Πέμπτη 24.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ποικίλουν οι αντιδράσεις για την επιλογή του Φρουρίου – Τι απαντά ο Δήμαρχος

09.03.2016

Θύελλα αντιδράσεων, θετικών και αρνητικών, έχει ξεσηκώσει η απόφαση του δήμου να φιλοξενηθούν για σύντομο χρονικό διάστημα οι 200 περίπου πρόσφυγες που… αναλογούν στο σημείο αναφοράς της πόλης, στο «Φρούριο».

Η απόφαση αυτή του δημάρχου έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις αρκετού κόσμου, που όμως τώρα καλείται να δείξει στην πράξη την ανθρωπιά του και ανοχή του, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά.

Τώρα γιατί το «Φρούριο» και όχι το κλειστό γυμναστήριο στη Μπάρα όπως πριν… είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο θα πρέπει σαφέστατα να ανοίξει, όταν οι πρόσφυγες το αργότερο σε 10 ημέρες, όπως υποσχέθηκε ο αν. Υπουργός Εθν . Άμυνας Δημ. Βίτσας στον Δήμαρχο, φύγουν. Η εξήγηση του δημάρχου πως θα… «κόψουμε τις προπονήσεις και τα παιχνίδια 400 και βάλε τρικαλινών παιδιών», προφανώς και δεν πείθει, όπως όμως δεν πείθουν και οι φωνές όσων κάνανε το Βαρούσι… Βατικανό και το θέλουν άβατο.

Πάντως ο χώρος του «Φρουρίου» έχει καθαριστεί και κατενεμηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μείνουν ξεχωριστά τα γυναικόπαιδα από τους άντρες. Ενώ μέχρι και πριν από λίγο, άγνωστος ήταν ο χρόνος άφιξης των μεταναστών.

Η απάντηση πάντως του δημάρχου είναι αιχμηρή και κατά επιστημόνων της πόλης που όμως δεν κατονομάζει. Ολόκληρη η απάντηση:

«Αυτά τα ανθρωπόμορφα τέρατα ξανάρχονται! Απλώς πριν μία εβδομάδα στο Κλειστό δεν τα βλέπαμε παρά μόνο όσοι ήμασταν εκεί! Τώρα όμως για να μην κόψουμε τις προπονήσεις και τα παιχνίδια 400 και βάλε τρικαλινών παιδιών, αποφασίσαμε να τα φιλοξενήσουμε για μία εβδομάδα στο Φρούριο. Άλλωστε στο πρωινό του τηλεφώνημα ο αν. Υπουργός Εθν . Άμυνας Δημ. Βίτσας ήταν σαφής. Δεν θα γίνει κέντρο φιλοξενίας στα Τρίκαλα, οπότε μην ψάχνετε μεγάλους χώρους. Βοηθήστε λίγες μέρες μέχρι να γίνει το στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου στη Λάρισα… Και τότε και τώρα οι πρόσφυγες ήταν και είναι ελεύθεροι να κυκλοφορήσουν. Όρεξη και αντοχές δεν έχουν… Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν ποιος φοβάται αυτούς τους εξαθλιωμένους ανθρώπους. Ποιος μπορεί να αρνηθεί να τους βοηθήσει. Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που έχουμε τώρα και δεν είχαμε μια βδομάδα πριν. Μήπως απλώς οι κάτοικοι γύρω από το Κλειστό της Μπάρας ήταν πιο υπομονετικοί; Υπάρχουν άραγε γειτονιές με άλλα χαρακτηριστικά στα Τρίκαλα; Πάντως παράπονο δεν έχω. Δέχτηκα τηλεφωνήματα από κάποιους επώνυμους επιστήμονες της πόλης. Δεν μπόρεσα να μιλήσω καθώς δυστυχώς για λίγες ώρες λείπω, αλλά είμαι βέβαιος πως με καλέσανε για να μας βοηθήσουν, τουλάχιστον τη φορά αυτή. Άκουσα και άλλα… Μήπως παραβιάστηκε η ιστορικότητα του εστιατορίου-μπαρ στο Φρούριο, εκεί όπου θα μείνουν; Ή μήπως ο πολιτισμός μας, αυτός που μας διαφοροποιεί από τους βάρβαρους, μας επιτρέπει να στείλουμε τους ανθρώπους αυτούς για λασπόλουτρα μέσα σε σκηνές; Δώστε αγάπη για να πάρετε αγάπη. Δώστε φόβο και θα πάρετε φόβο. Δώστε μίσος και θα πάρετε μίσος. Νομίζω πως πλέον είναι ξεκάθαρο ότι το αν είσαι “προοδευτικός” ή όχι, αν πιστεύεις ή όχι, αν αγαπάς την πατρίδα σου ή όχι, δεν έχει να κάνει με το τί ψηφίζεις, με το αν κάνεις μεγάλο σταυρό ή αν βάλεις μεθαύριο μεγάλη σημαία στο μπαλκόνι. Εδώ, στις δύσκολες στιγμές μετράς το ανάστημά σου. Και για να προλάβω κάποιους πονηρούς… Εκεί κοντά μένω, εκεί δίπλα πάει το παιδί μου σχολείο. (Οι φωτογραφίες είναι του Βασίλη Κυριακούλη)».

Ο Ταμήλος

Εναντίον της επιλογής του «Φρουρίου» τάχθηκε και ο πρώην δήμαρχος και βουλευτής Μιχάλης Ταμήλος, που με σχόλιο του στο άρθρο του «Ενεργού Πολίτη» Επισημαίνει: Κάθε σύμβουλος να πάρει μια οικογένεια στο σπίτι του!!