Τρίτη 21.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Χοντρό παιχνίδι με το αιγοπρόβιο γάλα!!!

08.05.2018

Του Χρήστου Κοντού

Η κατάσταση στην Τρικαλινή κτηνοτροφία και όλης της χώρας, ειδικά σε όσους ακόμη αντέχουν να κρατούνε μονάδες με πρόβατα είναι από τραγική έως οικτρή και το θέμα της βιωσιμότητάς τους υπαρκτό κάθε μέρα που περνά.

Κύρια αιτία η κατρακύλα που έχει πάρει η τιμή του αιγοπρόβιου γάλακτος που μέσα στα τελευταία χρόνια έχει πέσει 10 έως 12 λεπτά το κιλό, με αποτέλεσμα να καθίσταται παντελώς ασύμφορη η διατήρηση των κοπαδιών με τον κίνδυνο της εξαφάνισης της ελληνικής κτηνοτροφίας να είναι πια προ των πυλών.

Οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για καρτέλ γάλακτος, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σφυρίζει σχεδόν αδιάφορα και την Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον Κώστα Αγοραστό, να είναι ο μεγάλος απόντας από την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη Θεσσαλία, επιχειρώντας μέσα από φιέστες να δείξει κάποιο έργο. Χωρίς ισοζύγια από τον ΕΛΓΟ στην πρώτη ύλη της φέτας και χωρίς στοιχειώδη έλεγχο στις εισαγωγές, η ζήτηση για το εγχώριο γάλα περιορίζεται και κατ’ ακολουθία οι τιµές παραγωγού πέφτουν.

Μια δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Τάκη Πρεβερέτου, που είχε κάνει στις αρχές Νοεμβρίου 2017 τα λέει όλα: «Οι τιμές παραγωγού όχι μόνο στο γάλα,  αλλά και στο κρέας, όπως  διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια  έχουν οδηγήσει κυριολεκτικά  εκτός παραγωγής πάρα πολλές εκμεταλλεύσεις. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα διαμορφώνεται σήμερα στα επίπεδα που ήταν πριν 18 χρόνια, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί 150%. Όπως είναι φυσικό η τάση αυτή μεγεθύνεται σε κάθε περαιτέρω μείωση του επιπέδου των ήδη, όπως ανέφερα,  χαμηλά διαμορφωμένων τιμών».

Πελεκάνε τα πόδια τους

Τι φταίει όμως και η τιμή του αιγοπρόβιου γάλακτος είναι τόσο χαμηλή; Μα φυσικά οι αθρόες εισαγωγές που κάνουν οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες τυροκομικών, από άλλες χώρες της… Ε.Ε. με πολύ μικρότερα κοστολόγια για την παραγωγή κυρίως της φέτας. Μόνο που η φέτα είναι ένα προϊόν με ονομασία προέλευσης και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εγχώριες πρώτες ύλες για την παρασκευή της. Πόσο όμως είναι ντόπιο το γάλα; Τι θα γίνει αν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πάψουν; Αν μαθευτεί πως η Ελληνική φέτα φτιάχνεται με γάλα Βουλγαρίας για παράδειγμα;

Καλά το φαντάζεστε, θα χάσει την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και οι ίδιες οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες που σήμερα ζούνε και υπάρχουν από τη ΦΕΤΑ και λιγότερο από το κασέρι… ή όποιο άλλο τυρί, θα βάλλουν μοιραία λουκέτο.

Κοροϊδεύουν τον εαυτό τους;

Η παρασκευή ενός κιλού φέτας απαιτεί 3-4 κιλά γάλα, ανάλογα την εποχή που θα συλλεχθεί αυτό και τα λιπαρά που θα έχει. Αν λάβει κανείς υπόψη πως αυτή τη στιγμή το ντόπιο ελληνικό αιγοπρόβιο γάλα έχει περίπου 80 λεπτά το κιλό, τότε είναι εύκολο να εξάγει συμπεράσματα πως τα τυριά που πωλούνται 5-6 αλλά και 7 ευρώ το κιλό τόσο ως προσφορές στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό, μάλλον μόνο με γάλα Ελληνικό δεν είναι.

Βέβαια λόγω της υψηλής φορολόγησης πλέον στην Ελλάδα ζούμε και το εξής κωμικοτραγικό: Να εξάγεται η φέτα στη Γερμανία για παράδειγμα προς 5-6 ευρώ το κιλό και οι Έλληνες έμποροι να την κάνουν εισαγωγή από εκεί γιατί το κοστολόγιο είναι φθηνότερο!!!

Στον καρακοσμάρα του ο Αποστόλου!!!

Την ώρα που το υπουργείο όχι μόνο, απλά, έπρεπε να έχει παρέμβει, να συντονίζει και κυρίως να ελέγχει τι εισάγεται στην Ελλάδα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου πριν το 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist συναντήθηκε με αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και τους υποσχέθηκε μέσα στην εβδομάδα σύσκεψη για την… δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης λες και αυτή θα αποτελέσει πανάκια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και αφορούν και στην τιμή του κρέατος και στις ζωοτροφές.

Μετά τη συνάντηση, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά σημαντικά θέματα του κτηνοτροφικού κλάδου,  ο Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υπήρξε σήμερα  μια συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Όντως υπάρχει πρόβλημα με την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος. Έγινε κατανοητό προς όλους πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά. Συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί μια Διεπαγγελματική Οργάνωση για αυτό και συνεννοηθήκαμε να συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ίδρυση αυτής της Διεπαγγελματικής.

Πιστεύουμε ότι η συνεργασία του Υπουργείου με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση και παράλληλα δημιουργώντας περισσότερα κλιμάκια ελέγχου του χώρου, θα είναι αυτή που θα μας επιτρέψει  να έχουμε την επόμενη περίοδο μια ανάκαμψη, θα έλεγα, της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Αυτό που θέλω εγώ να γίνει ιδιαίτερα κατανοητό είναι ότι η προστασία, η υπεράσπιση της φέτας, ενός προϊόντος που αποτελεί  σημαία των γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρώπης,  να μην επηρεαστεί από την όλη συζήτηση και όλο τον προβληματισμό που υπάρχει γύρω από το όντως υπαρκτό πρόβλημα της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Να προσθέσω πως οι εισαγωγές προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται χωρίς περιορισμούς.  Από κει και πέρα το πρόβλημα είναι αν αυτές οι εισαγωγές, οδηγούνται για την παραγωγή προϊόντων, ως πρώτη ύλη, που μπορεί να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από την ελληνική νομοθεσία. Εκεί λοιπόν θα εστιάσουμε τους ελέγχους. Φέτα είναι ένα  γνήσιο προϊόν και αυτό υπερασπιζόμαστε σε όλες τις διεθνείς αγορές και βεβαίως και στην εσωτερική αγορά. Χρέος μας είναι να ελέγχουμε την αγορά, να ελέγχουμε όλο το κύκλωμα για να μην υπάρξουν  τέτοιου είδους προβλήματα νοθείας».