Κυριακή 13.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

“Πέφτουν” οριστικά οι υπογραφές για το φράγμα Μεσοχώρας

29.06.2017

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται υπογραφούν οι περιβαλλοντικοί όροι για το υδροηλεκτρικό φράγμα Μεσοχώρας σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο ο οποίος έκανε σήμερα την ανακοίνωση σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στα γραφεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που από την περασμένη Δευτέρα είχε γράψει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοσή του ο «Ενεργός Πολίτης».

Ποιο συγκεκριμένα ο υπουργός που νωρίτερα συναντήθηκε με τους κ. Αγοραστό και Μαράβα, δήλωσε: «Σήμερα συζητήσαμε εδώ με τον δήμο Πύλης και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η δική μας άποψη εκ των προτέρων δηλωμένη, όχι μόνο του υπουργείου αλλά και του κόμματος και των συναδέλφων μου και συντρόφων μου, ήταν ότι δεν έχουμε καμιά αμφισβήτηση στον υδροηλεκτρικό χαρακτήρα του φράγματος και στην ανάγκη να λειτουργήσει, αποδεικνύοντας ότι με αυτή την κυβέρνηση επιτέλους ενεργοποιούνται θέματα και καθυστερήσεις δεκαετιών για τη χώρα. Εμείς από την πρώτη μέρα δουλέψαμε για να έχουμε έναν ορίζοντα συγκεκριμένα και είχαμε πει πως αυτή θα ήταν η τελευταία βδομάδα διαβουλεύσεων για το θέμα της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, γι’ αυτό κι εγώ σήμερα έφερα στην Περιφέρεια και στον δήμο τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουμε καταγράψει στο υπουργείο και οι οποίοι τη Δευτέρα συζητούνται με την ΔΕΗ και μέσα στην επόμενη εβδομάδα υπογράφονται και θεσμικά. Ήθελα σήμερα να έχω τη σύμφωνη γνώμη για κάποιες μικρές τροποποιήσεις που κάναμε, της Περιφέρειας και του δήμου».

Σύμφωνα με τον υπουργό: «Η ουσία του συμφωνηθέντος κειμένου περιλαμβάνει ότι θα τροποποιηθεί και ενσωματωθεί στη μελέτη του ΣΧΟΑΠ του δήμου η πρόταση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του οικισμού έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε το πολύ ώριμο στάδιο στο οποίο βρίσκεται το σχέδιο ανοιχτής πόλης και οικιστικής οργάνωσης το χωρικό σχέδιο το τοπικό, ενσωματώνοντας τη μελέτη διερεύνησης των πολιτικών μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη λεγόμενη τροχοδρόμου που παραμένει ένα τμήμα του οικισμού το μη κατακλυζόμενο εν λειτουργία και το τοπικό κέντρο που είναι παραλίμνιο πλέον.

Δεύτερο βήμα, εκπονείτε η πολεοδομική μελέτη με όλες τις αναγκαίες υποστηρικτές μελέτες με έξοδα του φορέα (ΔΕΗ), μέσα στο χρόνο μέχρι την πλημμύριση της περιοχής, με βάση τα δεδομένα που έχουμε είναι 2 χρόνια μπροστά μας για να γίνουν και όλες οι τεχνικές προσαρμογές, ενώ με την επιμέλεια του δήμου και της ΔΕΗ θα κατασκευάζονται και οι ρυμοτομικές υποδομές, δηλαδή η κατασκευή των οικοπέδων για να υπάρχει η δυνατότητα μετεγκατάστασης καθώς και η πλήρη αποζημίωση των απαλλοτριωθέντων περιοχών είτε κατάκλισης είτε κοινωφελών έργων ότι πόροι προκύψουν από απαλλοτριώσεις του Δήμου ή του Δημοσίου από την περιοχή, επενδύονται στην περιοχή και επίσης θα βάλουμε και έναν όρο να υπάρξει ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο στην ευρύτερη περιοχή με ευθύνη του φορέα».