Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Φώτης Κουβέλης: Από… πρόεδρος… κλητήρας;

01.03.2018

Ειλικρινά είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς πως ένας άνθρωπος που θα μπορούσε σήμερα να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή αν θέλετε με τον καταλληλότερο χειρισμό των καταστάσεων Τσίπρας στη θέση του Τσίπρα, κατάφερε να γίνει… αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και μάλιστα αφού τον ενέκρινε ο… υπουργός Πάνος Καμμένος.

Μια ματιά στην τεράστια διαδρομή του Φώτη Κουβέλη, κάνει τους πάντες να προβληματίζονται ακόμη περισσότερο για αυτή του την επιλογή:

Γεννήθηκε στον Βόλο στις 3 Σεπτεμβρίου 1948 και σπούδασε νομική και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιώτευσε ως δικηγόρος και συμμετείχε στις αρχαιρεσίες του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών εκλεγόμενος από το 1975 μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Το 1987 εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1989. Επίσης είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, επίτιμος μέλος της SOS Ρατσισμός ενώ την περίοδο 1991 – 1994 διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων. Είναι νυμφευμένος με την Φωτεινή Πάλλα και έχουν δύο παιδιά.
Πριν από τη στρατιωτική Χούντα ήταν μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και στη συνέχεια οργανώθηκε στο Ρήγα Φεραίο. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, του οποίου διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και έπειτα συμμετείχε στην ίδρυση της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ), στην οποία εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Στις 25 Ιουνίου 1989 εξελέγη γραμματέας της ΕΑΡ και επί θητείας του αποφασίστηκε η ένταξή της στον Συνασπισμό, στον οποίο έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και της πολιτικής επιτροπής. Διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης στην Κυβέρνηση Τζαννετάκη (2 Ιουλίου έως 12 Οκτωβρίου 1989).
Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β΄ Αθήνας με την υποστήριξη του Συνασπισμού και επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1990. Στις 30 Ιουνίου 1991 στην Α΄ Πανελλαδική Συνέλευση του Συνασπισμού εξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ τρεις μέρες αργότερα ορίστηκε γραμματέας του ίδιου κόμματος.
Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής καθώς ο Συνασπισμός δεν συγκέντρωσε τα απαραίτητα ποσοστά για να εισέλθει στην Βουλή. Επανεξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό στις βουλευτικές εκλογές του 1996, του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Μετά τις εκλογές του 2009 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 2002 έθεσε υποψηφιότητα για τον δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του Συνασπισμού συγκεντρώνοντας 19.996 ψήφους (5,91%) και μία έδρα. Το 2008 ήταν υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού αλλά στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 απέτυχε να εκλεγεί λαμβάνοντας 28,67% έναντι 70,41% του Αλέξη Τσίπρα.
Στις 5 Ιουνίου 2010 σε ομιλία του στο Συνέδριο του Συνασπισμού ανακοίνωσε, ως επικεφαλής της Ανανεωτικής Πτέρυγας, την αποχώρηση αυτού και των μελών της από το κόμμα. Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία Δημοκρατική Αριστερά. Στις 10 Ιουλίου 2010 εξελέγη αρχηγός,χωρίς να υπάρχει άλλος υποψήφιος, της Δημοκρατικής Αριστεράς από το πρώτο συνέδριο του κόμματος.

Στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, η Δημοκρατική Αριστερά τερμάτισε έκτη με ποσοστό 6,26%, εκλέγοντας 17 βουλευτές στην Βουλή και μπαίνει . Ο κ. Κουβέλης στηρίζει μαζί με το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση Σαμαρά, για να αποχωρήσει ένα χρόνο αργότερα με αφορμή το «μαύρο της ΕΡΤ».

Το καλοκαίρι του ’14 και σχεδόν ολόκληρο το φθινόπωρο… πιέζεται από Ν.Δ. και ΠαΣοΚ να κατέλθει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που τελικά αρνείται, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε εκλογές μετά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ακόμη παίρνει ποσοστό μόλις 0,49%, αφού όπως δήλωσε μετά… δεν ψήφισε ούτε ο ίδιος τον εαυτό του, αλλά ΣΥΡΙΖΑ!!!!!!!!!!

Στα τέλη του 2015 και έπειτα από την αποχώρηση του από την ΔΗΜΑΡ προχώρησε στην δημιουργία της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), μαζί με άλλα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Για την υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη, ο πρώην στενός του συνεργάτης Νίκος Τσούκαλης δήλωσε: «Η τέλεια ανυποληψία του είναι και προσωπική μου ταπείνωση. Ζητώ συγγνώμη από όσους παραπλανήσαμε»

Τα συμπεράσματα για την διαδρομή αυτού του πολιτικού άνδρα… δικά σας…