν με το φως της ημέρας στην γέφυρα Διάβας που δεν άντεξε την ορμή των νερών και έπεσε. Σήμερα από το πρωί βρίσκονται επί ποδός όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ο αντιπεριφερειάρχης που σώθηκε από θαύμα, αλλά και ο ίδιος ο περιφερειάρχης που επισκέφθηκε το σημείο το μεσημέρι.

Όλα έγιναν χθες βράδυ μάλιστα εκείνη την ώρα επιθεωρούσαν τη γέφυρα ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης με τον σύμβουλο Γιάννη Μπουτίνα που ελέγχανε τις ζημιές που έχει υποστεί το τοιχίο κάτω από τη γέφυρα, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές την επόμενη ημέρα. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή ο κ. Μιχαλάκης κλήθηκε να περάσει στην άλλη πλευρά της γέφυρας με το αυτοκίνητο και τελικά ήταν το τελευταίο Ι.Χ. που πέρασε πριν αυτή πέσει. Μάλιστα το αυτοκίνητο του αντιπεριφερειάρχη ακολουθούσε άλλο αυτοκίνητο που έφτασε μέχρι το πεσμένο κομμάτι και μετά από προσπάθεια κατάφερε με την όπισθεν να ανέβει ξανά στο ασφαλές τμήμα και έτσι αποφευχθεί μια πιθανή τραγωδία.

Η γέφυρα είναι 34 χρόνων, παραδόθηκε στην κυκλοφορία το 1982 και πολλοί κάνουν λόγω για έλλειψη συντήρησης παρότι το τελευταίο διάστημα έγιναν παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η κατάρρευσή της οφείλετε στο σπάσιμο του προστατευτικού τοιχίου που βρίσκεται ακριβώς μετά τη γέφυρα και στόχος του ήταν να συγκρατεί τα χαλίκια. Η ορμή του νερού ήταν τέτοια που συμπαρέσυρε όλο το υπόστρωμα με αποτέλεσμα το κεντρικό πέδιλο (κολόνα) να βρεθεί στον αέρα και να πέσει.