Παρασκευή 19.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πυροσβεστική! Προσοχή στις σόμπες και στις καμινάδες!!!

19.11.2018

Πριν μπει καλά – καλά ο χειμώνας, το φαινόμενο με τις φωτιές σε καμινάδες και σε σόμπες έκανε την εμφάνισή του, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων να έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ανάλογα συμβάντα.

Το τελευταίο περιστατικό, σημειώθηκε στο Μεγαλοχώρι, όταν ένα σπίτι «τυλίχτηκε» στις φλόγες μετά από φωτιά που ξέσπασε στον ξυλολέβητα. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα τρία οχήματα και άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων, οι οποίοι κατάφεραν αρχικά να περιορίσουν τις φλόγες, προστατεύοντας γειτονικά σπίτια και στη συνέχεια να κατασβήσουν στη φωτιά. Οι ζημιές όμως ήταν σοβαρές.

Η κατάσταση αυτή παρατηρείται συχνότερα την τελευταία 7ετία διότι τα νοικοκυριά στράφηκαν σε αυτή την μορφή θέρμανσης για εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά κάπως έχει ελαχιστοποιηθεί μετά την εγκατάσταση φυσικού αερίου από μεγάλο μέρος νοικοκυριών.

«Πέρυσι κατά τους χειμερινούς μήνες, η υπηρεσίας μας καλούνταν τουλάχιστον  δύο φορές την εβδομάδα να αντιμετωπίσει φωτιές σε καμινάδες», αναφέρει ο Διοικητής της Π.Υ Τρικάλων κ. Αντώνης Σπανός, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και περιστατικά που δεν καταγράφονται στο βιβλίο συμβάντων καθώς η φωτιά σβήνεται εγκαίρως από τους ιδιοκτήτες και δεν χρειάζεται η επέμβαση της πυροσβεστικής.

Εξηγώντας τους λόγους που οδηγούν στην εκδήλωση μιας φωτιάς ο Διοικητής της Π.Υ. τόνισε ότι «μια απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και κρίνεται επιτακτική για να προστατεύει από απρόοπτες και δυσάρεστες καταστάσεις, είναι ο καθαρισμός των καμινάδων. Μια εργασία που πολλοί αμελούν με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται αιθάλη και να εκδηλώνεται φωτιά».

Μια ακόμη ενέργεια που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να μειωθεί η πιθανότητα φωτιάς, σύμφωνα με τον κ. Σπανό είναι η συντήρηση των καμινάδων καθώς μια παραμικρή ρωγμή μπορεί επιφέρει άσχημο αποτέλεσμα.

Όπως δε εξηγεί ο ίδιος, πολλές φωτιές οφείλονται στον υπερβολικό αριθμό των ξύλων με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερθέρμανση, στην καύση διάφορων υλικών όπως είναι τα ξύλα με βερνίκι ή διάφορα άλλα υλικά, ενώ φωτιά μπορεί να προκαλέσει και μια χαμηλής ποιότητας ξυλόσομπα.

Εκείνο πάντως που συμβουλεύει για τον φετινό χειμώνα ο κ. Σπανός, είναι ότι σε περίπτωση εκδήλωσης μιας φωτιάς, εκτός από την άμεση ειδοποίηση της Πυροσβεστικής, αν οι συμπολίτες προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν από μόνοι τους την φωτιά, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν έχουν την πείρα ενός πυροσβέστη. Αν τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα, συνιστάται να αποχωρίσουν από το σπίτι για μην εγκλωβιστούν και υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Νικολέττα Μούκα