Δευτέρα 27.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αμεσα Eιδικό Χωροταξικό για τα λαμπόγυαλα… κ. Σκρέκα!

10.05.2021

Του Χρήστου Κοντού

Την εκπόνηση ενός Ειδικού Χωροταξικού σχεδίου για ολόκληρη τη χώρα που θα προβλέπει τους όρους, τις προϋποθέσεις και θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες για την αδειοδότηση και εγκατάσταση επενδύσεων ΑΠΕ κυρίως φωτοβολταϊκών αλλά και αιολικών πάρκων θα έπρεπε να έχει εκπονήσει χθες κιόλας του υπουργείο Περιβάλλοντος, αν πραγματικά θέλουμε να μιλάμε για σοβαρή χώρα και σοβαρή κυβέρνηση.

 

Σαφέστατα ορθά πράττει ο συντοπίτης υπουργός Κώστας Σκρέκας και τρέχει το υδροηλεκτρικό φράγμα Μεσοχώρας, όμως αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι και τα μικρά φράγματα γύρω από τον Θεσσαλικό κάμπο… Τώρα, πριν ενοικιαστούν όλα τα «ξερικά χωράφια», γιατί στο μέλλον μπορεί να έχουμε νερό, όχι όμως και εκτάσεις προς άρδευση και θα ποτίζουμε τα… λαμπόγυαλα.

Αυτή τη στιγμή τεράστιο θέμα δημιουργείται για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας με τη δέσμευση δημόσιων χορτολιβαδικών εκτάσεων από εταιρείες που θέλουν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά πάρκα.
Υπάρχουν αθρόες δεσμεύσεις εδαφών και εκτάσεων σε αγροτικούς οικισμούς και κτηνοτροφικές κοινότητες από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), χωρίς από την Περιφέρεια αλλά και από το κράτος έχει εκπονηθεί το Ειδικό χωροταξικό σχέδιο.

Πρέπει να σταματήσει ΧΘΕΣ κάθε είδους δέσμευση εδαφών και εγκρίσεων αδειοδότησης από την ΡΑΕ και να υπάρξει δημιουργία ζωνών αποκλεισμού και ζωνών καταλληλόλητας για την χωροθέτηση ΑΠΕ.

Στις ζώνες αποκλεισμού θα περιλαμβάνονται περιοχές όπου κυριαρχεί ως δραστηριότητα η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και περιλαμβάνονται βοσκότοποι, αρδευόμενες εκτάσεις, λίμνες κορυφές και κορυφογραμμές. Εξαιρέσεις στην χρήση γης θα προβλέπεται μόνο για τους ΤΟΕΒ που θα κατασκευάζουν πάρκα προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό κόστος των αρδεύσεων τους και ίσως και για τους ίδιους τους δήμους.

Επίσης θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και να σταματήσουν όλα τα παιχνίδια με τις ανεμογεννήτριες σε περιοχές natura.

κ. Σκρέκα στο χέρι σας είναι…